Annons:
Ungdomarna i filmen Ömheten söker sin framtid. Det gör även staden där de bor – Kiruna.
Film
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Skakigt under fötterna i Kiruna

Daniel, Markus och Zerin står på randen till vuxenlivet. Marken skakar under fötterna. Sofia Norlins långfilmsdebut Ömheten utspelar sig i Kiruna – gruvstaden som också skakar när uppbrottet närmar sig.
Sofia Norlin. Foto: Marcus Kurn.

Två gånger varje natt skälver Kiruna, när LKAB spränger efter ny järnmalm långt nere i gruvgångarna. 20 till 30 ton sprängmedel detonerar varje dygn. Arbetet kommer närmare och närmare bebyggelsen. Därför måste staden flyttas. I slutet av oktober togs första spadtaget till det nya Kiruna.

Det är här, på randen till framtiden, som Ömhetenutspelar sig. Kiruna är på sitt sätt nästan som en fjärde huvud­person i Sofia Norlins drama om tre nittonåringar som söker sin egen väg. Bosatt i Paris sedan länge nåddes regissören för några år sedan av nyheten om stadsflytten via frans­ka dagstidningar.

– Jag såg det genast på ett poetiskt, meta­foriskt plan: Detta är vad som händer i hela västvärlden i dag, med det samhälle vi har byggt upp. Det rämnar, socialt, ekonomiskt, miljö­mässigt. I Kiruna är det marken i sig som skakar.

Kopplingen till ungdomen var lika omedelbar.

– Under tonårstiden skakar det ju under fötterna ändå. Här skakar staden också. Den söker också sin framtid. Nu ska den bli något annat. Det är en fråga i filmen: Har vi drömmar för det här? Har vi drömmar för framtiden?

Sofia Norlin har tidigare gjort kortfilmen Strömmarna. I Paris har
hon arbe­tat med teaterregi, och som filmpedagog för unga före detta sol­dater från Kongo och Tchad. I viss mån har hon inspirerats till Ömhetenav personer hon mött genom arbetet med de före detta soldaterna, berättar hon.

– Genom åren har vi gjort mängder av kortfilmer och dramaövningar. Allting är universellt, de allra flesta historier handlar om att kyssa någon. Det som är viktigast – oavsett om man är från Stockholm, Kongo, Kiruna eller Paris – är kärleken. Förälskelse. Vänskap och familjen, relationen till föräldrarna. Vad man drömmer om att göra i livet och vad som är möjligt att göra där man lever, med den familjekultur som finns, den adress man har, den sociala klass man tillhör.

Själv är Sofia Norlin uppvuxen i Njurunda, ett litet samhälle utanför Sundsvall. Även om kontrasterna är skarpare i Kiruna så har Njurunda en liknande situation. Den tunga indust­rin och människorna som sköter den – omgivna av vidsträckt, vild natur, vars tempo maler på i en tusenårig takt – får människans ansträngningar att te sig som ett frenetiskt krafsande på evighetens port.

– Människans litenhet i naturen och samhällets sårbarhet blir så tydlig på platser som de här. Men även om vi bor i städer långt från vildmarken så är vi ju beroende av naturen. Det är bara lättare att glömma bort det.

Och vare sig de vill det eller inte, så är människorna i filmen beroende av varandra. Ömhet är något inom och mellan människor, inget naturen sysslar med.

»Men Markus«, säger skolans rektor till den trubbige fordonseleven som bara vill vara i verkstaden, »du förstår väl att vad du än gör kommer du alltid att vara en del av en grupp?«

Förutom Markus skildras Zerin, som simtävlar. Och Daniel, som vill leva på naturens villkor.

Berättarstilen är lyrisk, till stor del ordlös.

– Det är en intim tid, när det finns en stor känslighet i livet. Jag tycker att det blir starkare när man får följa med karaktärerna i det ordlösa, se saker som de ser dem. Ord kan vara avstånds­skapande.

Har det funnits andra brytningstider i ditt eget liv som har varit lika avgörande som tonåren?

– Ja, när jag fick barn. Det ändrade perspektivet. Tiden fortsätter efter mig. Den stora tiden, som inte bara är nu. Nu har jag tre ungar, som kommer att växa upp. Den viktigaste frågan vi kan ställa oss är: Vad ska vi lämna efter oss? Vad lägger vi i knäet på våra barn? Och på de barn vars ansikten vi ännu inte ser?

Är det sådant som ungdomarna i filmen funderar på?

– Nej. Det gör de inte. De ställer sig frågan: Vem är jag kär i? Vad vill jag göra med mitt liv? Och det ska de. De är i början av sitt liv.

Ämnen: Kultur
Sofia Norlin
  • Namn: Sofia Norlin.
  • Ålder: 39 år.
  • Bor: Paris.
  • Aktuell: Med långfilms­debuten Ömheten, biopremiär 6 december. För fotot svarar Petrus Sjövik. Huvudrollerna som Markus, Zerin och Daniel görs av Sebastian Hiort af Ornäs (Sebbe), Lina Leandersson (Låt den rätte komma in)och debutanten Alfred Juntti.
Bli den första att tycka till!
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
Reportage: AlbanienFördjupningNär den albanska statsförvaltningen ska anpassas till EUs system bistår svenska myndigheter med sin expertis. Åtskilliga svenska statstjänstemän är på plats i Albanien för att bidra i arbetet med att utveckla landet. Publikt har rest till Tirana för att följa några av dem.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. Utredningen ska också utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.
ArbetsmiljöNyhetDetaljstyrning och hinder för effektiv samverkan har motverkat den arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet som regeringen antagit, skriver Statskontoret i en utvärdering.
BrottslighetNyhetArbetsförmedlingens förre generaldirektör Mikael Sjöberg har fått regeringens uppdrag att utreda hur det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk och brottslighet kan breddas och fördjupas.
MigrationNyhetRegeringen vill ge Säkerhetspolisen, Säpo, tillgång till fler personuppgifter ur Migrationsverkets register. Syftet är att underlätta för Säpo att få information som behövs för att bekämpa terrorism.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar kraftig kritik mot Kriminalvårdens isolering av intagna i häkte. STs avdelningsordförande Per Sunneborn instämmer i kritiken och anser att utvecklingen går åt fel håll.
SpårtrafikNyhetST inom Spårtrafiken ser positivt på att Arbetsmiljöverket nu ska göra en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation vad gäller hot och våld. ”Hot eller våld är mer eller mindre vardagsmat nuförtiden”, säger Måns Wallin, styrelseledamot i branschavdelningen.
ArbetsförmedlingenNyhetEn anställd vid Arbetsförmedlingen i Östergötland avskedas efter att han följt med en arbetssökande kvinna hem och lovat henne förmåner som körkort eller praktikplats i utbyte mot sex.
STNyhetST flyttar förbundets kongress i maj från Djurönäset i Stockholms skärgård till Infra City i Upplands Väsby. ”Det är ett helt kostnadsneutralt byte för att få en större lokal” säger Dag Andersson, STs förbundssekreterare.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att lokalkontoren i Härnösand och Arvidsjaur ska få fast bemanning. Härnösandskontoret kommer därmed inte att läggas ned, som myndigheten tidigare meddelat.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDe långa handläggningstiderna för ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning ledde till att Försäkringskassan beordrade övertid för runt 250 anställda under vintern. Nu har övertidsinsatsen stoppats, eftersom myndigheten inte längre har råd.
MigrationsverketNyhetMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vill ha hårdare regler för personer som har fått avslag på sin asylansökan. Sverige behöver ett bättre skydd mot potentiella terrorister, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans it-avdelning ställde in sin konferens på ett hotell i Sundsvall eftersom den upphandlats på fel sätt. Hotellnotan på över 1,2 miljoner kronor fick myndigheten betala ändå. ”Det är inte så lätt att hantera en konferens för tusen personer”, säger Försäkringskassans it-direktör Stefan Olowsson till Publikt.
ArbetsmiljöNyhetMånga upplever att det finns mycket som stör i arbetet, som exempelvis prat, andra avbrott eller bristfälliga instruktioner. Nu visar ett finländskt forskningsprojekt att det går att förbättra den så kallade kognitiva ergonomin genom enkla åtgärder.
spårtrafikNyhetNu drar Arbetsmiljöverket igång en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation. Bakgrunden är att yrkesgrupperna är särskilt utsatta för hot och våld på jobbet.
ArbetsförmedlingenNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ändringar i lagstiftningen för att ge Arbetsförmedlingen bättre möjligheter att hindra felaktiga utbetalningar inom arbetsmarknadspolitiken.
AVTALNyhetArbetstiden blir en viktig fråga för båda parter i avtalsförhandlingarna om nya kollektivavtal inom spårtrafikbranschen. När det gäller löneökningarna har fack och arbetsgivare närmat sig varandra, enligt STs förhandlingsledare Marita Larsson.
KRIMINALVÅRDENNyhetI ett öppet brev till ledningen ställer de fackliga organisationerna inom Kriminalvården frågan om vart myndigheten är på väg. Facken är bland annat kritiska till förmågan att behålla och rekrytera personal.
PolisenNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen utökade befogenheter för polisen när den genomför inre utlänningskontroll. Nya regler mot missbruk av resedokument och främlingspass föreslås också.
SkatteverketNyhetSvartjobbens del av BNP har inte förändrats nämnvärt de senaste 13 åren, uppger Skatteverket i en ny undersökning. Däremot förekommer svarta pengar i nya branscher jämfört med tidigare.
KRIMINALVÅRDENNyhetFamiljen till den man som avled i arresten i Karlstad 2018 får sammanlagt 120 000 kronor i skadestånd av Kriminalvården. De hade begärt det dubbla beloppet. I höstas dömdes två kriminalvårdare för tjänstefel i samband med dödsfallet.
PolisenNyhetHundratals mejl ämnade för Polismyndigheten har hamnat i inkorgen hos en privatperson, rapporterar SVT. I mejlen finns bland annat sekretessbelagda uppgifter från Åklagarmyndigheten.
POLISENNyhetEn civilanställd kvinna inom Polisen döms för ofredande efter att ha skickat bilder på sin före detta sambos könsorgan till mannens nya partner. Kvinnan döms också för dataintrång eftersom hon i sin yrkesroll har gjort otillåtna registerslagningar på sin tidigare sambo, som är polis.
SocialförsäkringarNyhetTCO föreslår att det ska införas föräldratidsdagar i föräldraförsäkringen, för att öka möjligheterna att få ihop livspusslet. Ett argument för en sådan reform är att undersökningar visar att småbarnsföräldrar har svårt att få tiden att räcka till.
UPPHANDLINGNyhetFör några år sedan kom krav på att myndigheter ska ställa arbetsrättsliga villkor i upphandlingar. Nu ger regeringen Statskontoret i uppdrag att följa upp hur det har gått.
PolisenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av om polisens arbete med särskilt utsatta områden är ändamålsenligt. Enligt myndigheten finns tydliga indikationer på att polisen har stora svårigheter att fullgöra sina uppgifter.
DigitaliseringNyhetStatens servicecenter, SSC, startar ett utvecklingsprogram för att effektivisera myndigheters inköp inom e-handel. Syftet är att ge deltagarna konkreta verktyg för att utveckla sina inköpsprocesser.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned 132 lokalkontor fattades inte på rätt sätt, enligt facket, som valde att anmäla hanteringen till Justitieombudsmannen, JO. Nu har JO avslutat ärendet, med anledning av regeringens nya direktiv för Arbetsförmedlingen.
TJÄNSTETILLSÄTTNINGNyhetDe senaste fem åren har antalet personer som fått rätt när de överklagat en statlig tjänste­tillsättning minskat. 2019 fick fyra personer rätt. Lillian Rathje är en av dem.