”Jag får köra Trosas stora båt som är tolv meter och väger 14 ton”, berättar Patrick Fällman, som är sjöräddare med vidareutbildning som skeppare.
Bild: Fredrik Sederholm
”Jag får köra Trosas stora båt som är tolv meter och väger 14 ton”, berättar Patrick Fällman, som är sjöräddare med vidareutbildning som skeppare.

En räddare i nöden

MIN FRITID2022-09-13

ST-medlemmen Patrick Fällman ägnar många obetalda timmar åt att stå beredd att rädda människor i sjönöd. Belöningen är den stora tacksamhet han möter, säger han.

”Så sent som i går var jag på ett larm tillsammans med Kustbevakningen, en ribbåt som gått på grund. När vi åkte ut visste vi inte om det var personskador. Det gick bra, men båten är det inte så mycket kvar av.

När vi har jour ska vi kunna lämna bryggan inom 15 minuter. Väl i båten blir jag taggad, får adrenalinpåslag och kan känna att skärpan ökar. På vägen försöker vi prata ihop oss och spela upp olika scenarier, för ofta vet vi inte så mycket om vad som hänt.

För två år sedan var jag med om en händelse där det hade kunnat gå riktigt illa. Det var en segelbåt där masten var av och motorn sönder. Vågorna var så höga att vi försvann utom synhåll i vågdalarna. När vi kom fram var personerna på båten sjösjuka och handlingsförlamade, men oskadda. Vi fick bogsera in dem till land.

Jag är i princip uppväxt på sjön och har alltid haft ett stort båtintresse. Sjöräddningssällskapet har 2 400 frivilliga sjöräddare och verksamheten finansieras med medlemsintäkter, gåvor och frivilliga insatser. Det vanligaste är att vi åker på motorhaverier och grundstötningar, men även sjönöd, bränder och akuta sjukdomsfall. Vintertid använder vi svävare. Vi övar minst en gång i veckan.

Som sjöräddare väljer du själv hur mycket jour du vill ha, men den behöver ligga på minst 1 500 timmar om året. Själv har jag omkring 5 000 timmar. Jouren är obetald, men vi har ett utryckningsbidrag. Jag tror jag kvitterade ut omkring 15 000 kronor förra året.

Belöningen är sammanhållningen bland oss frivilliga, och att få komma ut till människor som är riktigt glada över att se oss och väldigt tacksamma. Det är en liten boost för egot.

Jag tycker att jag har nytta av mitt jobb på Tysslinge, ett av Statens institutionsstyrelses ungdomshem, i uppdraget som sjöräddare och vice versa. Om vi åker ut på sjön kan vi möta en del med sociala problem – där har jag nytta av mitt arbete. Och att förbereda sig för olika scenarier är ju användbart i båda fallen.”

Patrick Fällman

Ålder: 52 år.

Bor: I Trosa.

Arbete: Tillförordnad avdelningsföreståndare på Statens institutionsstyrelses ungdomshem Tysslinge.

Gör på fritiden: Engagerad i sjöräddningen och ägnar sig åt båtliv i egen segelbåt.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA