Konsulten trivdes så bra att han bad att få bli anställd

FÖRDJUPNING: INHYRD ARBETSKRAFT2016-01-21

Torulf Goteman gick från ett långt arbetsliv som konsult till en anställning. Och det händer att han längtar tillbaka.

Efter många år som konsult, större delen av tiden i eget bolag, vann IT-teknikern Torulf Goteman tillsammans med några kolleger 2006 en upphandling hos Ekonomistyrningsverket, ESV. I sju år kom han att arbeta heltid på myndigheten som konsult med programmering och systemutveckling. Sedan bestämde han sig för att höra sig för om möjligheten att bli anställd.

– Huvudanledningen var att jag trivdes bra på ESV. Och jag visste inte om jag ville vara med om en upphandling till, att fortsätta jaga på det sättet.

Han kontaktade sin chef och snart rekryterades han den formella vägen till en tjänst som skräddarsyddes för att passa just honom.

Efter att nu ha varit anställd ett par år ser han både fördelar och nackdelar. Det känns bra att bli medbjuden på det som händer på myndigheten och få reda på allt som konsulter bara får veta i and­ra hand. Och det är skönt att slippa all administration man har som egenföretagare, alla sena kvällar med bland annat upphandlingar, säger han.

Samtidigt längtar han tillbaka ibland.

– Det var roligt att vara sin egen – att kunna bestämma att nu vill jag gå den här kursen eller investera i den här programvaran. Och jag måste gå på mycket möten här som jag slapp tidigare.

Socialt är det ingen skillnad mellan att vara konsult och anställd, säger Torulf Goteman.

– Det var förstås några personalfester som vi konsulter inte gick på, men ibland gick vi alla ut och tog en öl tillsammans.

De ekonomiska skillnaderna då?
– De är stora. Jag tog i och för sig inte ut så hög lön ur mitt bolag utan investe­rade det mesta i verksamheten. Men annars har man normalt en bättre inkomst som egenföretagare. Det gäller också om man är anställd som konsult i ett bolag – då har man ofta en rörlig lönedel.

Varför ville du gå ned i inkomst?
– Man har en tryggare inkomst genom en anställning och det känns bra för mig. Jag är 60 år.

Hur kändes det att fakturera så mycket av en myndighet vars verksamhet drivs med skattemedel?
– Det är vad alla kostar. Jag ser det som att man är en del i en marknadsekonomi. Hade vi inte en vinst i konsultsektorn så hade vi inte skatter som kunde finansiera myndigheternas verk­samhet.

Torulf Goteman
Torulf Goteman
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA