Regeringen skjuter upp reformeringen av Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-12-09

Omstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.

Efter hotet om en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, meddelar regeringen och stödpartierna i januariavtalet, Centern och Liberalerna, i dag att reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts upp ett år, till slutet av 2022. Genom att skjuta fram reformen ett år ges tid för kvalitetssäkring, förklarade Eva Nordmark på presskonferens på måndagsmorgonen.

Arbetsmarknadsministern sade också att en bredare samsyn i riksdagen kommer att skapa bättre möjligheter för myndigheten för ett långsiktigt arbete.

På frågan om varför regeringen inte reagerat tidigare, utan ändrar sig först vid ett hot om misstroendeförklaring, svarade Eva Nordmark:

– Vi har ju velat utreda och analysera färdigt först. Vi fick underlaget av Arbetsförmedlingen 1 november. Det är en tjock rapport, väldigt komplex, väldigt många detaljfrågor. Efter nyår så ska vi komma fram till vägvalsfrågor.

Sedan Moderaterna och Kristdemokraterna hotat med att stötta Vänsterpartiets misstroendeförklaring backar även regeringen och dess samarbetspartier från att reformen ska vila på lagen om valfrihetsystem, LOV.

– Det ska vara den eller de upphandlingsformer som är mest ändamålsenliga för respektive tjänst som ska väljas, sade Eva Nordmark.

På frågan om vad det skulle kunna vara, svarar hon:

– Det kan till exempel vara avtal med folkbildningsrådet. Det som skapar bäst effektivitet och hjälper människor att komma närmre eller i arbete. Det kan skilja sig över landet beroende på vad som är mest lämpligt. Det kan vara privata aktörer, ideella eller idéburna. När det sen gäller detaljerna så återkommer vi till det efter nyår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA