Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, klarade misstroendeomröstningen och kan sitta kvar på sin post.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, klarade misstroendeomröstningen och kan sitta kvar på sin post.

Strandhäll kvar på ministerpost

REGERINGEN2019-05-28

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, klarade dagens misstroendeomröstning i riksdagen med tre rösters marginal. Därmed blir hon kvar som statsråd, trots kritiken mot hur hon agerat i samband med förflyttningen av Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler.

Efter att Moderaterna väckt frågan om misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, hängde Kristdemokraterna snabbt på och meddelade att partiet kommer att rösta för.

Bakgrunden är turerna kring avsättningen av Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förra året. 

När såväl Sverigedemokraterna som Liberalerna meddelade att de också stödjer en misstroendeförklaring var det upp till Centerpartiet att fälla avgörandet. Innan dagens omröstning meddelade dock partiet att de lägger ned sina röster.

Efter omröstningen stod det klart att 172 riksdagsledamöter hade röstat för misstroendeförklaringen och 113 nej. 59 ledamöter lade ned sina röster. Det gör att Annika Strandhäll sitter kvar, eftersom det hade behövts 175 röster för att misstroendevotumet skulle gått igenom.

Annika Strandhäll själv menar att Moderaterna var för tidigt ute med sitt beslut att väcka misstroendevotum, eftersom Konstitutionsutskottet inte har presenterat sin granskning av ärendet än.

”Man kunde ju ha avvaktat den så hade alla fakta legat på bordet. Det här är ju ett moderat spel, och det är väldigt olyckligt att de använder misstroendeverktyget på det här sättet”, säger Annika Strandhäll till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA