Fick inte vara chef efter stöd för Israel

MIGRATIONSVERKET2008-10-22

Lennart Eriksson har på sin hemsida gett »sitt oreserverade stöd« till staten
Israel och uttryckt sympatier för general Patton. Därför ansågs han inte lämplig
som chef på Migrationsverket. Nu har han stämt arbetsgivaren.

Lennart Eriksson har arbetat på Migrationsverket i över 20 år. Han sympatiserar med moderaterna och har tagit ställning för staten Israel på sin privata hemsida och blogg. På sensommaren 2007 skulle han efter ett friår komma tillbaka till sitt jobb som chef vid Migrationsverkets kontor i Kållered utanför Göteborg. Men i stället kallades han till Stockholm där han fick veta att han efter en omorganisation som genomförts under hans friår inte längre skulle vara chef.

– Jag ställdes inför valet omplacering eller uppsägning. Ef-
ter förhandlingar mellan verket och Jusek hade jag att välja mellan två årslöner och att accep­tera omplaceringen, säger Lennart Eriksson.

Han blev omplacerad till ett jobb som beslutsfattare.

Inte förenligt med chefskap

Under friåret hade Eugène Palmér tillträtt som ny asylchef på Migrationsverket. Det var han som fattade beslutet att omplacera Lennart Eriksson. Han säger att han ogärna offentligt vill kommentera ett personal­ärende:

– I bakgrunden finns en hem­sida där Lennart Eriksson uttryckte en kraftig åsikt i Mellanösternfrågan. Jag ansåg att det inte var förenligt med att vara chef. Åtminstone inte hos mig.

Eugène Palmér hänvisar till sin skriftliga motivering till beslutet att omplacera Lennart Eriksson. I den tar han bland annat upp hemsidans oreserverade stöd för Israel, de sympatier som uttrycks på hemsidan för George Patton, den amerikanske pansar­generalen i andra världskriget, och att asylprövningsenheten i
Göteborg hade fungerat dåligt.

Kräver 100 000 kronor

– Han är inte lämplig som chef. Men jag tror jag avstår från att kommentera mer än så, säger Eugène Palmér.

Lennart Eriksson valde att stämma Migrationsverket civilrättsligt, hellre än att begära att det egna facket drev frågan i
Arbetsdomstolen:

– Det här har inte bara en arbetsrättslig dimension, utan också en politisk. Det handlar om åsikts- och yttrandefrihet.

Utöver ett skadestånd på 100 000 kronor begär Lennart Eriksson att få tillbaka sin tidigare tjänst. Domen faller 10 november i Mölndals tingsrätt.

Lennart Eriksson.
Bild: Jerker Andersson
Lennart Eriksson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av David Johansson (ej verifierad) tors, 10/23/2008 - 22:06
Detta är ju fullständigt horribelt! Lever vi i en diktatur eller vad är det egentligen frågan om? Ska arbetsgivaren styra sina anställdas politiska åsikter utifrån sina egna? Om inte Lennart Eriksson vinner detta mål, blir jag riktigt orolig för hur det går med yttrandefriheten i vårt land. Det finns starka krafter som vill ta död på den, och en "felaktig" dom i detta mål ger dem råg i ryggen.
Inlagt av Torbjörn Karfunkel (ej verifierad) mån, 11/10/2008 - 23:16
Lennart vann. En enig tingsrätt gav honom rätt på samtliga punkter.

Läs mer på
http://fredimellanostern.wordpress.com/2008/11/10/an-ar-det-inte-forbjudet-att-vara-demokrat-domen-mot-migrationsverket/

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA