Annons:
TV-serie
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Synar yttrandefriheten på djupet

I SVTs nya serie Håll käften – eller dö blickar Lena Sundström ut i världen för att undersöka vad vår yttrandefrihet egentligen ska användas till. Utan att peka finger försöker hon förstå dem som väljer att tala – och dem som är tysta.
Lena Sundström.Bild:Knut Koivisto

Journalisten, författaren och programledaren Lena Sundström brinner för det högaktuella ämnet yttrande­frihet, som har funnits med som en röd tråd genom mycket av det hon gjort i sitt yrkes­liv.

– Ända sedan jag var litet barn har jag fascinerats av människor som riskerar sina jobb eller sina liv för yttrande­friheten, som står upp för saker – att deras vilja att uttrycka sig är så oerhört stark, till och med i regimer där de kanske hotas av fängelse på livstid, säger hon.

Vi träffas på en restaurang vid Central­stationen i hennes hemstad Stockholm. Mötesplatsen ligger lägligt till med tanke på hennes pendlande mellan huvudstaden och Göteborg. Hon har nyligen värvats som programledare och reporter till SVTs samhällsredaktion.

I den nya tv-serien undersöker och problematiserar Lena Sundström sitt ämne och ställer frågan om hon skulle kunna gå i döden för någon annans rätt att uttrycka sin åsikt – eller ens för rätten att uttrycka sin egen. Den som följer de tre avsnitten nu i december kommer att få svar.

Vad vill du förmedla i programmen?

– Det viktigaste med yttrandefriheten är att inse att den är något som vi ständigt måste diskutera, eftersom vår syn på den hela tiden förändras. Sedan tycker jag det känns viktigt att lyfta diskussionen från den svenska debatten om yttrandefrihet, som ofta står och stampar.

Det var befriande att påminna sig om andra perspektiv, berättar hon.

– Grunden i vår lagstadgade yttrandefrihet är att medborgarna ska skyddas mot övergrepp från staten, men diskussionerna i Sverige handlar väldigt ofta om att någon säger något kontro­versiellt, får mothugg och sedan påstår att den blir tystad. Men det handlar inte om myndighetscensur, utan om självcensur.

Lena Sundström skildrar gärna större förlopp i samhället genom enskilda personer. När hon stöter på feno­men som hon inte begriper, då väcks hennes nyfikenhet. I sin senaste bok Spår skildrar hon myndighets­övergrepp och rättslöshet i fallet med de två terror­misstänkta egyptier som avvisades från Sverige 2001.

I tv-serien får vi, via möten med enskilda individer, belyst hur det står till med yttrandefriheten i de länder som hon besöker: Kina, Turkiet, Polen, Thailand och USA. I Arizona följer hon med en hatpredikande pastor som i en megafon förolämpar förbipasserande på gatorna: Homosexuella kommer att brinna i helvetet, likaså överviktiga och kvinnor med urringning.

– När man lyssnar på hur han skriker, då vill man nästan skrika tillbaka: »Men håll käften«. Det blir tydligt att det är svårt att dra de här gränserna för yttrandefrihet. Ska vi dra någon gräns alls?

Över lag är Lena Sundström intres­serad av att förstå människor och deras bevekelsegrunder, i synnerhet dem som inte tänker som hon själv. I tv-serien får vi både möta dem som har drabbats av förtryck och fått betala dyrt för att få uttrycka sin åsikt, och dem som försvarar eller har förståelse för sitt lands förtryckande regim.

Först ville hon söka upp »yttrandefrihetshjältarna«, berättar hon.

– Men ganska snabbt insåg jag att det var mer intressant att tala med vanliga människor som håller käften. Som till och med tycker att andra ska hålla käften. Då konfronteras man med frågan: »Vem skulle jag själv ha varit här?« Det är lätt att sitta i Sverige…

Hon tystnar, tar en tugga av salladen.

…och vara duktig?

– Mm. Jag tror det är viktigt att inte blunda för att makthavare som Putin och Erdoğan ofta har ett starkt stöd. Vida kretsar i Turkiet tycker att Erdog˘an är karismatisk, att han har förbättrat sjukvården, infrastrukturen… Jag tror man måste försöka förstå det där.

Hon är noga med att inte peka finger åt andra länder där yttrandefriheten är starkt inskränkt, inte skapa en bild av vi och de.

– För mig kändes det viktigt att hitta punkter där man kan känna igen sig själv i människors försvar av militärdiktaturer, av att journalister fängslas…

Kan du det?

– Absolut. Vi gör de valen hela tiden. Ta USA efter 11 september eller Frankrike efter attacken mot Charlie Hebdo, då stabilitet, säkerhet och terroristbekämpning blev väldigt viktigt. Jag tror alla länder, även demokratier, behöver vara observanta på hur vi i sådana lägen förändrar vårt tankesätt när det gäller yttrandefrihet och rättssäkerhet.

Lena Sundström gör ny serie i tv
  • Lena Sundström är journalist, författare och program­ledare.
  • Hon har gett ut fyra böcker. De två senaste, Världens lyckligaste folk: en bok om Danmark (2009) och Spår (2013), nominerades båda till Augustpriset.
  • 2013 var hon programledare för Kalla Fakta i TV4. Hennes intervju i Dagens Nyheter med visselblåsaren Edward Snowden 2015 fick stor uppmärksamhet.
  • Hon har fått Publicistklubbens stora pris (2010) och Torgny Segerstedts frihetspenna (2014).
  • Den 1 december sänds det första av tre avsnitt i hennes nya serie för SVT: Håll käften – eller dö.
Bli den första att tycka till!
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.