Pappers först ut – kräver fyra procent

AVTALSRÖRELSE2019-09-05

Fackförbundet Pappers blev på onsdagen först ut med sitt lönekrav på fyra procent inför 2020 års avtalsrörelse. Förbundet får kritik för att inte ha inväntat LOs samordning.

Enligt Pappers finns det utrymme för löneökningar på fyra procent i pappers- och massaindustrin. Branschen har haft stora vinstökningar och lönsamheten är god. Pappers pekar också på kraftigt ökad produktivitet i branschen. Sedan millennieskiftet har lönerna stigit med 74 procent medan produktionen per medlem har ökat med 89 procent, skriver Arbetet:

”Varje medlem i Södra har bidragit med en miljon i vinst. I hela landet känner vi ett starkt tryck från medlemmarna på löneökningar”, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson till tidningen.

Lönekraven från Pappers har inte förankrats i förväg med LO-ledningen. Normalt brukar de 14 LO-förbunden samordna sig till gemensamma lönekrav inför en stundande avtalsrörelse. Att Pappers nu går ut med ett eget krav på höga lönelyft kan göra det svårt för LO-förbunden att komma överens, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Ekot:

”Vi brukar inte göra så utan vi brukar prata ihop oss”, säger han.

Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten säger till Ekot att Pappers krav är verklighetsfrämmande. Enligt arbetsgivarna behöver lönekraven hållas tillbaka när ekonomin försvagas:

”På väg från en avmattning till en möjlig lågkonjunktur med geopolitiska risker. Då menar jag i stället att vi pratar om en nedväxling av den löneökningstakt som vi har redan i dag.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA