Annons:
En kyrka i Cleveland. Annika von Hausswolff har besökt och fotograferat övergivna platser och byggnader i Sverige, USA och Kroatien. 25 augusti ställs bilderna ut i Stockholm. FOTO: Annika von Hausswolff
Fotografi
Kultur
AVAgneta Slonawski0 kommentarerTyck till!

Ställen som människor har lämnat

Övergivna platser bär på en historia. Annika von Hausswolff fotograferar rester av människors liv. Nu är hon aktuell med en ny utställning.

Balkongdörren till hennes hemmakontor på femte våningen i lägenheten i Göteborg är vid­öppen. Det är som om hon släppt in världen. I stället för att utgå ifrån sig själv och därefter regissera sina motiv, förmedlar hon nu övergivna platser med dokumentära bilder – som en rapport från verkligheten.

Tillsammans med ekonomiprofessor Jan Jörnmark vid Göteborgs universitet har hon åkt runt för att fotografera platserna.
 
– Det finns en samtidshistoria som utspelar sig mitt framför ögonen på oss på de här platserna. Här finns det en massa drömmar och mål som fått stryka på foten. De här övergivna platserna bär alla spår av livsrum, säger hon.
 
Mer dokumentärt än tidigare
Den 25 augusti öppnar utställningen på Galleri Andréhn-Schiptjenko i Stockholm. Fotografierna kommer också att ingå i en kommande bok om globalisering.
 
Till skillnad från många av sina tidigare projekt, har Annika von Hausswolff den här gången inte regisserat motiven, utan arbetat med ett dokumentärfoto som hon inte använt på mycket länge.
En del platser var bevakade och tillsammans med Jan Jörnmark fick hon smyga sig in, eller passa på när det inte fanns vakter i närheten. Hon har varit fatalistisk, litat på ödet och tagit emot det som fanns att få i själva fotoögonblicket.
 
Bland fotografierna finns en nedlagd nattklubb i Kroatien och en domstol i Detroit där man inte ens brytt sig om att plocka upp akterna med människors livsöden som ligger utspridda på golvet. Där finns också sexton kapsejsade villor i Detroit som är fotograferade i svartvitt. De skall staplas på varandra vid galleri­hängningen – som en enda utdragen katastrof. 
 
Steg i tystnaden
Det starkaste mötet för Annika von Hausswolff var en svensk skola där hon tyckte sig förnimma fotsteg och röster i väggarna, trots den ödsliga tystnaden.
 
– Det gav en tydlig bild av hur lärande och kunskap negligeras, förklarar hon, men beskriver ändå projektet som både glädjefyllt och känslo­samt.
 
Annika von Hausswolff växte upp i en arbetarklassfamilj. Hon har ett förflutet inom musikrörelsen, sjöng i bandet Cortex och umgicks i samma kretsar som musikern Freddie Wadling. Hon hade nosat på fotograferandet redan innan hon började på Konstfack för tjugo år sedan. Sedan dess har hon haft åtskilliga utställningar både i Sverige och utom­lands, senast i New York. 2008 hade hon sin största utställning någonsin på Maga­sin 3 i Stockholm. Där visades närmare 60 av hennes verk som galleriet hade i samlingarna. Magasin 3 har funge­rat som en slags mecenat och stöttat Annika von Hausswolff genom att köpa upp verk. Själv blev hon förvånad över mängden konstverk som presenterades, särskilt eftersom hon upplever att hennes sätt att arbeta är tidsödande. När hon väl fått fatt i det hon vill formulera har hon byggt upp sina bilder med en kriminalteknikers noggrannhet.
 
»Bensinen« för skapandet
När någon köper hennes verk, ser hon det som att de investerar i hennes fortsatta skapande. Just nu gläds hon över att blivit utvald och intervjuad, som en av få svenskar, inför en stor fransk antologi om konstnärer som det stora konstmuseet Louvren skall ge ut.
 
– Det är sådant som är bensinen, förklarar hon och tillägger att även samarbetet med Jan Jörnmark om övergivna platser har gett henne lust och energi på ett nytt sätt. 
 
Nyligen fotograferade hon regissören Suzanne Osten i ett hedersporträtt för Nationalmuseum. Den typen av syssla skulle hon gärna vilja utveckla i framtiden.
 
– Med tiden blir ju även det ett tids­dokument, säger hon.
 
Annika von Hausswolff säger att hon alltid har varit noga med sin »identitet«, och syftar på alla förfrågningar hon får om reklamuppdrag och liknande. Hon har också alltid varit intresserad av könsmaktpolitik. I egenskap av kvinna och konstnär gör hon sitt avtryck i världen. 
 
– Jag har aldrig känt mig bekväm med tillvaron, utan har en frågande inställning till verkligheten. Jag är nog ständigt förbryllad, säger Annika von Hausswolff fundersamt.
 
I höst går hon tillbaka till arbetet efter sin tjänstledighet från Göteborgs universitet. Hon ska undervisa en masterclass i fotografi. Planen är att hon och kollegan Lotta Antonsson, vid samma institution, också ska påbörja ett gemensamt projekt om propagandakonst innan året är slut.
 
– Det känns kul att öppna sig för ett nytt sätt att jobba på och låta saker länkas ihop, för det är lätt att bli bekväm med något man redan kan, säger Annika von Hausswolff.
Ämnen: Kultur
ANNIKA VON HAUSSWOLFF
  • Ålder: 43 år
  • Familj: Två barn.
  • Bor: I en lägenhet i Göteborg
  • Yrke: Konstnär och adjungerad professor på HFF, Högskolan för fotografi i Göteborg.
  • Aktuell: Fotoutställning på Galleri Andréhn-Schiptjenko i Stockholm 25 augusti.
Bli den första att tycka till!
KollektivavtalNyhetDe svenska fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco är på kollisionskurs med Europafacket när det gäller minimilöner. De tre är starkt kritiska till att Europafacket i ett samrådssvar förordar att minimilöner införs inom EU.
KronofogdenNyhetUnder 2019 drev Kronofogden in nära 13 miljarder kronor, skriver myndigheten i sin årsredovisning för 2019. Det var 1,1 miljard kronor mer än 2018 och den högsta siffran någonsin.
ArbetsmiljöNyhetStress och bristande kunskap ligger bakom att förebyggande arbetsmiljöåtgärder inte vidtas. Det är orsaken till många av dödsolyckorna på svenska arbetsplatser, enligt en analys från Arbetsmiljöverket.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
ARBETSMILJÖNyhetSymtom på depression som nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och brist på energi kan leda till färre år i arbetslivet, visar en ny dansk studie.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringslagen är inte är tillräckligt ändamålsenlig och inte tillräckligt effektiv, skriver diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i myndighetens årsredovisning. Därför behöver den ses över, anser hon.
ArbetsmarknadNyhetNyanlända män har i större utsträckning subventionerad anställning, medan kvinnor i stället fortsätter i förberedande insatser, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.