Annons:
Jonas Gardell ger sig ut på turné med föreställningen »30 år tillsammans« och kommer med en självbiografi. På sätt och vis ett bokslut. »Men jag hoppas att det inte betyder att jag faktiskt är slut«, säger han. Foto: Stellan Herner
ARTIST
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Tittar i backspegeln och ser framåt

Nu ger sig Jonas Gardell ut på turné med sin hyllade show »30 år tillsammans« och kommer samtidigt ut med en självbiografi. Han blickar bakåt och gör något som liknar ett bokslut.

Jonas Gardell tar en klunk te där vi sitter i ett mötesrum i Norstedts förlags­hus, med storslagen utsikt över Riddar­fjärden.

– Jag låter mitt liv och världen gå hand i hand, hela tiden, säger han.

Under hösten turnerar han med sin show som tittar 30 år bakåt i tiden, på tillvaron tillsammans med Mark Leven­good och på hur Sverige har utvecklats. Han är även aktuell med biografin Bara på besök och skriver dess­utom på en ny tv-serie – och en ny roman. I alla sina projekt ställer han frågan vad som hände med landet vi växte upp i, och väver ihop det med sitt eget liv.

Är du mitt uppe i ett bokslut?

– Ja, på sätt och vis, men jag hoppas att det inte betyder att jag faktiskt är slut.

Han konstaterar att han är 53 år nu och att shower i det här formatet sliter. Kanske blir det inte så många fler, inte som soloartist i alla fall.

– Jag tänker inte bli buren av scen.

I en lång och briljant utvikning i »30 år tillsammans« beskriver han ett sjuttiotals-Sverige där vi åt burkmat i stora lass, tyckte vitlök var suspekt och var allmänt intoleranta mot oliktänkande. Nej, det var inte bättre förr.

– Min mamma var vänsterhänt, i skolan fick hon vänsterhanden uppbunden bakom ryggen för att lära sig skriva med höger hand.

Jonas Gardell kan vända från skämt till allvar på nolltid, och få publiken med sig. Det kräver sin artist. Han har full kontroll men också förmåga att ta in publiken och använda sig av det oförutsedda. Som när ett par sena damer slinker in och han ser till att allt ljus hamnar på dem.

– Det du såg på Cirkus var rätt svårt. Framför allt vändningarna på slutet där jag blir mycket politisk. Där får jag inte tappa fokus minsta ögonblick.

Han ger Sverigedemokraternas in­vand­­ringsfientliga politik en känga och frågar sig hur den här tiden kan ha blivit »så ond och så dum«.

– 20 procent av befolkningen kan tänka sig att rösta på Sverigedemo­kraterna och 70 procent står bakom den nya, restriktiva flyktingpolitiken. Det är laddade ämnen.

Men än så länge har ingen lämnat salongen. Showen innehåller ett starkt humanistiskt budskap och tankar om vikten av att försonas med oss själva och våra misslyckanden. Det hela
avslutas med allsång av hans låt »Aldrig ska jag sluta älska dig«, där han trevar sig fram över omnichordets knappar.

– Jag är väldigt förtjust över att jag slutar med något som inte är perfekt, att jag inte briljerar, utan med ett godmodigt misslyckande.

I en scen beskriver han hur han betraktar sig själv i spegeln, och utbrister: »Jag är definitivt inte min typ.«

– Jag visar en bild på mig och Mark som unga, sedan en bild på oss från i vintras … Det är ofta där publiken skrattar mest. Jag tror det är befriande att få se att åldrandet drabbar oss alla.

I biografin blir just tidens gång tydlig, genom Stellan Herners fotografier.

– Jag går från den här nästan odödligt vackre unge mannen till den betydligt mer fårade herre som jag är i dag, men som fortfarande befinner sig mitt i livet.

Hans förhållande till sin kropp har förändrats genom åren, berättar han:

– När jag var ung tyckte jag att jag var jätteful. Jag godkände mig inte alls. På ett plan är jag mer försonad med min kropp i dag, fast jag har svårt att hålla vikten. Jag tittar inte heller, rent erotiskt, på unga killar. Jag vill inte spegla mig i dem, det gör mig bara ledsen. Jag försöker snarare se skönheten i en äldre kropp.

Är du rädd för att dö?

– Att dö nu vore ett svek mot mina egna barn, och jag vill gärna få se mina barnbarn. Så rädslan handlar snarare om att inte få följa barnen, inte om döden i sig.

Redan i 20-årsåldern kom han nära döden, vilket han berättar om i tv-serien »Torka aldrig tårar utan handskar«.

– Min generation homosexuella har en undertext av sorg i våra liv på grund av att vi såg våra vänner dö och det outsägliga lidande som vi blev vittnen till.

Framöver vill Jonas Gardell få tid att utveckla sitt skådespeleri – och skriva mer för tv och film. Romanen han arbetar med nu betraktar han som sin sista, den kommer hålla honom sysselsatt ett antal år framöver. Det får räcka. Pensio­neringen ser han fram emot, förutsatt att Mark och han får fortsätta att dela tillvaron.

–  Jag drömmer om att barnen ska bli så stora att jag och Mark kan åka till varma länder under vintrarna, äta god mat, njuta av tillvaron. Kanske skriver jag lite, för skojs skull. Jag har larmat och gjort mig till väldigt mycket i mitt liv och det ska bli trevligt att så småningom larma lite lägre.

Ämnen: Kultur
Jonas Gardell
  • Författaren, dramatikern, komikern och artisten Jonas Gardell är född 1963 i Täby. Han är gift med programledaren och författaren Mark Levengood, de har två barn.
  • Under hösten turnerar han med sin show »Jonas Gardell – 30 år tillsammans«. Turnépremiär 2 september i Lund och avslutning i Gävle 17 december.
  • Jonas Gardells biografi Bara på besök släpps i slutet av september.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.