Annons:
Debatt
0 kommentarerTyck till!

Tjuv- och rackarspel av Persson!

För att klara budgettaket har regering och riksdag beslutat att frysa krediter och anslagssparande för statliga myndigheter år 2005. Det innebär att myndigheterna bara i undantagsfall får använda pengar som de sparat sedan tidigare för planerad verksamhet och lönerörelser. De får inte heller utnyttja sina krediter.

Vi ifrågasätter regeringens och riksdagens förfarande. All seriös, ansvarstagande, långsiktig ekonomisk planering ställs på ända. I slutändan drabbas både personal och medborgare. Dessutom lägger regeringen beslag på partsgemensamma, kollektivavtalade lönemedel som avsatts till aktiva omställningsåtgärder vid omorganisationer och nedskärningar. Även dessa pengar ska rädda budgettaket, eftersom de ingår i anslagssparandet. Det finns myndigheter, till exempel Naturvårdsverket, som tvingas betala ut löneökningar till sin personal innan det nya året träder i kraft – för 2005 får man inte ta av sina sparade medel, avsatta för just detta.

Effekten blir att det parterna centralt har kollektivavtalat om för att få till stånd en seriös, saklig och långsiktig lönebildningsprocess omöjliggörs. Facket protesterar så gott som aldrig när arbetsgivarna är snara med att betala ut nya löner till sina anställda – men i det här fallet har både fack och arbetsgivare tvingats att handla i näst intill panik för att rädda de pengar som sparats. På AMS sitter generaldirektören och undrar hur han ska rädda 47 miljoner kronor – partsgemensamma pengar som utgått från de anställdas lönemedel för att klara kärva tider.

Myndigheternas möjlighet att använda sig av krediter och anslagssparande är de enda ekonomiska regulatorer de kan använda sig av – annars tvingas de säga upp personal och dra ner på verksamhet (läs service till medborgarna). Det är svårt att förstå att myndigheter med en långsiktig ekonomisk planering, som har avsatt medel till långsiktiga investeringar, ska straffas. Ett sådant exempel är Skatteverket, vars ledning har ställt sig frågande till konsekvenserna av regeringens och riksdagens beslut. Skatteverket har planenligt reserverat pengar för ett utökat uppdrag, men förbjuds nu av regering och riksdag att använda dem.

Försvarsmakten och det regionalpolitiska spelet med statliga jobb är ett annat tydligt exempel. När försvaret ska bantas krävs aktiva omställningsåtgärder för anställda och för att de som tvingas sluta ska få rimliga förutsättningar att hålla sig kvar på arbetsmarknaden. Det är vid sådana tillfällen de partsgemensamma omställningspengarna behövs. Måste pengarna användas 2005, urholkas Försvarsmaktens budget till verksamhet med motsvarande summa; för partsgemensamma pengar kan vi kräva fram, men de ligger i anslagssparandet, som inte får röras – därför måste myndigheten ta ur sin ordinarie börs.

Som en konsekvens av försvarsnedläggningarna har regeringen valt att flytta omkring statliga jobb till de drabbade regionerna i regionalpolitiska syften. Fler statliga jobb i en region som drabbas av försvarsnedläggning betyder färre jobb på den ort de flyttas från. Även här behövs omställningspengarna för att mildra de konsekvenser som uppstår när en del blir arbetslösa för att andra ska erbjudas jobb. Konsekvensen för berörda myndigheter blir desamma som för Försvarsmakten: ett hål i börsen för ordinarie verksamhet.

Regering och riksdag kränker medvetet de kollektivavtal som finns. Våra protester från fackligt håll har negligerats, på samma sätt som myndigheternas förutsättningar till en långsiktig ekonomisk planering.

Av:
Annette Carnhede, ordförande, Fackförbundet ST

Lars Fresker, ordförande, Officersförbundet

Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
CoronaNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby har börjat tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, uppger SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektiv, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till utrymme för kärnverksamheten.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner, bland dem Skansen, för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i coronakrisens spår.
HÖGSKOLANNyhetPå grund av risken för spridning av coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola, till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en myndighetsanalys. Men Statskontoret ser också en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av coronapandemin har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetFacken inom statsförvaltningen och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Skälet är den situation som råder på grund av coronapandemin. Avtalet gäller i tre månader.
ArbetsmiljöNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant som blev påkommen med metadon på jobbet åtalas för ringa narkotikabrott. Om mannen döms kan han förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetI en gemensam debattartikel kräver företrädare för TCO, LO och Saco att Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, stoppas tills vidare. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg har klagat på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige får dagsböter och villkorlig dom sedan hon gripits på bar gärning när hon stulit pengar ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronasmittan gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har uppdragit åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning inför den tredje veckan, då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till myndigheten. Skälet är att vården är satt under press, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.