Annons:
Ungdomarna i filmen Ömheten söker sin framtid. Det gör även staden där de bor – Kiruna.
Film
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Skakigt under fötterna i Kiruna

Daniel, Markus och Zerin står på randen till vuxenlivet. Marken skakar under fötterna. Sofia Norlins långfilmsdebut Ömheten utspelar sig i Kiruna – gruvstaden som också skakar när uppbrottet närmar sig.
Sofia Norlin. Foto: Marcus Kurn.

Två gånger varje natt skälver Kiruna, när LKAB spränger efter ny järnmalm långt nere i gruvgångarna. 20 till 30 ton sprängmedel detonerar varje dygn. Arbetet kommer närmare och närmare bebyggelsen. Därför måste staden flyttas. I slutet av oktober togs första spadtaget till det nya Kiruna.

Det är här, på randen till framtiden, som Ömhetenutspelar sig. Kiruna är på sitt sätt nästan som en fjärde huvud­person i Sofia Norlins drama om tre nittonåringar som söker sin egen väg. Bosatt i Paris sedan länge nåddes regissören för några år sedan av nyheten om stadsflytten via frans­ka dagstidningar.

– Jag såg det genast på ett poetiskt, meta­foriskt plan: Detta är vad som händer i hela västvärlden i dag, med det samhälle vi har byggt upp. Det rämnar, socialt, ekonomiskt, miljö­mässigt. I Kiruna är det marken i sig som skakar.

Kopplingen till ungdomen var lika omedelbar.

– Under tonårstiden skakar det ju under fötterna ändå. Här skakar staden också. Den söker också sin framtid. Nu ska den bli något annat. Det är en fråga i filmen: Har vi drömmar för det här? Har vi drömmar för framtiden?

Sofia Norlin har tidigare gjort kortfilmen Strömmarna. I Paris har
hon arbe­tat med teaterregi, och som filmpedagog för unga före detta sol­dater från Kongo och Tchad. I viss mån har hon inspirerats till Ömhetenav personer hon mött genom arbetet med de före detta soldaterna, berättar hon.

– Genom åren har vi gjort mängder av kortfilmer och dramaövningar. Allting är universellt, de allra flesta historier handlar om att kyssa någon. Det som är viktigast – oavsett om man är från Stockholm, Kongo, Kiruna eller Paris – är kärleken. Förälskelse. Vänskap och familjen, relationen till föräldrarna. Vad man drömmer om att göra i livet och vad som är möjligt att göra där man lever, med den familjekultur som finns, den adress man har, den sociala klass man tillhör.

Själv är Sofia Norlin uppvuxen i Njurunda, ett litet samhälle utanför Sundsvall. Även om kontrasterna är skarpare i Kiruna så har Njurunda en liknande situation. Den tunga indust­rin och människorna som sköter den – omgivna av vidsträckt, vild natur, vars tempo maler på i en tusenårig takt – får människans ansträngningar att te sig som ett frenetiskt krafsande på evighetens port.

– Människans litenhet i naturen och samhällets sårbarhet blir så tydlig på platser som de här. Men även om vi bor i städer långt från vildmarken så är vi ju beroende av naturen. Det är bara lättare att glömma bort det.

Och vare sig de vill det eller inte, så är människorna i filmen beroende av varandra. Ömhet är något inom och mellan människor, inget naturen sysslar med.

»Men Markus«, säger skolans rektor till den trubbige fordonseleven som bara vill vara i verkstaden, »du förstår väl att vad du än gör kommer du alltid att vara en del av en grupp?«

Förutom Markus skildras Zerin, som simtävlar. Och Daniel, som vill leva på naturens villkor.

Berättarstilen är lyrisk, till stor del ordlös.

– Det är en intim tid, när det finns en stor känslighet i livet. Jag tycker att det blir starkare när man får följa med karaktärerna i det ordlösa, se saker som de ser dem. Ord kan vara avstånds­skapande.

Har det funnits andra brytningstider i ditt eget liv som har varit lika avgörande som tonåren?

– Ja, när jag fick barn. Det ändrade perspektivet. Tiden fortsätter efter mig. Den stora tiden, som inte bara är nu. Nu har jag tre ungar, som kommer att växa upp. Den viktigaste frågan vi kan ställa oss är: Vad ska vi lämna efter oss? Vad lägger vi i knäet på våra barn? Och på de barn vars ansikten vi ännu inte ser?

Är det sådant som ungdomarna i filmen funderar på?

– Nej. Det gör de inte. De ställer sig frågan: Vem är jag kär i? Vad vill jag göra med mitt liv? Och det ska de. De är i början av sitt liv.

Ämnen: Kultur
Sofia Norlin
  • Namn: Sofia Norlin.
  • Ålder: 39 år.
  • Bor: Paris.
  • Aktuell: Med långfilms­debuten Ömheten, biopremiär 6 december. För fotot svarar Petrus Sjövik. Huvudrollerna som Markus, Zerin och Daniel görs av Sebastian Hiort af Ornäs (Sebbe), Lina Leandersson (Låt den rätte komma in)och debutanten Alfred Juntti.
Bli den första att tycka till!
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till utrymme för kärnverksamheten.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner, bland dem Skansen, för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i coronakrisens spår.
HÖGSKOLANNyhetPå grund av risken för spridning av coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola, till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en myndighetsanalys. Men Statskontoret ser också en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av coronapandemin har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetFacken inom statsförvaltningen och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Skälet är den situation som råder på grund av coronapandemin. Avtalet gäller i tre månader.
ArbetsmiljöNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant som blev påkommen med metadon på jobbet åtalas för ringa narkotikabrott. Om mannen döms kan han förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetI en gemensam debattartikel kräver företrädare för TCO, LO och Saco att Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, stoppas tills vidare. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg har klagat på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige får dagsböter och villkorlig dom sedan hon gripits på bar gärning när hon stulit pengar ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronasmittan gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har uppdragit åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning inför den tredje veckan, då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till myndigheten. Skälet är att vården är satt under press, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.