Poliserna som blev telefonister

DEBATT: POLISEN2008-12-16

Polismyndigheten i Kalmar skulle behöva en riktig företagsledare som kan styra upp ekonomin, skriver STs sektionsordförande i ett debattinlägg. Följden av den ekonomiska krisen blir att inga civila tjänster besätts nästa år.

Det kan låta som en saga, men kan bli verklighet inom svensk polis under 2009. Det finns ett politiskt beslut att det ska vara 20 000 poliser 2010.

Ambitionen är god och det behövs fler poliser ute i samhället som förebygger och klarar upp brott och ökar tryggheten. Men när man sedan inte vill höja anslagen för att finansiera kostnaderna som det medför, utan ger polismyndigheterna i uppdrag att rationalisera för att klara den ökade satsningen på fler poliser, uppstår problemen.

Polisledningen i Kalmar län ser inte många ställen där det går att rationalisera, som kan ge några pengar till de nya poliserna. Polisledningen börjar direkt tala om att rationalisera bort den civilanställda personalen.

Polisledningen i Kalmar län har under 2008 misslyckats med att hålla sin budget och skapat ett underskott på många miljoner som man måste ta med sig till nästa år. 2009 kommer att bli ett ekonomiskt mycket svårt år med en prognos på ett stort underskott i hela Sverige, och ännu svårare för Kalmar län som tar med sitt underskott från 2008.

Vad kommer att hända i Kalmar län?

Nyligen varslades alla civilanställda som hade en tidsbegränsad anställning. Ledningen tittar desperat efter besparingar att redovisa till Rikspolisstyrelsen. Den tittar endast efter pengar att spara, men efter inte vilka följderna blir för verksamheten.

Detta kan få motsatt verkan, om man låter mycket duktiga medarbetare få gå från sina tjänster och sedan måste köpa in samma tjänst mycket dyrare.

Under nästa år kommer inga civiltjänster att återbesättas. Om man inte struntar i servicen till medborgarna måste polisledningen använda sig av poliser på dessa tjänster för att kunna hålla samma service som i dag. Jag tycker att det är skrämmande att ledningen inte kan sköta ekonomin på ett bättre sätt. Det skulle behövas en riktig företagsledare som kunde styra upp ekonomin.

I slutänden är det medborgarna som blir lidande om polisledningen inte kan behålla sin mycket kompetenta och skickliga civilpersonal i det inre arbetet, utan måste använda poliser på dessa tjänster. Poliser som skulle ha varit synliga ute i samhället och bekämpat brottsligheten.

De poliser som skulle komma ut under 2009 och 2010 och öka tryggheten för medborgarna kanske ni träffar i receptionen eller telefonväxeln.

Bo Gustavsson
Ordförande för ST inom polisväsendet i Kalmar län

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA