Det exotiska kontoret

FÖRDJUPNING: FOTO2003-12-11

Fotografiskt har arbetsmiljön främst skildrats i dramatiskt tacksamma miljöer som bondesamhället och industrin.

Därför har fotografen Lars Tunbjörk sett det som en viktig uppgift att dokumentera kontoret för en utställning som visats på Arbetets museum i Norrköping under vintern.

– Det har varit en spännande och för mig exotisk värld som öppnat sig. En miljö som är vardaglig för dem som jobbar där men stängd för omvärlden, säger han.

Han har fotograferat både människor i arbete och interiörer – kontorslandskap, lunchrum och konferensrum, inom både privat näringsliv och statsförvaltning.

Här finns också bilder från andra länder. Från Japan med dess designade och minimalistiska offentliga utrymmen men där kontoren är extremt trånga och helt inriktade på produktion och resultat.

Och från USA, där det under den vänliga och glada ytan finns en underliggande spänning – rädslan för att bli sparkad.

”Kontor” är en uppföljning på Lars Tunbjörks tidigare arbete om semestrande svenskar, ”Landet utom sig”. Utställningen ska turnera inom landet, närmast på Kulturhuset i Stockholm, och troligen även utanför Sverige.

Lars Tunbjörk

Frilansfotografen Lars Tunbjörk är född 1956. Tidigare var han pressfotograf på Borås Tidning och Stockholmstidningen, idag arbetar han för svenska och utländska tidskrifter. Han har gett ut tre böcker, den senaste 1993: Landet utom sig. Under 2000 producerade han tillsammans med konstnären Peter Johansson Pärlor & svin, en utställning om svenskarna och spriten. Just nu arbetar Lars Tunbjörk med en retrospektiv utställning för Konstakademin i Berlin, där bilder från Kontor ingår. Denna ska även ges ut i bokform. 1999 utsågs han av Svenska Fotografernas Förbund till årets Corneapristagare.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA