Annons:
Ellika Frisell och Solo Cissokho på scenen. Hon lärare på musikhögskolan, han musiker från Senegal.Bild:David Berjlund
Folkmusik
Kultur
AVDavid Berjlund0 kommentarerTyck till!

Spelmän går över gränsen

Sverigedemokraterna bjuder upp folkmusiker för att stödja »folk­kulturen«. Men hur svensk är folk­musiken? Den går gärna över gränser – och knätofs är sällan ett krav.

Vid byn Hovra börjar Hälsingland sträcka ut sig, bli lite vidare och högre. Första helgen i juni har några hundra spelmän, dansare och lyssnare kommit hit, för Hovrastämman. I backen mot vägen spelas gammeltjo med dragspel, i gräset längre upp hörs lågmälda låtar på fiol. Det finns serveringstält, dass av flersitstyp och eldar som värmer när dagen svalnar mot kvällen. Men inte en folkdräkt på hela området.

Jo, förresten: När Solo Cissokho går upp på scenen tillsammans med Ellika Frisell och Rafael Sida bär han en traditionell dräkt från sitt hemland Senegal. Den är helblå och den glänser när han tar små danssteg med stränginstrumentet kora i famnen. Ellika Frisell spelar fiol och Rafael Sida slagverk, publiken gungar och lyssnar när de gifter ihop Bingsjölåtar med senegalesiska sånger, folkmusik från två vitt skilda traditioner.

Poängen har egentligen aldrig varit att blanda, säger Ellika Frisell senare, det handlade bara om en musikalisk igenkänning.

– Första gången jag spelade med Solo var det som om jag mött min bror, vi hade samma tajming. Sedan kan vi inte den andras tradition riktigt, och därför gör vi oväntade tillägg. När jag spelar vals svänger det som satan, för han tänker inte alls vals.

Alla spelade olika

Traditioner är inte lagar utan språk, påpekar Ellika Frisell. Grammatiken blir oviktig så fort man kan den – det viktiga är vad man uttrycker, och det förändras. Hon lär ut folkmusikfiol på Kungliga Musikhögskolan. Själv lärde hon sig spelet och låtarna av dalaspelmän som Pääkos-Gustav och Nisse Agenmark.

– De bevarade inte, de spelade – och allihop spelade totalt olika, fast med ett gemensamt språk i grunden.

När Hovrastämman invigs tar riksspelmannen Björn Ståbi upp Hovralåten, fiol­spelmän och -kvinnor längs väggarna faller in och sveper in den proppfulla dansbanan i stråktoner. Sedan invigningstalar Ale Möller. Han är en central­figur i svensk folkmusik och berättar nu om sin första stämma. Om hur han snart förstod att scenen inte var centrum, utan att »publiken« själv spelade runtom i buskarna, tillsammans med folk­musikens stora. Men bakom detta trevliga kaos hittade han också rigorös ordning: runt förra sekelskiftet var både bevarar­tanke och nationalism starka, man samlade in folklåtar, kategoriserade dem geografiskt och gjorde folkmusiken till en del av »svenskheten«.

Det aktualiseras nu, när folkmusiker och -dansare bjuds upp av Sverige­demokrater som vill stödja »svensk folkkultur«. Det blir långa applåder när Ale nobbar: »Vi vill inte vara en del av detta. Men det är ett nytt läge för folkmusiken.«

Efteråt utvecklar han det:

– Verkligheten ställer de frågor vi duckat för om hur vi ser på nationalism och svenskhet, det starka arv som folkmusiken egentligen inte har bett om, men som blivit en del av rörelsen ändå.

Tibet, Serbien och Orsa

Frågan är vad folkmusiken är, och vad den används till. Samtalet kan behövas, men om nostalgiska nationalister hoppas att folkmusiken ska representera deras sak lär de bli besvikna: få verkar intresserade av gränserna. Folkmusiker spelar tibetanska meditationer och serbiska entaktslåtar likaväl som Orsa­polskor. Många säger som Petra Segetorp från Gävle, som varit med på låtspelskurs inför Hovrastämman: det är oviktigt varifrån låtarna kommer, bara det svänger.

– Det är bara vanliga människor som träffas och spelar, det försöker jag beskriva för mina kompisar som tror att folkmusik är knätofs och »midsommarmusik«.

Andra har fördjupat sig i sin lokala tradition – och lämnar lika gärna fållan, för andra genrer, spelstilar och platser, samlar nya intryck och tar in dem i sin tradition. Så att de utvecklas, som traditioner gör om de inte är döda.

Men var går då gränsen?

Rätt många folkmusiker drar på sig folkdräkten ibland – knätofs kan ingå – och åsikterna går isär både om hur låtar ska spelas och om behovet av bevarande respektive öppenhet. Ale Möller, Ellika Frisell och många andra har kritiserats för hur de spelar och förhåller sig, och självklart kan inte vad som helst kallas folkmusik.

Nio mil öster om Hovra ligger Bergsjö, där hålls också en liten stämma, dagen efter midsommardagen. En del av den är tävlingen Sveriges spelmanslåt, en liten folkmusikmelodifestival som i år fått 80 bidrag. I sållningen för att få fram finallåtar sätter man också gränser för genren, berättar Dan Lundberg i juryn.

– Det ska vara en låt som man kan tänka sig hörs på en vanlig spelmansstämma, så det får inte vara för mycket Balkan eller irländskt.

Bergsjöstämmans rötter är spelmanssläkten Östs träffar och hembygds­parken i Bergsjö är nationalromantiskt försommarvacker med sjöar och blånande berg runtom.

Det är arvet, och miljön. Nuet är som alltid en blandning. Låttävlingen domineras av unga musikanter och i väntan på juryns beslut spelar Treva, tre svartklädda killar från Falun. De liknar på många sätt ett akustiskt rockband. »Funky folk«, föreslår slagverkaren Axel Fagerberg som etikett.

Vad gör Treva till folkmusik?

– Dels är det låtarna, vi gör ju inte egna låtar utan spelar mest dalalåtar. Och så är det polskatakten, den är unik, säger Axel Fagerberg.

På scenen är det fritt utrymme för den som vill spela, innan tävlingsresultatet offentliggörs: juryn valde en lätt och solig vals av Görgen Antonsson, en ung veteran, och publiken röstade fram en vemodig, avskalad polska av Eiwor Kjellberg. Publiken får höra deras färska, traditionella låtar igen, sedan bjuds alla med instrument upp på scenen för att avsluta stämman med Fiolen min av Jon-Erik Öst. Gamla låtar, nya låtar, suddiga gränser mellan publik och musiker – så ser en levande tradition ut.

Och sedan blir det dans.

Bli den första att tycka till!
KollektivavtalNyhetDe svenska fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco är på kollisionskurs med Europafacket när det gäller minimilöner. De tre är starkt kritiska till att Europafacket i ett samrådssvar förordar att minimilöner införs inom EU.
KronofogdenNyhetUnder 2019 drev Kronofogden in nära 13 miljarder kronor, skriver myndigheten i sin årsredovisning för 2019. Det var 1,1 miljard kronor mer än 2018 och den högsta siffran någonsin.
ArbetsmiljöNyhetStress och bristande kunskap ligger bakom att förebyggande arbetsmiljöåtgärder inte vidtas. Det är orsaken till många av dödsolyckorna på svenska arbetsplatser, enligt en analys från Arbetsmiljöverket.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
ARBETSMILJÖNyhetSymtom på depression som nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och brist på energi kan leda till färre år i arbetslivet, visar en ny dansk studie.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringslagen är inte är tillräckligt ändamålsenlig och inte tillräckligt effektiv, skriver diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i myndighetens årsredovisning. Därför behöver den ses över, anser hon.
ArbetsmarknadNyhetNyanlända män har i större utsträckning subventionerad anställning, medan kvinnor i stället fortsätter i förberedande insatser, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.