En inspirerande belöning

FÖRDJUPNING2003-12-08

Inger Appelkvist är kanslichef på Arbetsmiljöinspektionen i Malmö. Nu har hon belönats med STs pris för årets inspirerande arbetsgivare. Inte illa!

Av:  Christian Örjestål

Grattis!
– Tack så mycket.

Kom det här som en överraskning?
– Ja, jag hade inte ens hört talas om utmärkelsen. Att få ett sånt här pris är verkligen omtumlande. Och när jag fick reda på att jag skulle få det så blev jag först rädd och frågande. Varför just jag? Vad ska alla andra säga? Är jag värd det här?

Känns det bättre nu?
– O ja, det känns jättebra. Inte bara för mig utan för hela vårt verk. För vi har arbetat med de här frågorna länge. Och de är ju så viktiga.

Kanske dags för en löneförhöjning?
– Ha ha. Ja, det skulle vara någonting det. Nej, det blir det nog inte. Men jag har fått en massa positiv uppmärksamhet från kollegor som ringt och gratulerat. Det har känts bra.

Jag kan tänka mig att de är lite avundsjuka också. Har du något bra tips du kan ge dem?
– Arbeta med medarbetarskapet. Var inte rädd för att ha tydliga förväntningar på dina medarbetare. Vi har en oerhört kompetent personal inom staten och de vill inte bli behandlade som barn.   De vill ha ansvar och de måste ges chansen att engagera sig.

Du är årets inspirerande arbetsgivare, kan du bli ännu bättre?
–Det finns stora möjligheter för alla chefer inom staten att bli bättre chefer. Men ofta har vi så mycket att göra att vi prioriterar bort oss själva. Jag är ofta överhopad av arbetsuppgifter och då har jag inte tid att utveckla mig själv. Dumt nog. Men det finns resurser. Man måste bara se till att använda dem.

Vad händer nu då?
– Nu kommer vi att gå in i ett stort verksamhetsutvecklingsprojekt, både lokalt och centralt. Vi kommer även att starta handledningsgrupper för oss chefer.

Det verkar som om du och ST fungerar bra ihop?
–Ja, det fungerar mycket bra. Vi arbetar med facket i vår samverkansgrupp och vi har haft gemensam handledning med fackens ordförande. Jag upplever det som om facket och vi har samma mål – även i kämpiga och svåra frågor har vi haft ett väldigt gott förhållande och samarbete. Vi är medarbetare någonstans allihopa.

Så arbetsgivaren och facket resonerar sig fram till lösningar?
– Precis, vi diskuterar oss fram till en bra väg. Besluten måste kunna genomföras och utan facket blir det svårt. Vi har som sagt haft många jobbiga frågor att ta ställning till. Till exempel den individuella lönegarantin, en mycket svår fråga men som vi har löst och fortfarande varit vänner. Det känns bra.

Lycka till med höstens aktiviteter!
– Tack! Ja, det ska bli spännande.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA