Jobben som får mest kritik

FÖRDJUPNING: NY MYNDIGHET2003-12-15

Polisen och universiteten och högskolorna tillhör de ST-arbetsplatser som fått flest anmärkningar för brister i arbetsmiljön under år 2000. Kriminalvården, Posten och Vägverket kommer inte långt efter.

Det visar vår sammanställning över arbetsplatser där det jobbar ST-medlemmar som fått kritik av landets tio Yrkesinspektioner, från årsskiftet kallade Arbetsmiljöinspektioner.

Vem som helst har rätt att vända sig till Arbetsmiljöinspektionerna för att klaga på brister i arbetsmiljön. Men det bör vara det alternativ man väljer i sista hand, menar Kenth Pettersson, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Det är arbetsgivaren som är ansvarig för arbetsmiljön. Därför ska den anställde i första hand vända sig till sin chef.

Om det inte fungerar ska skyddsombudet ta hand om problemet. Skyddsombudet är arbetstagarnas ombud i arbetsmiljöfrågor och ansvarar för att frågan drivs vidare och kan även hämta stöd från Arbetsmiljöinspektionerna.

Kenth Pettersson anser inte att det går att dra några långtgående slutsatser av sammanställningen ovan:

– Att polisen och kriminalvården ligger högt beror nog på att det är så speciella områden med annorlunda risker, säger han.

Dessutom är universiteten och högskolorna, liksom polisen, stora arbetsplatser med många anställda. Någon av Yrkesinspektionerna kan också ha haft en speciell kampanj riktad mot någon myndighet.

Flertalet av anmärkningarna är så kallade inspektionsmeddelanden med krav. Några är förelägganden, vilket är en upptrappning från inspektionens sida.

De krav som ställs på arbetsgivaren grundar sig alltid på någon föreskrift.

– I normalfallet rättar sig arbetsgivaren efter våra krav. Annars kan vi förelägga om vite, säger Kenth Pettersson.

Än så länge kan bara privata företag åläggas att betala vite eller dömas till skadestånd, men det finns en motion i Riksdagen som föreslår att det ska gå att utkräva skadestånd även från statliga myndigheter.

Den arbetsgivare som är missnöjd kan överklaga Arbetsmiljöverkets beslut till regeringen.

Arbetsmiljöverket

Vid årsskiftet bytte Arbetarskyddsverket namn till Arbetsmiljöverket. De tio självständiga Yrkesinspektionerna har blivit Arbetsmiljöinspektioner och ingår som regionala enheter i den gemensamma myndigheten. Yrkesinspektörerna har fått benämningen arbetsmiljöinspektörer. Deras antal ska öka från 350 till ca 450.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA