EMU-motståndare inte enögda

DEBATT: INSÄNT2003-10-15

Jag läste din (Erling Söderström) insändare i Statstjänstemannen 12/2003. Särskilt den första meningen var ju nästan som ett stycke poesi. Men är all galla du spyr över de 58 procent av Sveriges befolkning som röstade nej till EMU berättigad?

Många har liksom du kallat EMU-motståndarna bönder. Det är inget argument men kunde kanske åtalas under rubriken hets mot yrkegrupp? Vad är det för fel på bönder?

Vidare skulle vi alla vara konservativa. Men det är inte så enkelt att varje förändring är positiv och radikal. Och: om du skulle dela in svenskarna i två grupper – de som kallar sig konservativa och övriga, så skulle du säkert hitta flest EMU-anhängare bland de konservativa.

Inte är vi EMU-motståndare enögda heller. Tvärtom ser många av oss kanske andra saker än vad du själv ser?

Om Sverige står utanför EMU säger du att vi försöker leva kvar i ett ”isolerat samhälle på en halvö i den nordligaste utkanten av Europa”. Jag har aldrig hört att EU funderat på att bogsera Sverige söderut. Det skulle kanske vara trevligt, men verkar lite svårt rent tekniskt. Vad gäller isoleringen så är Sverige nu isolerat tillsammans med USA, Japan, Kina, Ryssland, Australien, Sydamerika och Afrika, dvs 90 procent av jordens befolkning. Kan man inte lika gärna säga att EU är en liten isolerad del av världen med sina tio procent av ytan och tio procent av befolkningen?

Kort sagt, ditt inlägg är typiskt för många på JA-sidan; arrogant och oförstående mot de som har en annan åsikt.

Jag räknar mig som europé, jag älskar Europa, jag är född dansk, har bott i sju europeiska länder minst ett halvår (Sverige, Danmark, England, Tyskland, Frankrike, Schweiz och Spanien), talar åtminstone sex europeiska språk, har besökt de flesta länderna i Europa och ser längtansfullt fram emot att besöka de få som jag ännu inte varit i. Min första fru var av ungersk härkomst, min nuvarande är kines. Mina närmaste vänner och medarbetare på Stockholms universitet kommer från världens alla länder. Ändå – eller just därför – är jag emot EMU och även kritisk till mycket inom EU.

Folkomröstningen om EU vanns bland annat med hjälp av en del rena lögner. En sådan var att Sverige skulle kunna behålla sin alkoholpolitik. Hade man inte lurats på denna punkt hade säkerligen alla i nykterhetsrörelsen röstat nej till EU och det hade räckt för att stoppa EU-inträdet den gången (kanske bara tillfälligt, för det ingår ju som bekant i EU-synen på demokrati att man får rösta om EU ända tills man röstar ”rätt” – men sen är det slutröstat!)

Nu ser vi hur en EU-kommissionär ensam kan bestämma att alkoholreklam är laglig i Sverige, medan folket och vår folkvalda riksdag, som vill behålla alkoholreklamförbudet, inte får sin vilja igenom. Det är inte den demokratin som jag vill ha. Samma sak med införselkvoterna för alkohol som EU tvingat oss att höja drastiskt.

EU tvingar på Sverige en alkoholpolitik vi inte vill ha och som redan lett till en dramatisk ökning av supandet med åtföljande problem. Men vi får inte bestämma alkoholpolitiken, eftersom folkhälsan är underordnad EUs religiösa fundamentalism: Det finns bara en Gud och hans namn är Mammon! Inga futtigheter som hälsa och säkerhet kan få stå i vägen för sådana grundläggande mänskliga rättigheter som kapitalets fria rörlighet och marknadens behov.

Detta är några av många argument för skepsis mot både EU och EMU

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA