Annons:
Andrzej Tichýs tidigare romaner har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris och Augustpriset. I dagarna utkommer hans nya bok Renheten. Bild:Carla Orrego Veliz
Kultur
AVLisa Boda0 kommentarerTyck till!

Med mörk blick på klassamhället

I sin nya bok skildrar Andrzej Tichý psykisk sjukdom och klassamhällets orättvisor. Texterna är mörka – men han ser en kraft även i hopplösheten.

Renheten är författaren Andrzej Tichýs sjätte bok, men hans första novellsamling. Det var efter att ha skrivit ett radiodrama på beställning av Sveriges Radio som han ville utforska det korta formatet vidare.

– På vissa sätt är det svårare än att skriva en roman, för man måste börja om hela tiden. Men formatet är inte främmande för mig, vissa av mina romaner är också fragmentariska och episodiska, säger han.

I nyckelnovellen Renheten, som också är bokens titel, får läsaren möta ett myller av röster från människor som på olika sätt gör rent – eller som "sitter fast i skiten". En kvinna som städat diskotek på åttiotalet vill berätta för sina barn om fimparna och spyorna på golvet. En slaktarson som sanerar lägenheter efter ovanligt kladdiga självmord avslöjar hur han står ut: "Jag låtsas bara att jag städar slakteriet efter min far. […] Jag tänker bara på djuret, inte på människan."

På ett övergripande plan handlar novellerna om klassamhällets orättvisor, skildrade underifrån.

– Vem är det som städar, som håller rent? Och vilka människor är rena, har ett slags moralisk renhet? På vissa sätt är det väldigt olika texter i boken, men det finns ändå en röd tråd om hur individer och personer förhåller sig till strukturer, skiktningar i samhället. Eller i det mentala, för det handlar en del om psykisk ohälsa också, förklarar Andrzej Tichý.

Vi sitter i hans skrivarlya, ett spar­tanskt inrett vindskontor vid Värnhems­torget i Malmö. Krukväxten i fönstret har vissnat, men utsikten rymmer en remsa av himlen såväl som innergårdens vinterövergivna sandlådor nedanför. Andrzej Tichý urskuldar sig över att det inte är mer om­bonat, han får aldrig med sig dammsugaren som han tänkt.

Han är uppväxt längre ut från stadskärnan, i miljonprogramsområdet Holma. Till Sverige kom han som treåring 1981. Fadern är tjeck, modern polska. Uppväxten vill han inte gå närmare in på, säger kort att den i perioder präglades av missbruk och psykisk ohälsa. Men där fanns också ljusa stunder, mycket tack vare musik och böcker.

– Jag gick på musikgymnasium och spelade länge i punk- och hardcoreband. Och läsningen fanns alltid. Det var en lärare på mellanstadiet som visade mig biblioteket och som tipsade om olika böcker. För mig var det helt centralt, det blev min grej.

I Renheten beskriver en ung kille från knappa omständigheter just biblioteket som en fristad. Det är ett av få lyckorusiga partier i boken – alltsedan debuten med Sex liter luft 2005 har Andrzej Tichýs författarskap utmärkts av ett kompromiss­löst blottläggande av mänsklighetens mörkersidor.

Tycker du själv att det är en hopplös värld du skriver fram?

– Jag förstår de läsningarna. Mina böcker handlar om människor som kämpar, och ibland går de också under. Men så är det väl i vardagen också? Och tittar man på klimatet, på politiken… om man tar saker på allvar för vad de är, och försöker se utanför sitt eget behov av tröst och tillförsikt, är ju många saker hopplösa.

Ändå tycker Andrzej Tichý att det finns en kraft i själva konstaterandet att läget är hopplöst.

Det handlar alltså om att våga se – och skriva ut – sanningen?

– Ja, det tror jag. Och att se dubbelheten i det. Jag kan inte bara förmedla en blick, vanmakten, till mina barn. Varje liv är öppet på något sätt. Men skriver jag om det svenska klassamhället så finns det väldigt lite som inger hopp.

Ändå tycker han att Renheten är lättare och mer humoristisk än hans tidigare verk.

– Jag har alltid en strävan att skriva mer konventionellt, mer begripligt. Men sedan drar det intuitivt i väg åt något håll, det uppstår ett slags logik som går bortom det förnuftsmässiga.

I dag är Andrzej Tichý väletablerad i den litterära offentligheten. Två av hans romaner har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris, och hans senaste bok Eländet nominerades till Augustpriset och har översatts till flera språk. Ändå är ekonomin en ständig kamp, och vi kommer in på ämnet kulturellt kontra ­ekonomiskt kapital. Och på författarens ansvar gentemot den grupp vars erfarenheter han iakttar och skildrar.

– Skriver man om när det gått illa för någon ur arbetarklassen, och så blir berättelsen valuta i striden om kulturellt kapital, då är det lätt att känna självförakt över att ha sålt ut något som är på liv och död, resonerar Andrzej Tichý.

Han brukar också få höra att hans författarskap är pretentiöst.

– Men om man skriver för ett högre syfte, om man som jag på allvar tror att konsten och litteraturen kan ge män­niskan något mer beständigt, nästan på ett religiöst plan, då är det svårare att sälja ut sig själv.  

Aktuell med novellsamling
  • Andrzej Tichý debuterade 2005 med romanen Sex liter luft och har sedan dess gett ut böckerna Fält, Kairos, Om­sorgen, Region X (med  Pär Thörn) och Eländet.
  • I mitten av februari kommer hans första novellsamling Renheten ut på Albert Bonniers förlag.
  • Som inspirationskällor nämner Andrzej Tichý författarna Roberto Bolaño och Svetlana Aleksijevitj.
Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetRekordmånga nyinskrivna samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.
ArbetsmiljöverketNyhetArbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.
STNyhetI mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ArbetsmarknadNyhetSedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.
LuftfartNyhetRegeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på ett åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.
CoronaNyhetArbetsgivarverket tipsar medlemmar och anställda om de webbaserade utbildningar som finns tillgängliga på myndighetens webbplats. Där finns bland annat kurser för ledare, arbetsgivare och handledare.
MigrationsverketNyhetCoronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar, inte minst sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig med besöksförbud och färre intagna per rum.
SkatteverketNyhetEn tidigare handläggare på Skatteverket misstänks för dataintrång och förfalskningsbrott och anmäls nu till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd.
DigitaliseringNyhetDigitala möten är ett viktigt inslag i arbetet för klimatsmart samarbete inom Norden. Slutsatsen redovisas i forskningsstudien Diginord som bygger på nordiska erfarenheter av digitalt samarbete.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för brister i hanteringen av en enskilds begäran att få ut allmänna handlingar. Migrationsverket webbplats har haft felaktig och vilseledande information om detta, slår JO fast.
KriminalvårdenNyhetSjukfrånvaron bland de anställda på Kriminalvårdens anstalt Salberga är just nu dubbelt så hög som normalt, rapporterar SVT. På sikt kan det enligt anstaltsledningen leda till att läget blir ansträngt.
StatsförvaltningNyhetDe statliga myndigheterna har överlag en betryggande intern styrning och kontroll, enligt Ekonomistyrningsverkets årliga uppföljning. Enligt myndigheten behöver myndigheterna dock förbättra sina revisionsplaner.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
CoronaNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby har börjat tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, uppger SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektiv, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till utrymme för kärnverksamheten.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner, bland dem Skansen, för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i coronakrisens spår.
HÖGSKOLANNyhetPå grund av risken för spridning av coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola, till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en myndighetsanalys. Men Statskontoret ser också en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av coronapandemin har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetFacken inom statsförvaltningen och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Skälet är den situation som råder på grund av coronapandemin. Avtalet gäller i tre månader.
ArbetsmiljöNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant som blev påkommen med metadon på jobbet åtalas för ringa narkotikabrott. Om mannen döms kan han förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetI en gemensam debattartikel kräver företrädare för TCO, LO och Saco att Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, stoppas tills vidare. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg har klagat på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige får dagsböter och villkorlig dom sedan hon gripits på bar gärning när hon stulit pengar ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronasmittan gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har uppdragit åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning inför den tredje veckan, då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till myndigheten. Skälet är att vården är satt under press, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.