Israelbloggare blir av med jobbet

ARBETSRÄTT2009-01-07

Den Israelvänlige bloggaren Lennart Eriksson får inte tillbaka sitt jobb på Migrationsverket. Myndigheten betalar hellre 32 månadslöner för att bli av med honom.

Lennart Eriksson, som arbetat i över 20 år på Migrationsverket, startade 2003 en privat hemsida där han bland annat gav sitt ”oreserverade stöd” åt Israel. Han var då enhetschef inom asylprövningen, och när han hösten 2007 skulle återgå i tjänst efter ett friår ställdes han inför valet omplacering eller uppsägning. Verkets nye asylchef Eugène Palmér ansåg att Lennart Erikssons tydliga ställningstagande för Israel äventyrade allmänhetens förtroende för myndigheten. Han omplacerades därför till beslutsfattare i asylärenden.

– Vi ansåg att han inte kunde vara chef, säger Eugène Palmér till
ST Press. Bloggen var ett av flera skäl, men kanske inte det viktigaste. Men de andra skälen vill jag inte tala om i massmedia.

Han kan inte svara på om enbart bloggandet hade räckt för en omplacering.

Lennart Eriksson var emellertid inte nöjd med lösningen, utan stämde arbetsgivaren. Tingsrätten ansåg att omplaceringen var jämförbar med en uppsägning och dömde Migrationsverket att betala 100 000 kronor i skadestånd, samt att inplacera Lennart Eriksson på sin gamla tjänst.

Men arbetsgivaren har nu beslutat att inte rätta sig efter domen. Verket hänvisar i stället till paragraf 39 i lagen om anställningsskydd, las. Där sägs att ett anställningsförhållande ska anses som upplöst om en arbetsgivare vägrar att rätta sig efter en dom där en uppsägning förklaras ogiltig.

Lagen anger också att den anställde i så fall har rätt till skadestånd i form av 32 månadslöner om hon eller han varit anställd i minst tio år.

– Vi hade pratat om att Lennart Eriksson skulle kunna fortsätta som beslutsfattare, men han ville i så fall ha de 32 månadslönerna ändå, säger Eugène Palmér. Och då var det inte riktigt meningsfullt att fortsätta diskussionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Inlagt av Statligt anstä… (ej verifierad) tors, 01/08/2009 - 01:44
Tänk att anti-semitismen är så utbredd och öppen i samhället att en beslutsfattare inom staten inte får tycka vad han vill om Israel. Vi lever väl i en demokrati?
Inlagt av Anna (ej verifierad) tis, 01/13/2009 - 16:19
Det är skrämmande att en myndighet väljer att säga upp en person för hans personliga åsikter! Lever vi i en diktatur nu eller vad är det som har hänt?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA