Annons:
– Nu vet vi vad som gäller, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.Bild:Casper Hedberg
Arbetsdomstolen
Nyhet
AVSusanne Eriksson1 kommentarerTyck till!

ST förlorade mot Linnéuniversitet i AD

ST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.

– Nu vet vi vad som gäller, vi har vunnit tydlighet i frågan, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck till Publikt.

Enligt lagen om anställningsskydd, las, är huvudregeln att en allmän visstidsanställning övergår till en tillsvidareanställning när en arbetstagare haft allmän visstidsanställning hos arbetsgivaren i sammanlagt mer än två år under en femårsperiod.

Tvistefrågan mellan ST och Linnéuniversitet har gällt om en ST-medlem har rätt till tillsvidareanställning och det avgörande har varit vad två år enligt las skrivningar motsvarar i dagar.

Enligt Veera Littmarck räknar man månader i alla övriga sammanhang i las när det gäller att kvalificera sig till en rättighet eller förmån i lagen, och då räknas en månad som 30 dagar. Därför har ST argumenterat för att det ska gälla även kvalificeringstiden för när en visstidsanställning går över i en tillsvidareanställning. Som ST räknar blir då två år detsamma som 24 månader eller 720 dagar. Enligt ST borde en visstidsanställning därför övergå i tillsvidareanställning på dag 721.

Linnéuniversitetet har i stället hävdat att tiden två år ska beräknas utifrån att ett år är 365 dagar, och att gränsen då går vid 730 dagar, att en visstidsanställning övergå i tillsvidareanställning på dag 731.

Arbetsdomstolen går alltså på Linnéuniversitets linje och slår fast att två år är 730 dagar, och att rätten till en tillsvidareanställning enligt las gäller från dag 731.

ST och Linnéuniversitetet är överens om att STs medlem har jobbat 730 dagar och dagens dom innbär därmed att hen inte får rätt till en tillsvidareanställning.

– Det är en dag för lite. Vår medlem har dessutom varit anställd som vikarie, men man räknar allmän visstid och vikariat för sig, säger Veera Littmarck.

Hon framhåller att ST också försökt argumentera utifrån att lagen är tänkt att skydda arbetstagare, men det argumentet avfärdar rätten i en bisats.

– Det här är ytterligare ett exempel på att staten som arbetsgivare utnyttjar ett system till max. Det är inte olagligt, men man kan verkligen fråga sig om det är lämpligt.

De två ledamöter av Arbetsdomstolen som utses av de fackliga centralorganisationerna håller inte med majoriteten av ledamöterna i rätten utan har lämnat en skiljaktig mening, där de ansluter sig till STs linje.

ST ska ersätta staten för dess rättegångskostnader med 104 265 kronor.

Inlagt av Ove Andersson tors, 12/05/2019 - 14:20
Man kan kanske ifrågasätta arbetsgivarens moral när det gäller att "utnyttja" personal på detta sätt?
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft enligt årets Konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och behålla personal.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med året innan, konstaterar organisationen Sveriges museer.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen kritiserar en polis sedan denna använt hot om indraget körkort för att förmå en bilförare att acceptera en ordningsbot för att ha underlåtit att stanna vid stopplikt.
HögskolanNyhetI de flesta fall lönar det sig med en högskoleutbildning. Men vissa utbildningar ger mer i lönekuvertet än andra. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
DigitaliseringNyhetÖkad användning av artificiell intelligens, AI, kan skapa ekonomiska värden inom offentlig förvaltning motsvarande cirka 140 miljarder kronor per år, enligt en rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
ArbetsmarknadNyhetValidering är viktigt för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Det är en av de slutsatser som dras i Valideringsdelegationens slutbetänkande till regeringen.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket varslar om uppsägning av 146 anställda i Skåne, Stockholms, Västerbottens, Västernorrlands och Östergötlands län. ”Jag tycker att det är olyckligt att varsla just nu, samtidigt som vi ska göra en stor omorganisation”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
LantmäterietNyhetLantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. Både ST och Saco-S på myndigheten är kritiska till förändringen. I intranätets kommentarsfält rasar missnöjet, berättar anställda som Publikt varit i kontakt med.
KriminalvårdenNyhetÄndrade regler kommer att innebära omfattande förändringar av Kriminalvårdens frivård. Villkorligt frigivna ska följas upp hårdare och fler drogtestas och få fotboja, skriver Dagens Nyheter.
DomstolarnaNyhet Domstolshandläggarna vid Värmlands tingsrätt har under flera år haft en dålig arbetsmiljö. Arbetsbelastningen är hög och många mår dåligt, enligt den anmälan som huvudskyddsombudet har gjort till Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetNär Arbetsmiljöverket flyttar sitt kontor från Stockholms innerstad till Solna krymper kontorsytan med mer än en tredjedel. ”Det är klart att det kan komma att påverka arbetsmiljön”, säger STs avdelningsordförande Marita Jonsson till Publikt.
KriminalvårdenNyhetRiksrevisionen har fått indikationer på att verksamheten vid Kriminalvårdens anstalter inte bedrivs på effektivast möjliga sätt, och har därför beslutat att inleda en granskning, skriver man i ett pressmeddelande. Anstalterna kostar cirka fem miljarder kronor per år.
PensionsmyndighetenNyhetPensionärernas riksorganisation, PRO, riktar skarp kritik mot de långa väntetiderna hos Pensionsmyndigheten. Den som söker bostadstillägg får vänta fem månader på besked, och ändringar tar ännu längre tid.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts till två års fängelse för vapenbrott. När mannen greps av polisen på allmän plats bar han skyddsväst och hade en skarpladdad pistol innanför byxlinningen. Den anställde har också anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd.