SiS-anställd dömd för grovt vapenbrott

SIS2020-01-10

En anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts till två års fängelse för vapenbrott. När mannen greps av polisen på allmän plats bar han skyddsväst och hade en skarpladdad pistol innanför byxlinningen. Den anställde har också anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd.

Enligt polisutredningen greps den dömde mannen i augusti i fjol av polis i en Stockholmsförort. Då var han iförd en skyddsväst och hade en skarpladdad pistol i byxlinningen. Nu har tingsrätten dömt honom till två års fängelse för grovt vapenbrott, trots att han uppgett att pistolen inte var hans. Pistolen har förverkats, men mannen får behålla skyddsvästen.

Enligt mannens egen berättelse hade han dagen innan haft vänner på besök i hemmet, och de hade spelat spel. När vännerna hade gått och han städade undan efter gästerna hittade han det skarpladdade vapnet under soffan. Han fick reda på att pistolen tillhörde en vän till en vän. Han vill inte uppge personens namn.

Enligt mannens egen berättelse tog han med sig vapnet för att lämna tillbaka det till ägaren i samband med att denne skulle besöka en läkare, och de hade stämt träff utanför Arbetsförmedlingen där han blev gripen. Skyddsvästen har han fått i present därför att han under sommaren blivit utsatt för ett mordförsök, och släktingar till honom tidigare blivit skjutna.

Tingsrätten bedömer att vapenbrottet ska betraktas som grovt, eftersom pistolen var laddad med skarpa patroner och mannen hade den med sig på allmän plats. Enligt tingsrätten kan man utgå ifrån att den som bär ett vapen på ett sådant sätt också är den som äger vapnet.

”Det är naturligt att tänka sig att (den dömde mannen), som tidigare på sommaren utsatts för beskjutning, fann anledning att inte bara använda skyddsväst utan också beväpna sig, eftersom han anser att polisen inte har kunnat hjälpa honom. Det förhållandet att fingeravtryck eller DNA inte påträffats på patronerna påverkar inte den bedömningen”, skriver tingsrätten i domen.

Tingsrätten konstaterar att det inte är olagligt att köpa och använda en skyddsväst och avslår åklagarens begäran att den ska förverkas.

Mannen är anmäld till Statens institutionsstyrelses personalansvarsnämnd. I anmälan skriver en institutionschef att mannen både varit frånvarande utan att ha hört av sig under tiden han suttit häktad, och att brottets allvarlighetsgrad är oförenlig med myndighetens värdegrund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Brottslighet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA