Annons:
Jonas Gardell ger sig ut på turné med föreställningen »30 år tillsammans« och kommer med en självbiografi. På sätt och vis ett bokslut. »Men jag hoppas att det inte betyder att jag faktiskt är slut«, säger han. Foto: Stellan Herner
ARTIST
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Tittar i backspegeln och ser framåt

Nu ger sig Jonas Gardell ut på turné med sin hyllade show »30 år tillsammans« och kommer samtidigt ut med en självbiografi. Han blickar bakåt och gör något som liknar ett bokslut.

Jonas Gardell tar en klunk te där vi sitter i ett mötesrum i Norstedts förlags­hus, med storslagen utsikt över Riddar­fjärden.

– Jag låter mitt liv och världen gå hand i hand, hela tiden, säger han.

Under hösten turnerar han med sin show som tittar 30 år bakåt i tiden, på tillvaron tillsammans med Mark Leven­good och på hur Sverige har utvecklats. Han är även aktuell med biografin Bara på besök och skriver dess­utom på en ny tv-serie – och en ny roman. I alla sina projekt ställer han frågan vad som hände med landet vi växte upp i, och väver ihop det med sitt eget liv.

Är du mitt uppe i ett bokslut?

– Ja, på sätt och vis, men jag hoppas att det inte betyder att jag faktiskt är slut.

Han konstaterar att han är 53 år nu och att shower i det här formatet sliter. Kanske blir det inte så många fler, inte som soloartist i alla fall.

– Jag tänker inte bli buren av scen.

I en lång och briljant utvikning i »30 år tillsammans« beskriver han ett sjuttiotals-Sverige där vi åt burkmat i stora lass, tyckte vitlök var suspekt och var allmänt intoleranta mot oliktänkande. Nej, det var inte bättre förr.

– Min mamma var vänsterhänt, i skolan fick hon vänsterhanden uppbunden bakom ryggen för att lära sig skriva med höger hand.

Jonas Gardell kan vända från skämt till allvar på nolltid, och få publiken med sig. Det kräver sin artist. Han har full kontroll men också förmåga att ta in publiken och använda sig av det oförutsedda. Som när ett par sena damer slinker in och han ser till att allt ljus hamnar på dem.

– Det du såg på Cirkus var rätt svårt. Framför allt vändningarna på slutet där jag blir mycket politisk. Där får jag inte tappa fokus minsta ögonblick.

Han ger Sverigedemokraternas in­vand­­ringsfientliga politik en känga och frågar sig hur den här tiden kan ha blivit »så ond och så dum«.

– 20 procent av befolkningen kan tänka sig att rösta på Sverigedemo­kraterna och 70 procent står bakom den nya, restriktiva flyktingpolitiken. Det är laddade ämnen.

Men än så länge har ingen lämnat salongen. Showen innehåller ett starkt humanistiskt budskap och tankar om vikten av att försonas med oss själva och våra misslyckanden. Det hela
avslutas med allsång av hans låt »Aldrig ska jag sluta älska dig«, där han trevar sig fram över omnichordets knappar.

– Jag är väldigt förtjust över att jag slutar med något som inte är perfekt, att jag inte briljerar, utan med ett godmodigt misslyckande.

I en scen beskriver han hur han betraktar sig själv i spegeln, och utbrister: »Jag är definitivt inte min typ.«

– Jag visar en bild på mig och Mark som unga, sedan en bild på oss från i vintras … Det är ofta där publiken skrattar mest. Jag tror det är befriande att få se att åldrandet drabbar oss alla.

I biografin blir just tidens gång tydlig, genom Stellan Herners fotografier.

– Jag går från den här nästan odödligt vackre unge mannen till den betydligt mer fårade herre som jag är i dag, men som fortfarande befinner sig mitt i livet.

Hans förhållande till sin kropp har förändrats genom åren, berättar han:

– När jag var ung tyckte jag att jag var jätteful. Jag godkände mig inte alls. På ett plan är jag mer försonad med min kropp i dag, fast jag har svårt att hålla vikten. Jag tittar inte heller, rent erotiskt, på unga killar. Jag vill inte spegla mig i dem, det gör mig bara ledsen. Jag försöker snarare se skönheten i en äldre kropp.

Är du rädd för att dö?

– Att dö nu vore ett svek mot mina egna barn, och jag vill gärna få se mina barnbarn. Så rädslan handlar snarare om att inte få följa barnen, inte om döden i sig.

Redan i 20-årsåldern kom han nära döden, vilket han berättar om i tv-serien »Torka aldrig tårar utan handskar«.

– Min generation homosexuella har en undertext av sorg i våra liv på grund av att vi såg våra vänner dö och det outsägliga lidande som vi blev vittnen till.

Framöver vill Jonas Gardell få tid att utveckla sitt skådespeleri – och skriva mer för tv och film. Romanen han arbetar med nu betraktar han som sin sista, den kommer hålla honom sysselsatt ett antal år framöver. Det får räcka. Pensio­neringen ser han fram emot, förutsatt att Mark och han får fortsätta att dela tillvaron.

–  Jag drömmer om att barnen ska bli så stora att jag och Mark kan åka till varma länder under vintrarna, äta god mat, njuta av tillvaron. Kanske skriver jag lite, för skojs skull. Jag har larmat och gjort mig till väldigt mycket i mitt liv och det ska bli trevligt att så småningom larma lite lägre.

Ämnen: Kultur
Jonas Gardell
  • Författaren, dramatikern, komikern och artisten Jonas Gardell är född 1963 i Täby. Han är gift med programledaren och författaren Mark Levengood, de har två barn.
  • Under hösten turnerar han med sin show »Jonas Gardell – 30 år tillsammans«. Turnépremiär 2 september i Lund och avslutning i Gävle 17 december.
  • Jonas Gardells biografi Bara på besök släpps i slutet av september.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.