Nästa avtalsrörelse redan här

AVTAL2011-05-27

Det kanske känns som det var nyss som den förra avtalsrörelsen avslutades. Men för STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar står redan nästa avtalsrörelse för dörren. Hon ser orosmoln, men är i grunden optimistisk.

– Vi måste redan nu förbereda oss på nästa avtalsrörelse. I vanliga fall kan vi utvärdera två revisioner, vad som funkar och vad som inte är bra. Den lyxen har vi inte nu, sade Åsa Erba Stenhammar på STs förbundsstämmas andra dag.

Åsa Erba Stenhammar säger att hon är medveten om att det finns en besvikelse över den senaste avtalsrörelsens låga siffror. Hon ser dock vissa positiva tecken inför förhandlingarna 2012. Till exempel märks ingen trend för fler sifferlösa tillsvidareavtal, fastän arbetsgivarna gärna lägger fram det så.

Dessutom är Åsa Erba Stenhammar optimist vad gäller industrins parter, som börjar förhandla efter sommaren i år.

– Som ni vet är det industrin som sätter märket. Vi är sist i kön.

Ett tag hotade splittring inom industrins fack. Det skulle, enligt Åsa Erba Stenhammar, inneburit sämre utfall för arbetstagarna.

– Därför är det väldigt goda nyheter att det tycks vara ett nytt industriavtal på gång samt att tjänstemän och arbetare samförhandlar. Tillsammans skapar de det bästa resultatet, det är jag helt övertygad om

Hon presenterade sin grovplanering för avtalsrörelsen 2012. Förberedelser pågår just nu. Till hösten börjar en insamlingsfas. Rådslagen kommer att upprepas. Åsa Erba Stenhammar uppmanade dessutom alla avdelningar att svara på löneenkäten.

– Enkäten är en oerhört viktig kunskapskälla för oss för att veta att vi är på rätt väg.

Våren 2012 börjar en förankringsfas. Åsa Erba Stenhammar är bekymrad över att perioden då förbundet ska formulera förhandlingsyrkanden denna gång krockar med en kongress.

– Det blir tokigt om den förbundsstyrelse som fastställer våra yrkanden gör det helt själva och en ny styrelse inte förstår resonemangen bakom. Så utmaningen med kongressen, när den nu ligger som den ligger, blir att så många som möjligt är med och förstår varför det blev de yrkanden det blev. Det är en utmaning men vi kommer att klara det.

Under våren växlar parterna yrkanden. På bolagssidan sker det tidigt under året. Inom avtalsområdet som ST har med Arbetsgivarverket, det så kallade AgV-området, utväxlas yrkanden 30 juni.

Därefter vidtar en förhandlingsfas som pågår under sommaren.

– Förhandlingarna blir klara när de blir klara, det är alltid svårt att sätta datum. Men förhoppningsvis sker det före sommaren på bolagssidan och någon gång i mitten av hösten för AgV-området, sade Åsa Erba Stenhammar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA