Svar: Thomas Åding har missuppfattat mig

DEBATT: SERVICEGARANTIER2011-02-10

”Min poäng med service­garantier är att medborgarna ska veta vilken hjälp de kan få av myndigheter”, skriver Anders Andersson, KD. Artikeln är ett svar på Thomas Ådings debattartikel om resurser och servicegarantier.

Thomas Åding ifrågasätter i ST Press nr 1/2011 mitt förslag att myndigheter ska utfärda servicegarantier så att den som söker hjälp vet vilken service som kan förväntas. Den myndighet som inte följer dessa garantier ska, menar jag, få betala för förseningen. Thomas Åding menar att jag inte klargör hur detta ska gå till, ifrågasätter om jag känner till de förändringar som skett inom framförallt Försäkringskassan på senare år och undrar om jag med detta förslag vill ge uttryck för att offentlig service är av ondo.

Thomas Åding har dock helt missuppfattat mitt förslag. Servicegarantiernas exakta utformning är något som en utredning noga måste belysa, med stor lyhördhet gentemot berörda myndigheter. Jag är också väl medveten om de förändringar, både vad gäller arbetssätt och budget, som skett inom Försäkringskassan. Det är självklart att regeringen måste anslå tillräckliga resurser för att täcka kostnaderna för servicegarantier. Förslaget har definitivt inget att göra med ideologiska skygglappar, tvärtom är den offentliga servicen en av grundbultarna i välfärden och något jag vill värna.

Min poäng med service­garantier är att medborgarna ska veta vilken hjälp de kan få av myndigheter. Om myndigheten är sen med beslut eller utbetalning ska individen kompenseras för det. Det är ett rimligt krav som jag tycker att medborgarna kan ställa på den offentliga servicen.

Anders Andersson, Järnforsen, Riksdagsledamot (KD)

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA