Det kan finnas sämre miljöer

FÖRDJUPNING: INSPEKTÖREN2003-12-15

– Det kan finnas arbetsplatser där arbetsmiljön är värre, som vi inte har besökt. Det säger arbetsmiljöinspektör Ingrid Wadin om vår lista på ST-arbetsplatser som fått flest anmärkningar under 2000.

– Vi har begränsade resurser och gör bara besök om vi får signaler från något håll, eller själva anser att vi bör inspektera någon arbetsplats. Därför kan det finnas sämre arbetsmiljöer som vi inte har inspekterat.

Det förklarar Ingrid Wadin, hemmahörande i Eskilstuna och före detta yrkesinspektör. Från årsskiftet kan hon titulera sig arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket (se faktaruta).

I hennes region, Linköping, fick kriminalvården många anmärkningar under föregående år. Kriminalvården ligger också på tredje plats i vår sammanställning.

– Kriminalvården är riskfylld. Ensamarbetet är ett av problemen på anstalterna. I grunden beror det på neddragningar, förklarar Ingrid Wadin.

Ett ärende i den förteckning Statstjänstemannen fått från Linköping gäller Norrköpingsanstalten, där de intagna ofta är unga som dömts till långvariga fängelsestraff för mord, grov misshandel och rån.

Bakgrunden till att Ingrid Wadin inspekterade anstalten var en anmälan om att det skett en arbetsolycka.

– I början av förra året hade en relativt nyanställd vårdare halkat och skadat knäet när han sprang ifatt en fånge som försökte rymma. Vi bad arbetsgivaren utreda händelsen, men var inte nöjda med svaret.

Samtidigt påtalade skyddsombudet att det fanns problem på vårdavdelningarna.

Vid inspektionen gick Ingrid Wadin igenom det inträffade med arbetsgivaren.

– Vi gick igenom frågor som utbildning av personal och hur lokalerna var byggda. Arbetsgivaren hade också tänkt till lite grann och dammat av sina interna instruktioner.

Efter besöket skrev hon ett inspektionsmeddelande där hon konstaterade brister i ledningssystemet, vårdavdelningar som var svåra att överblicka och att ensamarbetet ibland var planerat enligt schema.

– Därmed var det omöjligt att göra en riskbedömning av vare sig den enskilda situationen eller personalens egna förutsättningar att jobba ensamma vid ett speciellt tillfälle.

Ingrid Wadin påpekade också att många var långtidssjukskrivna och att det saknades rutiner för att hålla regelbunden kontakt med dem som befann sig utanför anstalten med någon intagen.

– Kravet på regelbunden kontakt ställs vid alla riskfyllda jobb, som till exempel ensamarbete i skogen.

Ett svar från arbetsgivaren väntas i dagarna. Men Ingrid Wadin säger att arbetsgivaren oftast följer de krav som Arbetsmiljöinspektionen ställer.

– Annars går vi vidare med rättsliga åtgärder.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA