De vill bryta upp skråtänkandet

FÖRDJUPNING: MEDLEMSVÄRVNING2003-07-30
Vid Lantmäteriet i Härnösand försöker ST rekrytera nya medlemmar genom att visa upp sig och bedriva en bra facklig verksamhet.

ST är ett vertikalt fackförbund. Det innebär att förbundet kan organisera alla yrkesgrupper på en arbetsplats. Andra fackförbund, som till exempel Jusek för jurister, riktar in sig på specifika grupper.

På Lantmäteriet är Civilingenjörsförbundet starkt. För ST kan det vara svårt att rekrytera en nyanställd civilingenjör. Men nu hoppas man kunna bryta den trenden.

Förrättningslantmätare Per-Anders Hamrin från Härnösand är vice ordförande för ST-Lantmäteri i Västernorrland och Jämtland.

– Det finns ett skråtänkande här som är svårt att få bukt med. Av tradition går civilingenjörerna till Civilingenjörsförbundet.
Från STs sida försöker man nu hitta nya vägar till medlemmarna.

– ST är öppet för alla och vi är en mycket aktiv organisation. Det vi kan göra nu är att arrangera aktiviteter med de andra facken och visa hur bra vi är. Förhoppningsvis kan de bli intresserade på den vägen.

Mona Ölund, även hon förrättningslantmätare, menar att trots skråtänkandet på arbetsplatsen känner sig STs medlemmar jämlika med civilingenjörerna.

– Det var värre förr. Idag har vi ett mycket bra arbetsklimat och det finns flera ST-medlemmar som sitter på chefsposter. Det är inte svårt att presentera fördelarna med ett medlemskap i ST för en civilingenjör.

ÄMNEN:

ST
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.