Regeringen utarmar tryggheten

DEBATT: FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-03-22

Den framtvingade stängningen av Försäkringskassans lokala kontor är ännu ett steg i regeringens nedmontering av trygghetssystemen. Syftet på sikt är att få fler människor att köpa privata försäkringar, skriver Linda Snecker.

Den borgerliga regeringen har minskat Försäkringskassans tilläggs­anslag med 300 miljoner, vilket kommer att resultera i att Försäkrings­kassan för att klara budgeten måste lägga ned sina lokala servicekontor. Ungefär 1 000 anställda kommer att få lämna sina jobb.

Precis som ST påpekar så kommer nedskärningen som regeringen gjort att innebära att de anställda får en ny arbetssituation med mindre kontakt­ytor med medborgarna och att service enbart kommer att kunna ges via telefon eller mail.

Detta är ytterligare ett steg i rege­ringens mål att utarma våra offentliga trygghetssystem för att på sikt få fler att köpa privata försäkringar för att kunna klara sig. Men i ett Sverige med en massarbetslöshet på 8,2 procent är det få som har råd med flera olika privatförsäkringar, och de som behöver mest hjälp kommer att få minst.

Det första steg som den borgerliga regeringen tog för att försämra trovärdigheten för Försäkringskassan var att slå sönder sjukförsäkringen och utförsäkra tusentals människor. Andra steget sker nu med nedläggning av servicekontor. Vad kommer att ske härnäst med Sveriges myndigheter? Privatisering av Kriminalvården? Ska Migrationsverket inte längre träffa asylsökanden?

Jag är rädd för vad tredje steget för Försäkringskassan kommer att vara, för med den här takten kommer det snart inte längre att finnas en myndighet som på ett bra och proffsigt sätt sköter våra sociala försäkringar som sjukpenning, sjuk- och aktivitets­försäkring och föräldrapenning. Det här kommer att drabba sjukskrivna, invandrare, pensionärer och småbarns­föräldrar – för att regeringen vill föra en skattesänkningspolitik som tar från de fattiga och ger till de rika.

Linda Snecker

Vänsterpartiet Norrköping

Medlem i ST

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA