Den här gången måste vi i facket vara beredda

DEBATT: DEBATT2006-12-19

Hoppas att ingen gör om samma misstag som när a-kasseförslaget lades fram, att inte sätta sig in i vilka konsekvenser förändringarna innebär. Det som nu kommer att sättas i fokus är Arbetsgivarverkets förslag inför avtal 2007.

Inför valet lade alliansen fram ett tydligt förslag om kraftiga försämringar i a-kassan. Besparingarna omfattade totalt cirka 18 miljarder kronor. I höstas var vi alldeles för få som insåg och propagerade mot dessa indirekta påhopp på den fackliga rörelsen. Detta slår nu tillbaka mot våra medlemmar.

Alliansens förespråkare menar att dessa försämringar i
a-kassan fanns med i deras valmanifest. Nu i efterhand kan man konstatera att kunskaperna om de kommande förändringarna i a-kassan fortfarande är liten. Två av tre vet inte att avgiften ska höjas efter årsskiftet. Sämst är kunskapen bland moderata väljare. Fyra av fem vet inte att ersättningsnivån kommer att sänkas efter 200 dagar. Slutsatsen är att regeringen har fel när den säger att den genomför det den fick väljarnas mandat att genomföra.

Låt oss nu se till att vi är bättre insatta inför avtalsrörelsen 2007. Lyckas motparten i kommande förhandlingar få genomslag för sina krav får det inte bero på att vi inte var tillräckligt insatta i vad deras förslag innebar.

I korthet kan man säga att Arbetsgivarverkets strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken 2007–2010 innebär:

* Sifferlösa avtal utan garantier

* Flexiblare arbetsformer och arbetstider

* Flexibilitet och följsamhet i avtalskonstruktionerna

* Individualisering av förmåner och villkor

* Individuella överenskommelser om lön

* Möjlighet att snabbt ändra anställningsvillkor kostnadseffektivt

* Harmonisering (försämring) av trygghets-, sjuk- och pensionsvillkor med övrig arbetsmarknad

Försöker man analysera dessa förslag kan man konstatera att de alla skulle innebära försämringar mot vad som nu gäller.

Man känner igen de flesta av dessa förslag från uppstarten av avtalsförhandlingarna inför perioden 2004–2007. Den gången lyckades vi från fackets sida slå tillbaka de flesta av försämringsförslagen.

Denna gång det än viktigare att vi lyckas stå upp för våra medlemmars trygghets- och anställningsvillkor. Inte minst med anledning av regeringens föreslagna förändringar och nedläggningar av statliga myndigheter. Ytterligare omstruktureringar och nedskärningar är att vänta under mandatperioden.

Detta kommer att innebära stora påfrestningar på vårt trygghetsavtal. Detta i ett läge när behovet av kapitaltillförsel till Trygghetsstiftelsen redan nu är stort.

Förslaget om en individualisering av förmåner och villkor innebär att arbetsgivaren vill kunna sluta enskilda uppgörelser om i stort sett allt som i dag omfattas av vårt ALFA-avtal. Detta i sin tur innebär att vi måste bli betydligt bättre på att öka kunskapen bland våra avdelnings-, sektions- och klubbordförande, men även bland våra medlemmar, om innehållet
i våra lokala ALFA-avtal.

Dessa kollektivavtal är resultaten av facklig styrka, något det blir allt viktigare att slå vakt om.

Vid en sammankomst i Örebro och Göteborg nyligen för ett 80-tal av våra sektions- och klubbordförande, genomfördes en övning som gick ut på att få en större förståelse för värdet
i våra kollektivavtal. Resultatet visade på ett stort intresse för dessa frågor, men även på behovet av mer kunskap.

Det som nu blir speciellt viktigt inför avtalsrörelsen 2007 är att vi inser behovet och vikten av att prioritera om i vår fackliga verksamhet, så att vi får möjlighet att genomföra enskilda samtal med alla medlemmar som vill ha ett personligt stödsamtal inför kommande avtal.

Precis som förbundet har valt att genomföra sina avtalsförberedelser som ett projekt skulle vi lokalt fackligt med fördel kunna genomföra dessa medlemskontakter som ett prioriterat projekt avgränsat i tiden, där vi förutom de rena lönefrågorna också skulle behöva visa på vikten och nyttan av det fackliga medlemskapet. Speciellt med tanke på de påhopp på våra kollektivavtal som pågår, och med tanke på risken för ett medlemstapp när a-kasseavgiften höjs.

Lars Hedin

avdelningsordförande,
ST inom SMHI

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA