Mutåtalade ställs inför rätta

MUTBROTT2014-01-07

I dag börjar rättegången i tingsrätten mot den tidigare fastighetschefen i Kriminalvården som åtalats för mutbrott. Åtalet omfattar beslut om investeringar och hyror på flera miljoner kronor.

Den förre chefen inom Kriminalvården, som tidigare också varit anställd inom Polisen, har åtalats tillsammans med tre företagare. I åtalet anklagas de fyra för oegentligheter i samband med en mängd olika kontrakt avseende polishus, fängelser och häkten.

Affärerna har genomförts under perioden 2004-2010. Enligt åtalet ska minst 30 miljoner kronor ha gått till mutersättningar. Totalt handlar det om byggen och hyror som belastar staten med flera miljarder kronor.

Chefsåklagare Jan Axelsson säger till Dagens Nyheter att det varit svårt att räkna ut hur mycket staten har förlorat.”Vi har inte haft resurser att räkna ut det”, säger han.

Bland vittnena som kallas till rättegången i Stockholmstingsrätt finns bland andra förre generaldirektören för Kriminalvården Lars Nylén, förre rikspolischefen Sten Heckscher, nuvarande generaldirektören för Skolinspektionen Ann-Marie Begler, tidigare vice rikspolischef, och Skanskas förre vice vd Anders Danielsson.

Rättegången ska pågå till början av juni.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA