Konsulten trivdes så bra att han bad att få bli anställd

FÖRDJUPNING: INHYRD ARBETSKRAFT2016-01-21
Torulf Goteman gick från ett långt arbetsliv som konsult till en anställning. Och det händer att han längtar tillbaka.

Efter många år som konsult, större delen av tiden i eget bolag, vann IT-teknikern Torulf Goteman tillsammans med några kolleger 2006 en upphandling hos Ekonomistyrningsverket, ESV. I sju år kom han att arbeta heltid på myndigheten som konsult med programmering och systemutveckling. Sedan bestämde han sig för att höra sig för om möjligheten att bli anställd.

– Huvudanledningen var att jag trivdes bra på ESV. Och jag visste inte om jag ville vara med om en upphandling till, att fortsätta jaga på det sättet. 

Han kontaktade sin chef och snart rekryterades han den formella vägen till en tjänst som skräddarsyddes för att passa just honom. 

Efter att nu ha varit anställd ett par år ser han både fördelar och nackdelar. Det känns bra att bli medbjuden på det som händer på myndigheten och få reda på allt som konsulter bara får veta i and­ra hand. Och det är skönt att slippa all administration man har som egenföretagare, alla sena kvällar med bland annat upphandlingar, säger han. 

Samtidigt längtar han tillbaka ibland. 

– Det var roligt att vara sin egen – att kunna bestämma att nu vill jag gå den här kursen eller investera i den här programvaran. Och jag måste gå på mycket möten här som jag slapp tidigare. 

Socialt är det ingen skillnad mellan att vara konsult och anställd, säger Torulf Goteman. 

– Det var förstås några personalfester som vi konsulter inte gick på, men ibland gick vi alla ut och tog en öl tillsammans. 

De ekonomiska skillnaderna då? 
– De är stora. Jag tog i och för sig inte ut så hög lön ur mitt bolag utan investe­rade det mesta i verksamheten. Men annars har man normalt en bättre inkomst som egenföretagare. Det gäller också om man är anställd som konsult i ett bolag – då har man ofta en rörlig lönedel. 

Varför ville du gå ned i inkomst? 
– Man har en tryggare inkomst genom en anställning och det känns bra för mig. Jag är 60 år. 

Hur kändes det att fakturera så mycket av en myndighet vars verksamhet drivs med skattemedel? 
– Det är vad alla kostar. Jag ser det som att man är en del i en marknadsekonomi. Hade vi inte en vinst i konsultsektorn så hade vi inte skatter som kunde finansiera myndigheternas verk­samhet. 

Torulf Goteman
Torulf Goteman
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.