Svar: Befogad fråga med flera svar

DEBATT2004-10-13

STs förhandlingschef, Johan Tengblad, svarar på insändaren från Skatteverkets personal i Malmö.

Varför satsar ST på att höja lönerna för handläggare inom Försäkringskassan och inte också lönerna för andra felavlönade handläggare? Det är en befogad fråga.

Svaret är både enkelt och svårt. Det enkla svaret är: De grupper inom försäkringskassorna som vi satsar på har lönelägen ( = genomsnittslöner) som ligger 25–35 procent under jämförbara grupper inom staten, och liknande löneskillnader kan vi inte se någon annanstans. Det svåra svaret handlar om vilka grupper det är, vilka som är jämförbara inom staten och varför man ska göra något just nu. Det svaret måste bli lite utförligare, för att visa hur vi resonerar.

Titeln på tjänsten eller befattningen ska inte avgöra lönen, eftersom den inte alltid säger vilket arbete man har. Man måste titta på vilka arbetsuppgifter som döljs bakom titeln och vilka kraven i arbetet är.

Inom en och samma myndighet finns det bra förutsättningar att kunna jämföra olika arbeten och bedöma om de är likvärdiga. Betydligt svårare är det att avgöra vilka arbetsuppgifter som är likvärdiga mellan myndigheter. Det finns egentligen bara ett underlag som gör det möjligt att jämföra lönelägen mellan myndigheter och det är något som tidigare kallats TNS-systemet (nu kallas det BESTA). Det är ett klassificeringssystem där likartade arbetsuppgifter förs ihop i grupper, s k »familjer«.

Inom varje »familj« finns sedan en svårighetsgradering med olika krav i arbetet, som till exempel anger arbetsledande eller olika handläggande och assisterande arbetsuppgifter. Utifrån detta system finns det därmed möjlighet att jämföra lönelägen när det gäller likvärdiga arbetsuppgifter.

En sådan jämförelse kan göras mellan försäkringskassorna och staten. Det gäller då ett visst slag av arbetsuppgifter, som kallas »Allmänt utredningsarbete«. För några av svårighetsgraderna inom denna »familj«, de med högre krav i arbetet, finns löneskillnader vad gäller genomsnittslönen på mellan 25 – 35 procent mellan försäkringskassorna och staten. Inom försäkringskassorna har ungefär hälften av handläggarna sådana arbetsuppgifter där dessa löneskillnader finns. Det är dessa skillnader som vi nu vill rätta till.

Vid årsskiftet ska försäkringskassorna förstatligas. Därför är det viktigt och avgörande att nu lösa frågan med den felaktiga lönesättningen. När de blir en statlig myndighet måste också lönesättningen jämföras med lönerna inom staten. Rättar vi inte till felaktigheterna nu, är risken stor att det sedan är för sent.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA