LO och Saco vill ha skattereform

SKATTER2012-03-12

LO och Saco gör gemensam sak och föreslår en ny stor skattereform i Sverige. Många förändringar i skattesystemet har gjort det ineffektivt och svåröverskådligt, anser de.

Det är hög tid för en genomgripande översyn av den svenska beskattningen. De senaste 20 årens förändringar har urholkat principerna för den stora skattereformen som genomfördes 1990/91, skriver LOs chefsekonom Ola Pettersson och Sacos samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter, DN.

”Beskattningen måste också uppfattas som rimlig och rättvis. Då är tydliga regler och stora linjer att föredra framför ett närsynt pillande med avdrag och olika skattesatser för olika aktiviteter. Ju fler definitioner som utformas och diskuteras, desto mer växer missnöjet med att inte ytterligare någon verksamhet får sin beskattning lindrad eller borttagen”, skriver de.

I artikeln pekar de två fackföreträdarna ut ett antal problemområden som måste lösas för att en ny bred skattereform ska kunna vinna gehör:

• skatt efter bärkraft är en central princip.

• skatteöversynen bör uppmuntra ett så stort arbetsutbud som möjligt

• skatter på gåvor och arv är mindre störande för ekonomin än skatt på arbete

• minska de stora skattemässiga fördelarna av att ha inkomster via ett bolag snarare än via en vanlig anställning

• en klok fastighetsbeskattning kan bidra till välfärdens finansiering

• höjt tak i socialförsäkringarna

”Sverige är moget för en genomgripande skattereform. Väl genomförd och med brett parlamentariskt stöd skulle den stärka vår konkurrenskraft och på nytt ge hushåll och företag stabila och väl avvägda villkor för sina ekonomiska beslut”, skriver Ola Pettersson och Gunnar Wetterberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA