Polisens enkät om arbetsmiljö får kritik

POLISEN2018-05-17

En arbetsmiljöenkät inom Polismyndigheten får skarp kritik av anställda, därför att de förväntades svara direkt till chefen, rapporterar Ekot. Enkäten hade godkänts i förväg av facken. ”Vi gjorde ett misstag”, säger STs avdelningsordförande Karin Svenning.

Tusentals anställda vid Polisen har i vår deltagit i en intern enkät om sin arbetsmiljö. Undersökningen kritiseras av polisanställda som deltagit, därför att de förväntades skicka sina svar direkt till närmaste chef, enligt Ekots rapportering. Enligt kritiken har missnöjda medarbetare inte vågat eller velat komma med kritiska synpunkter eftersom chefen direkt skulle se vem synpunkterna kom ifrån.

Enkäten hade i förväg godkänts av myndighetens nationella skyddskommitté. I den sitter representanter för de fyra fackförbund som organiserar medarbetarna hos Polisen, däribland ST. Enkäten handlade om organisationen och den sociala arbetsmiljön. Där ingick bland annat frågor om hur medarbetaren upplevde närmaste chef, arbetsbelastning och arbetsklimat, uppger Ekot. Men enkätsvaren kunde inte lämnas anonymt, utan skulle skickas med mail till närmaste chefen.

STs avdelningsordförande inom Polismyndigheten, Karin Svenning, säger att vare sig de fackliga organisationerna, arbetsgivaren eller skyddsorganisationen hade förutsett konsekvenserna.

­– Vi inser att det var ett misstag. Den här enkäten är redan utskickad, men nästa gång vi gör en arbetsmiljöenkät får vi hantera det på ett annat sätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA