Annons:
Jonas Gardell ger sig ut på turné med föreställningen »30 år tillsammans« och kommer med en självbiografi. På sätt och vis ett bokslut. »Men jag hoppas att det inte betyder att jag faktiskt är slut«, säger han. Foto: Stellan Herner
ARTIST
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Tittar i backspegeln och ser framåt

Nu ger sig Jonas Gardell ut på turné med sin hyllade show »30 år tillsammans« och kommer samtidigt ut med en självbiografi. Han blickar bakåt och gör något som liknar ett bokslut.

Jonas Gardell tar en klunk te där vi sitter i ett mötesrum i Norstedts förlags­hus, med storslagen utsikt över Riddar­fjärden.

– Jag låter mitt liv och världen gå hand i hand, hela tiden, säger han.

Under hösten turnerar han med sin show som tittar 30 år bakåt i tiden, på tillvaron tillsammans med Mark Leven­good och på hur Sverige har utvecklats. Han är även aktuell med biografin Bara på besök och skriver dess­utom på en ny tv-serie – och en ny roman. I alla sina projekt ställer han frågan vad som hände med landet vi växte upp i, och väver ihop det med sitt eget liv.

Är du mitt uppe i ett bokslut?

– Ja, på sätt och vis, men jag hoppas att det inte betyder att jag faktiskt är slut.

Han konstaterar att han är 53 år nu och att shower i det här formatet sliter. Kanske blir det inte så många fler, inte som soloartist i alla fall.

– Jag tänker inte bli buren av scen.

I en lång och briljant utvikning i »30 år tillsammans« beskriver han ett sjuttiotals-Sverige där vi åt burkmat i stora lass, tyckte vitlök var suspekt och var allmänt intoleranta mot oliktänkande. Nej, det var inte bättre förr.

– Min mamma var vänsterhänt, i skolan fick hon vänsterhanden uppbunden bakom ryggen för att lära sig skriva med höger hand.

Jonas Gardell kan vända från skämt till allvar på nolltid, och få publiken med sig. Det kräver sin artist. Han har full kontroll men också förmåga att ta in publiken och använda sig av det oförutsedda. Som när ett par sena damer slinker in och han ser till att allt ljus hamnar på dem.

– Det du såg på Cirkus var rätt svårt. Framför allt vändningarna på slutet där jag blir mycket politisk. Där får jag inte tappa fokus minsta ögonblick.

Han ger Sverigedemokraternas in­vand­­ringsfientliga politik en känga och frågar sig hur den här tiden kan ha blivit »så ond och så dum«.

– 20 procent av befolkningen kan tänka sig att rösta på Sverigedemo­kraterna och 70 procent står bakom den nya, restriktiva flyktingpolitiken. Det är laddade ämnen.

Men än så länge har ingen lämnat salongen. Showen innehåller ett starkt humanistiskt budskap och tankar om vikten av att försonas med oss själva och våra misslyckanden. Det hela
avslutas med allsång av hans låt »Aldrig ska jag sluta älska dig«, där han trevar sig fram över omnichordets knappar.

– Jag är väldigt förtjust över att jag slutar med något som inte är perfekt, att jag inte briljerar, utan med ett godmodigt misslyckande.

I en scen beskriver han hur han betraktar sig själv i spegeln, och utbrister: »Jag är definitivt inte min typ.«

– Jag visar en bild på mig och Mark som unga, sedan en bild på oss från i vintras … Det är ofta där publiken skrattar mest. Jag tror det är befriande att få se att åldrandet drabbar oss alla.

I biografin blir just tidens gång tydlig, genom Stellan Herners fotografier.

– Jag går från den här nästan odödligt vackre unge mannen till den betydligt mer fårade herre som jag är i dag, men som fortfarande befinner sig mitt i livet.

Hans förhållande till sin kropp har förändrats genom åren, berättar han:

– När jag var ung tyckte jag att jag var jätteful. Jag godkände mig inte alls. På ett plan är jag mer försonad med min kropp i dag, fast jag har svårt att hålla vikten. Jag tittar inte heller, rent erotiskt, på unga killar. Jag vill inte spegla mig i dem, det gör mig bara ledsen. Jag försöker snarare se skönheten i en äldre kropp.

Är du rädd för att dö?

– Att dö nu vore ett svek mot mina egna barn, och jag vill gärna få se mina barnbarn. Så rädslan handlar snarare om att inte få följa barnen, inte om döden i sig.

Redan i 20-årsåldern kom han nära döden, vilket han berättar om i tv-serien »Torka aldrig tårar utan handskar«.

– Min generation homosexuella har en undertext av sorg i våra liv på grund av att vi såg våra vänner dö och det outsägliga lidande som vi blev vittnen till.

Framöver vill Jonas Gardell få tid att utveckla sitt skådespeleri – och skriva mer för tv och film. Romanen han arbetar med nu betraktar han som sin sista, den kommer hålla honom sysselsatt ett antal år framöver. Det får räcka. Pensio­neringen ser han fram emot, förutsatt att Mark och han får fortsätta att dela tillvaron.

–  Jag drömmer om att barnen ska bli så stora att jag och Mark kan åka till varma länder under vintrarna, äta god mat, njuta av tillvaron. Kanske skriver jag lite, för skojs skull. Jag har larmat och gjort mig till väldigt mycket i mitt liv och det ska bli trevligt att så småningom larma lite lägre.

Ämnen: Kultur
Jonas Gardell
  • Författaren, dramatikern, komikern och artisten Jonas Gardell är född 1963 i Täby. Han är gift med programledaren och författaren Mark Levengood, de har två barn.
  • Under hösten turnerar han med sin show »Jonas Gardell – 30 år tillsammans«. Turnépremiär 2 september i Lund och avslutning i Gävle 17 december.
  • Jonas Gardells biografi Bara på besök släpps i slutet av september.
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.