Fackmöte på jobbet förbjudet

FÖRDJUPNING: FF2003-12-16

– Det finns anställda som inte vill berätta att de arbetar här. Men jag tycker att det är ett himla roligt jobb!

Klockan tio på morgonen dras skynket vid entrén på plan 8 i huset Najaden undan, dörren låses upp och vi följer den lilla strömmen av människor som stått utanför och väntat. Därinne väntar personalen i de sedvanliga små båsen. En ny arbetsdag på försäkringskassan i Handen söder om Stockholm har börjat.

I kontorets bakre regioner arbetar ett femtontal personer med rehabiliteringsärenden. En av dem är Birgitta Norberg.

– Här är full rulle hela tiden och man vet aldrig vad som ska hända under en dag, säger hon.

Det trivs hon med, och med kontakterna med kunderna, som pågår från morgon till kväll.

– När man inte talar i telefon tar vi emot kundbesök eller är ute och träffar arbetsgivare och andra samarbetspartners i rehabiliteringsärenden.

I Haninge kommun, där Handenkontoret ligger, har man på försök en formaliserad samverkan mellan försäkringskassan, sjukvården, AMI, socialtjänsten och psykiatrin för att förbättra chanserna för en sjuk person att rehabiliteras. Birgitta Norberg sitter med i en samarbetsgrupp som träffas var fjortonde dag och diskuterar fall som berör flera av institutionerna.

– Kunderna är också med, och enligt de enkätundersökningar vi gör är de övervägande positiva. De får möta en samlad kompetens.

Birgitta Norberg är angelägen om att inte måla bilden av försäkringskassan alltför mörk. Men visst är detta en myndighet som fått ta emot mycket kritik.

Och för den enskilda människan kan ett negativt försäkringsbeslut vara ett hårt slag. Handläggarna får ta emot både stridslystna och ledsna besökare.

– Man kan få skäll redan på morgonen, säger Birgitta Norberg. Men nu har det varit ganska mycket skriverier om hur vi har det som jobbar här, så det finns en större förståelse bland kunderna.

De anställda vid Handenkontoret kan få handledning kring de psykosociala svårigheterna i jobbet.

– Själv utnyttjar jag inte det, det tar för mycket tid och vi är tidspressade. Men jag vill inte gå hem med något ärende malande i huvudet, så jag brukar prata av mig med arbetskamrater.

Häromåret hotade yrkesinspektionen att stänga försäkringskassan i Östergötland på grund av att personalens hälsa hotades av stress. Anställ mer folk eller skär ned på uppgifterna, var inspektionens krav. Situationen är likartad i Stockholm, anser Birgitta Norberg.

– Många fick gå vid nedskärningarna 97–98, och nu har vi generellt för lite folk. Det finns ingen tid för småprat längre, att byta kakrecept och sådant.

Arbetsmiljön är den viktigaste fackliga frågan på kassan, anser Birgitta Norberg, som är fackligt kontaktombud. Men trots – eller kanske på grund av – problemen är det fackliga engagemanget svagt och arbetsplatsen har för närvarande inte ens ett skyddsombud.

– Det är jättedåligt, suckar hon. Man prioriterar bort facket, man orkar inte.

Och fackliga möten tillåts inte på arbetstid.

– Vi kan ha informationsmöten, men vi får inte diskutera löner på arbetstid.

Försäkringskassan präglas av äldre kvinnliga anställda som har en stor lojalitet mot jobbet och kunderna. Men ett generationsskifte är på gång.

– Det är bra att det blir mixat. De yngre som kommer in nu har inte den erfarenheten som äldre har, men de har ett annat självförtroende och ställer krav.

Birgitta Norberg är 56 år och tjänar 17 500 kronor i månaden efter tio år på kassan.

– Vi har dåliga löner, konstaterar hon. Och det finns nog en förhoppning om att vi lättare får upp lönerna om vi blir en del av ett större förbund.

Fakta/FF

Försäkringsanställdas Förbund, går över från LO till TCO nästa år.

Organisationsområde: Landets försäkringskassor.

Medlemmar: Ca 16 500 tjänstemän – 85 procent kvinnor. Ungefär 1 000 medlemmar vid Folksam stannar kvar i LO.

Medelålder: Drygt 50 år.

Yrken: Försäkringshandläggare på alla nivåer.

Arbetsplatser: 21 försäkringskassor, i princip ett lokalkontor per kommun.

Lönespridning: Vanligen 16 000–18 000 kronor i månaden.

Förbundsstruktur: 23 avdelningar – 21 länsomfattande, två landsomfattande med geografiska klubbar.

Medlemsavgift: 54–198 kronor per månad plus a-kasseavgift.

Förtroendevalda: Ca 1 100, varav drygt 20 på heltid.

Kansli: Stockholm, 17 anställda.

Medlemstidning: FF-tidningen

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA