Annons:
Debatt
0 kommentarerTyck till!

Vad händer med facket?

Slå vakt om våra gemensamma förhandlingar innan det är för sent, menar Margareta Johansson Lundblad.

Med ojämna mellanrum ställer jag mig frågan »vad är det egentligen som händer?« när jag nås av underliga strömningar i mitt fackförbund. Förbundsstyrelsen tycks driva en kampanj för att få medlemmarna att en och en ansvara för sina löneförhandlingar i så kallade lönesättningssamtal.

Men – var det inte detta vi misslyckades med innan vi slöt oss samman i fackföreningar och gjorde gemensam sak mot arbetsgivarna? Är det inte det gemensamma agerandet som ligger till grund för att vi har fackföreningar över huvud taget?

Och är det inte tack vare våra fackliga organisationer som vi har haft en god och relativt jämn löneutveckling. Även om löneskillnaderna har ökat oroväckande på senare år, kan man i Sverige oftast leva på sin lön.

I ett land som USA där facket är svagt finns det många som arbetar för en lön som inte räcker till livets nödtorft. Vill förbundsstyrelsen rycka undan ett av fundamenten för vår välfärd?

Och hur kul är det på en skala från ett till tio att tvingas marknadsföra sig själv inför chefen? Den ena tidningen efter den andra prånglar ut samma hurtfriska råd; nu senast läste jag dem i ST Press. Bara förberedelserna är en heltidssysselsättning: Tänk igenom vad du gör och skriv upp det. Skriv upp nya arbetsuppgifter, ny utbildning, nya kunskaper, ta reda på löneläget (fråga facket!), tänk efter hur duktig du är, kolla arbetsvärderingen (ta hjälp av facket!?), njut av ljuv musik och sätt på dig en snygg kavaj!

Jamen, hallå! Jag vill inte alls göra alla de här sakerna.

Jag har ett arbete att sköta, ett arbete som jag tycker om och trivs med och dessutom är bra på.

Förhandla är jag inte bra på. Tala i egen sak är om möjligt ännu svårare, för att inte nämna den naturliga spärren mot att försöka kapa åt sig på andras bekostnad. Jodå, jag vet, man måste alltid vara beredd att lära nytt, kunna anpassa sig, vara flexibel. Detta är förmågor som så gott som varenda statstjänsteman jag känner besitter i rikt mått – och som arbetsgivaren dagligen drar nytta av.

Men någon gång får det väl ändå räcka! Jag utför inga operationer på  mig själv, jag lagar inte min TV – inte ens min bil eller  tvättmaskin – och jag överlåter med lättnad till polisen att ta reda på vem som stal min cykel. Och jag vill att facket skall förhandla om min lön!

Säkert finns det många som inte är nöjda med sin lön och som svarar ja på frågan om de vill ha mer inflytande över lönesättningen. Detta måste inte nödvändigtvis betyda att alla som tycker så ser lönesättningssamtal som lösningen. Har man ett gott självförtroende, kanske man räknar med att bli en vinnare, men där det finns vinnare finns det också förlorare. Så länge löneutrymmet är begränsat, kan lönesättningssamtal inte få annat ekonomiskt resultat än ökade löneskillnader på bekostnad av rättvisa och solidaritet. Jämställdheten hamnar oundvikligen i farozonen.

Dessutom kommer modellen inte bara att öka våra överordnades inflytande över lönesättningen utan också förskjuta hela makten ännu mer till arbetsgivarens förmån. Redan nu finns det många tysta arbetsplatser där ingen vågar stå upp och kritisera ledningen. Hur mycket tystare blir det inte om man för sin försörjning på nåd och onåd är utlämnad till samma ledning!

Låt inte detta undermineringsarbete fortsätta! Stopp! Sluta! Slå vakt om våra gemensamma förhandlingar innan det är för sent!

Ämnen: ST, Löner
Margareta Johansson Lundblad
Statstjänsteman och solidaritetskramare
Bli den första att tycka till!
UTRIKESNyhetTyska utrikesdepartementet har satt stopp för videomöten via appen Zoom, som används av flera universitet och högskolor i Sverige. Sedan tidigare har Taiwan förbjudit myndigheter och statliga institutioner från att använda programmet, skriver tyska ekonomitidningen Handelsblatt samt brittiska BBC.
CoronaNyhetAntalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om tillbud beroende på coronapandemin ökar, skriver Arbetsvärlden. Myndigheten redovisar enligt tidningen 63 anmälningar om tillbud och 48 om skyddstopp.
CORONAFördjupningRiksdag och regering gör just nu stora satsningar för att möta coronakrisen. På arbetsmarknaden har avtalsrörelsen skjutits upp till hösten. Men på frågan om vad som krävs av staten och parterna när pandemin är över ger ekonomer delvis olika svar.
POLISENNyhetEfter fyra år och sju månader tycker den tidigare chefen för nationella insatsstyrkan, Marie Jarnérus, att hon fått ”lite upprättelse” när Justitieombudsmannen nu riktar allvarlig kritik mot hur Polismyndigheten skötte tillsättningen av ny insatschef i samband med omorganisationen 2015.
HÖGSKOLANNyhetVid flera universitet har obehöriga tagit sig in på möten som hållits via programmet Zoom. På Linköpings universitet har man nu vidtagit åtgärder för att försvåra för inkräktare. ”Har du möten som behandlar känsliga ämnen så kan det vara klokt att inte använda Zoom eller liknande verktyg just nu”, säger Joakim Nejdeby, it-direktör vid Linköpings universitet.
TillväxtverketNyhetTillväxtverket fick in fler än 15 000 ansökningar från företag som vill ha statligt stöd för korttidsarbete under det första dygnet som det var möjligt att ansöka. Myndighetens webbplats hade runt 100 000 besökare under samma dygn, uppger SVT.
Statens servicecenterNyhetUnder den senaste veckan har allt fler personer med covid-19 kommit in till Statens servicecenters kontor. Nu har två kontor i Stockholmsområdet stängt och myndigheten ser över säkerheten i hela landet. ”I efterhand kan jag säga att vi kanske skulle ha agerat fortare”, säger Thomas Pålsson, generaldirektör för Statens servicecenter.
ArbetsförmedlingenNyhetAntalet nyinskrivna arbetslösa är rekordhögt, samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen. Han vill att regeringen åtminstone tillfälligt pausar reformeringen av myndigheten.
StatsförvaltningNyhetRegelbundna revisioner leder till bestående resultat, men det förekommer att brister inte rättas till, konstaterar Riksrevisionen i sin årliga uppföljningsrapport om förra årets granskningar.
ArbetsmiljöverketNyhetArbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.
STNyhetI mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ArbetsmarknadNyhetSedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.
LuftfartNyhetRegeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.
CoronaNyhetArbetsgivarverket tipsar medlemmar och anställda om de webbaserade utbildningar som finns tillgängliga på myndighetens webbplats. Där finns bland annat kurser för ledare, arbetsgivare och handledare.
MigrationsverketNyhetCoronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig dock med att införa besöksförbud och minska antalet intagna per rum.
SkatteverketNyhetEn tidigare handläggare på Skatteverket misstänks för dataintrång och förfalskningsbrott och anmäls nu till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd.
DigitaliseringNyhetDigitala möten är ett viktigt inslag i arbetet för klimatsmart samarbete inom Norden. Det är en slutsats i forskningsstudien Diginord, som bygger på nordiska erfarenheter av digitalt samarbete.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för brister i hanteringen av en enskilds begäran att få ut allmänna handlingar. Migrationsverket webbplats har haft felaktig och vilseledande information om detta, slår JO fast.
KriminalvårdenNyhetSjukfrånvaron bland de anställda på Kriminalvårdens anstalt Salberga är just nu dubbelt så hög som normalt, rapporterar SVT. På sikt kan det enligt anstaltsledningen leda till att läget blir ansträngt.
StatsförvaltningNyhetDe statliga myndigheterna har överlag en betryggande intern styrning och kontroll, enligt Ekonomistyrningsverkets årliga uppföljning. Enligt myndigheten behöver myndigheterna dock förbättra sina revisionsplaner.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
RiksantikvarieämbetetNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby vill börja tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, rapporterar SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektivt, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.