Satsar på att män ska bidra till jämställdhet

JÄMSTÄLLDHET2017-01-23

Regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, gör en gemensam satsning för att engagera män i jämställdhetsarbetet. Män har ett ansvar för att bidra till en jämställd värld, skriver Åsa Regnér och Lena Micko i en debattartikel.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, och SKLs ordförande Lena Micko skriver i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet att mäns och pojkars delaktighet är en förutsättning för att nå det jämställda samhället. Destruktiva och begränsande normer för manlighet drabbar både kvinnor och män. Därför satsar regeringen och SKL åtta miljoner kronor på att stärka jämställdhetsarbetets inriktning mot män och pojkar.

”Vi kan bättre än så här. Män har ett ansvar för att bidra till en jämställd värld – av solidaritet med kvinnor, för sin egen skull, men också av solidaritet med män som far illa av destruktiva och begränsande normer”, skriver de två.

Det övergripande målet för överenskommelsen är att bidra till att förverkliga det nationella jämställdhetspolitiska målet – kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Satsningen ska fokusera på tre områden: våldsförebyggande arbete, hälsa och utbildning. Där finns tydliga kopplingar mellan normer för manlighet och utmaningar för både kvinnor och män, skriver Åsa Regnér och Lena Micko:

”Normer som säger att killar får status genom att använda våld. Normer som säger att det inte är coolt för killar att plugga. Som säger att svaghet är omanligt – vilket bidrar till att män inte söker vård förrän de är allvarligt sjuka. Flera av de dödsorsaker som är vanligare bland män än bland kvinnor kan relateras till orsaker som går att undvika, till exempel risktagande, våldsanvändning och hög alkoholkonsumtion.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA