Arbetsplats med 1000 forskare

FÖRDJUPNING2005-01-18

l ST har fått ett tillskott av försvarsforskare i medlemskåren. Men vad gör de egentligen där på FOI?

På hemsidan kallar man sig »ett av Europas största institut för tillämpad forskning«. Och det låter sig sägas med 1 300 anställda, varav nära 1 000 forskare.

Men trots det är nog FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, ett ganska anonymt begrepp för den svenska allmänheten. Till och med namnet är svårbegripligt, eftersom det inte är en vanlig förkortning. Tidigare hette det FOA, Försvarets forskningsanstalt.

Ibland får någon från FOI uttala sig som militärstrategisk expert i medierna. Denna person arbetar då troligen på avdelningen Försvarsanalys, en av fickorna på FOIs stora forskningsoverall.

»Krigardrottningen« styr

I de andra fickorna finns avdelningar för strategi och marknad, ledningssystem, vapen och skydd, systemteknik, sensorteknik, stridssimulering samt skydd mot nukleära, biologiska och kemiska vapen. Varje avdelning rymmer flera forskningsinstitutioner.

Chef över alla är Madelene Sandström, i tidningen Ny Teknik kallad Krigardrottningen och där utnämnd till forskarsveriges åttonde mäktigaste person.

Forskning på okända områden

Att FOI ändå är relativt okänt beror förmodligen på att verksamheten i så hög grad har varit inriktad mot försvaret. Att forska om sådant som lågfrekvensradar eller undervattenssensorer för grunda vatten, områden där FOI ligger långt framme, ger inga stora rubriker.

Fackligt finns såväl TCO som Saco och Seko på FOIs sex arbetsplatser i Linköping, Umeå och Stockholmsområdet. Sedan ett par månader är ST TCO-facket på FOI. Innan dess var det Försvarsförbundet.

Enligt den nya ST-avdelningens ordförande Anders Andersson var en viktig anledning till övergången att institutet har ett starkt samband med universitet och högskolor. Ett fackförbund enbart inriktat mot försvaret kändes därför inte som det bästa alternativet.

Anknytningen till försvaret lär dessutom bli svagare framöver, om ledningen får som den vill. Ett av FOIs mål är att 30 procent av intäkterna ska komma från andra uppdragsgivare än försvaret år 2009. För närvarande står olika försvarsmyndigheter för uppemot 90 procent av uppdragen.

Firade med pepparkakor

Den nya ST-avdelningens styrelse uppmärksammade inträdet i förbundet genom att dela ut pepparkakor till arbetskamraterna på alla orter och till de anställda på STs centrala kansli. Samtidigt besökte STs ordförande Annette Carnhede och förbundssekreterare Dag Andersson FOI i Bromma, Stockholm, där de träffade företrädare för fack och arbetsgivare. Medlemmarna på kontoren runt om i landet kunde också delta i en videokonferens och lyssna på ett tal av Annette Carnhede.

STs nya avdelning på FOI har drygt 200 medlemmar.

–Nu får vi tillgång till ett större förbunds resurser, säger Anders Andersson. Vi får bättre kontakter med andra inom staten, lönestatistik, ST Direkt och STs omfattande funktionärsutbildning. En annan stor fördel är att ST sedan länge finns inom universitets- och högskolevärlden.

–Vi har också stora förväntningar på STs satsning på att rekrytera studerandemedlemmar tillägger han. Och vi har märkt att ST är betydligt mera känt än Försvarsförbundet,

En viktig fråga för FOI framöver är eventuella konsekvenser av det senaste försvarsbeslutet.

–Vi vet inte det än, men i den frågan samarbetar vi intimt med arbetsgivaren, säger Anders Andersson.

För övrigt är personalen på arbetsplatserna i Stockholmsområdet just nu sysselsatta med att flytta ihop i nya lokaler i Kista.

–Det blir en stor förbättring för de flesta, anser Anders Andersson.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA