Mutmisstänkt drev biståndsprojekt

KRIMINALVÅRDEN2013-03-27

En av de åtalade i Kriminal­vårdens muthärva drev samtidigt ett biståndsprojekt åt Swedbank på uppdrag av FN och Sida. Efter att ha hittat porrbilder i mannens dator skriver förhörsledaren att hans resor kan ha varit »sexresor«.

En av de åtalade i muthärvan inom Kriminalvården, som genom sitt bolag agerade mellanhand i fastighets­affärerna, var samtidigt senior­rådgivare åt Swedbank.

När Swedbank vann ett FN-uppdrag i Nairobi blev han en av projektledarna.

Banken fick nära fyra miljoner kronor för projektet, vars syfte var att hjälpa till med slumomvandling. Det ekonomiska ansvaret låg på Sida, som redovisade till FN.

I slutrapporten riktades kritik mot både logi- och resekostnader. Projektledaren hade hyrt en lägenhet i Nairobi för nära 50 000 kronor i kvartalet och reste konsekvent dit i business class – med en snittkostnad på 26 000 kronor per resa.

När mututredningen startade 2010 beslagtogs mannens dator och utredarna hittade ett stort antal porrbilder som tagits under tjänste­resorna. Bilder på »mer eller mindre avklädda flickor i situationer som synes vara privata«, tagna i Thailand, Kenya, Uganda och Kina vid minst tio olika tillfällen. Förhörsledaren skriver i protokollet att resorna »visar spår av att det kan vara så kallade sexresor«.

På frågan om flickorna var prostituerade svarar mannen först ja, men ändrar det sedan till att han inte vet om de är prostituerade och att de inte fått någon ersättning.

Projektledarens chef på Swedbank, Enrique Rodriguez, drar sig till minnes att mannen åkt till Thailand vid något tillfälle för att studera hur en thailändsk bank finansierat bostäder. I något fall har han mellanlandat i Bangkok på väg till Kina.

Han blir bestört när Publikt berättar att förhörsledaren tror att det kan ha varit »sexresor«.

– Det är bedrövligt. För en person som arbetar med biståndsverksamhet är det definitivt inte lämpligt, säger Enrique Rodriguez.

När mutanklagelserna blev kända på Swedbank 2010 fick mannen sluta. Då var han i färd med att starta ett nytt företag som bland annat skulle erbjuda FN konsulttjänster för projekt i Afrika.

De fyra som skulle bli partner i företaget var samma personer som står åtalade i dag, bland dem Kriminalvårdens tidigare fastighetschef. Samma dag som de fyra var på väg till Nairobi och ett möte med FN-kontoret greps den tidigare fastighetschefen misstänkt för mutbrott och resan ställdes in.

Att projektledaren hade ett bolag var känt på Swedbank. Men man hade fått informationen att det var vilande.

– I efterhand kan man säga att vi borde ha haft bättre insyn i hans verksamhet och att vi brustit i uppföljningen, säger bankens kommunikationsdirektör Thomas Backteman.

Det nybildade företaget har efter mut­anklagelserna hållit låg profil. Den forne projektledaren är i dag försäljningschef i Kenya för ett svenskt företag som erbjuder tv och film på mobila plattformar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA