Enligt Migrationsverkets prognos kommer statens samlade kostnader för migration och nyanländas etablering att minska från cirka 26 miljarder kronor i år till cirka 15 miljarder kronor 2022.
Bild: Mostphotos
Enligt Migrationsverkets prognos kommer statens samlade kostnader för migration och nyanländas etablering att minska från cirka 26 miljarder kronor i år till cirka 15 miljarder kronor 2022.

Ökat anslag till domstolarna ger besparing

MIGRATIONSVERKET2019-05-06

Ökningen av domstolarnas anslag med 200 miljoner kronor i vårbudgeten kommer att spara en miljard för Migrationsverket, på grund av att migrationsdomstolarna kommer kunna avgöra fler ärenden. Den bedömningen gör Migrationsverket i sin senaste prognos.

Det höjda anslaget till Domstolsverket gör att Migrationsverkets kostnader för asylmottagning beräknas minska med en miljard kronor fram till 2022. Det skriver Migrationsverket i sin majprognos. Enligt prognosen kommer statens samlade kostnader för migration och nyanländas etablering att minska från cirka 26 miljarder kronor i år till cirka 15 miljarder kronor 2022.

”Till största del är minskningen en följd av färre asylsökande de senaste åren. Det leder till minskade boendekostnader, men framför allt minskande ersättningar till kommunerna för asylsökande och kommunmottagna nyanlända”, kommenterar planeringschef Henrik Holmer i ett pressmeddelande.

I vårändringsbudgeten höjde regeringen anslaget till Domstolsverket med 200 miljoner kronor för 2019. Den viktiga konsekvensen för Migrationsverket är att det innebär att migrationsdomstolarna kan avgöra fler migrationsärenden. Det innebär att antalet asylsökande kommer att minska snabbare, vilket leder till lägre kostnader.

”Kostnaderna för asylmottagningen beräknas minska med cirka en miljard kronor fram till 2022 på grund av de extra resurserna till Domstolsverket”, påpekar Henrik Holmer.

Enligt prognosen kommer antalet asylsökande att ligga kvar på dagens nivå. Det innebär cirka 21 000 asylsökande i år och cirka 22 000 nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA