Sparkad bloggare tillbaks på jobbet

MIGRATIONSVERKET2010-01-14

Bloggaren Lennart Eriksson, som fick sparken från jobbet som enhetschef på Migrationsverket för att han var Israelvän, är nu tillbaka på sin gamla tjänst. ”Man måste stå på sig”, säger han.

Karusellen började när Lennart Eriksson kom tillbaka efter en friårsledighet sommaren 2007. Istället för att återgå i sitt ordinarie arbete i Göteborg blev han kallad till Stockholm för information. Han fick besked att han inte fick vara kvar som enhetschef. Istället erbjöds han att jobba som beslutsfattare.

I ett skriftligt beslut ansåg Eugène Palmér, som tillträtt som ny asylchef på verket under Lennart Erikssons ledighet, att de åsikter som Lennart Eriksson uttryckt på sin personliga blogg inte var förenliga med befattningen som enhetschef.

Sedan förhandlingar mellan hans fack, Jusek, och Migrationsverket varit resultatlösa valde Lennart Eriksson att själv driva sin sak civilrättsligt.

– Det här har inte bara en arbetsrättslig dimension, utan också en politisk. Det handlar om åsikts- och yttrandefrihet, sade han inför förhandlingarna i Mölndals tingsrätt hösten 2008.

Tingsrätten gav Lennart Eriksson rätt. Utöver att omplaceringen ogiltigförklarades tilldömdes han ett skadestånd på 100 000 kronor. Enligt domen var omplaceringen att likställa med en uppsägning.

Migrationsverket vägrade ändå att ta honom tillbaka. Istället beslutade myndigheten att avsluta hans anställning och var berett att ta kostnaden att ”köpa ut” honom genom att betala ytterligare 32 månadslöner enligt Lagen om anställningsskydd, Las.

Men tidigt i höstas ställde sig också Justitieombudsmannen, JO, på Lennart Erikssons sida. Efter en grundlig genomgång konstaterade JO att det inte fanns grund för någon omplacering. JO konstaterade att Migrationsverket agerat i strid med grundlagen. Och nu har myndigheten backat. Lennart Eriksson har fått tillbaka sitt jobb som enhetschef, vid Migrationsverket i Mölndal:

– Det har varit jobbigt det senaste året att inte ha något jobb att gå till, säger han.

Nu är han enhetschef igen, vid expertgruppen inom verksamhetsområdet asyl. Även om han för närvarande inte har någon egen enhet att vara chef för är han nöjd:

– Det här visar att man kan lita på att Migrationsverket ändå är en demokratisk myndighet.

Hans råd till alla andra som hamnar i kläm är att inte ge upp utan att stå på sig:

– Grundlagen ligger till grund för rättssamhället. Jag tyckte saken var värd att strida för, eftersom det gällde yttrande- och åsiktsfriheten.

Asylchefen Eugène Palmér fick lämna sin befattning förra våren. Hans beslut kring Lennart Eriksson, som ogillats både av tingsrätten och JO, prövades i Migrationsverkets personalansvarsnämnd i november förra året. Men nämnden konstaterade att JO redan tagit ställning i åtalsfrågan, och någon disciplinpåföljd i övrigt var inte heller aktuell, eftersom det finns en preskriptionstid på två år. Därför vidtogs ingen åtgärd från nämndens sida.

Lennart Eriksson är tillbaka.<br>
Bild: Jerker Andersson
Lennart Eriksson är tillbaka.<br>

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA