Annons:
TV-serie
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Synar yttrandefriheten på djupet

I SVTs nya serie Håll käften – eller dö blickar Lena Sundström ut i världen för att undersöka vad vår yttrandefrihet egentligen ska användas till. Utan att peka finger försöker hon förstå dem som väljer att tala – och dem som är tysta.
Lena Sundström.Bild:Knut Koivisto

Journalisten, författaren och programledaren Lena Sundström brinner för det högaktuella ämnet yttrande­frihet, som har funnits med som en röd tråd genom mycket av det hon gjort i sitt yrkes­liv.

– Ända sedan jag var litet barn har jag fascinerats av människor som riskerar sina jobb eller sina liv för yttrande­friheten, som står upp för saker – att deras vilja att uttrycka sig är så oerhört stark, till och med i regimer där de kanske hotas av fängelse på livstid, säger hon.

Vi träffas på en restaurang vid Central­stationen i hennes hemstad Stockholm. Mötesplatsen ligger lägligt till med tanke på hennes pendlande mellan huvudstaden och Göteborg. Hon har nyligen värvats som programledare och reporter till SVTs samhällsredaktion.

I den nya tv-serien undersöker och problematiserar Lena Sundström sitt ämne och ställer frågan om hon skulle kunna gå i döden för någon annans rätt att uttrycka sin åsikt – eller ens för rätten att uttrycka sin egen. Den som följer de tre avsnitten nu i december kommer att få svar.

Vad vill du förmedla i programmen?

– Det viktigaste med yttrandefriheten är att inse att den är något som vi ständigt måste diskutera, eftersom vår syn på den hela tiden förändras. Sedan tycker jag det känns viktigt att lyfta diskussionen från den svenska debatten om yttrandefrihet, som ofta står och stampar.

Det var befriande att påminna sig om andra perspektiv, berättar hon.

– Grunden i vår lagstadgade yttrandefrihet är att medborgarna ska skyddas mot övergrepp från staten, men diskussionerna i Sverige handlar väldigt ofta om att någon säger något kontro­versiellt, får mothugg och sedan påstår att den blir tystad. Men det handlar inte om myndighetscensur, utan om självcensur.

Lena Sundström skildrar gärna större förlopp i samhället genom enskilda personer. När hon stöter på feno­men som hon inte begriper, då väcks hennes nyfikenhet. I sin senaste bok Spår skildrar hon myndighets­övergrepp och rättslöshet i fallet med de två terror­misstänkta egyptier som avvisades från Sverige 2001.

I tv-serien får vi, via möten med enskilda individer, belyst hur det står till med yttrandefriheten i de länder som hon besöker: Kina, Turkiet, Polen, Thailand och USA. I Arizona följer hon med en hatpredikande pastor som i en megafon förolämpar förbipasserande på gatorna: Homosexuella kommer att brinna i helvetet, likaså överviktiga och kvinnor med urringning.

– När man lyssnar på hur han skriker, då vill man nästan skrika tillbaka: »Men håll käften«. Det blir tydligt att det är svårt att dra de här gränserna för yttrandefrihet. Ska vi dra någon gräns alls?

Över lag är Lena Sundström intres­serad av att förstå människor och deras bevekelsegrunder, i synnerhet dem som inte tänker som hon själv. I tv-serien får vi både möta dem som har drabbats av förtryck och fått betala dyrt för att få uttrycka sin åsikt, och dem som försvarar eller har förståelse för sitt lands förtryckande regim.

Först ville hon söka upp »yttrandefrihetshjältarna«, berättar hon.

– Men ganska snabbt insåg jag att det var mer intressant att tala med vanliga människor som håller käften. Som till och med tycker att andra ska hålla käften. Då konfronteras man med frågan: »Vem skulle jag själv ha varit här?« Det är lätt att sitta i Sverige…

Hon tystnar, tar en tugga av salladen.

…och vara duktig?

– Mm. Jag tror det är viktigt att inte blunda för att makthavare som Putin och Erdoğan ofta har ett starkt stöd. Vida kretsar i Turkiet tycker att Erdog˘an är karismatisk, att han har förbättrat sjukvården, infrastrukturen… Jag tror man måste försöka förstå det där.

Hon är noga med att inte peka finger åt andra länder där yttrandefriheten är starkt inskränkt, inte skapa en bild av vi och de.

– För mig kändes det viktigt att hitta punkter där man kan känna igen sig själv i människors försvar av militärdiktaturer, av att journalister fängslas…

Kan du det?

– Absolut. Vi gör de valen hela tiden. Ta USA efter 11 september eller Frankrike efter attacken mot Charlie Hebdo, då stabilitet, säkerhet och terroristbekämpning blev väldigt viktigt. Jag tror alla länder, även demokratier, behöver vara observanta på hur vi i sådana lägen förändrar vårt tankesätt när det gäller yttrandefrihet och rättssäkerhet.

Lena Sundström gör ny serie i tv
  • Lena Sundström är journalist, författare och program­ledare.
  • Hon har gett ut fyra böcker. De två senaste, Världens lyckligaste folk: en bok om Danmark (2009) och Spår (2013), nominerades båda till Augustpriset.
  • 2013 var hon programledare för Kalla Fakta i TV4. Hennes intervju i Dagens Nyheter med visselblåsaren Edward Snowden 2015 fick stor uppmärksamhet.
  • Hon har fått Publicistklubbens stora pris (2010) och Torgny Segerstedts frihetspenna (2014).
  • Den 1 december sänds det första av tre avsnitt i hennes nya serie för SVT: Håll käften – eller dö.
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.