”Bygdegårdarna är ett nav i samhället”, säger Marie Sandehult, som är engagerad både i den lokala bygdegården i Enånger utanför Hudiksvall och i styrelsen för Bygdegårdarnas riksförbund.
Bild: Per Trané
”Bygdegårdarna är ett nav i samhället”, säger Marie Sandehult, som är engagerad både i den lokala bygdegården i Enånger utanför Hudiksvall och i styrelsen för Bygdegårdarnas riksförbund.

Hon vårdar bygdegårdar

MIN FRITID2020-12-15
ST-medlemmen Marie Sandehult brinner för bygdegårdar. Det engagemanget får hon utlopp för både i sin lokala bygdegård i Enånger och i styrelsen för Bygdegårdarnas riksförbund.

”Det är en livsstil. Bygdegården finns i mitt huvud hela tiden. Jag tror att vi får det samhälle vi förtjänar. Och om vi inte engagerar oss så får vi ingenting.

Tack vare bygdegården har jag varit med om fantastiska saker. I somras när vi höll på med vårt årliga evenemang långloppis, som pågår i fyrtio dagar, upptäckte vi att det läckte in i taket. Jag tog in offerter. Det skulle kosta 90 000 kronor att laga! Men det slutade med att några engagerade sig och vi gjorde det själva för materialkostnaden. En kille, bara 23 år, ringde mig och sade att han hade två veckors semester och ändå inte hade något att göra under coronapandemin. Det är himla häftigt när man ser vilken kraft det är i att göra saker tillsammans.

Förutom att jag är aktiv i min egen bygdegård i En­ånger utanför Hudiksvall är jag också engagerad i Bygdegårdarnas riksförbund, både i Gävleborgsdistriktet och som ledamot i förbundsstyrelsen. Omkring 1 450 bygdegårdar och bystugor i Sverige är anslutna till förbundet.

Jag ser bygdegården som en viktig samlingsplats i lokal­samhället. Där hålls dop, födelsedagskalas och bröllop. Ett av kriterierna för att få vara med i för­bundet är just att man har en lokal öppen för alla med en demokratisk värdegrund, som kan hyras ut till alla medborgare över 18 år som följer reglerna. Vi har också planerade aktiviteter i bygdegårdarna, som barnaktiviteter, vävstuga och julgransplundring. Även under kriser är bygdegårdarna viktiga samlingsplatser. Så var det under skogsbränderna 2018. Och nu har gårdar fått frågan om de kan låna ut sina lokaler för coronavaccinering.”

Berättat för Susanne Eriksson

Marie Sandehult

Ålder: 57 år.

Bor: Enånger, söder om Hudiksvall.

Arbete: Pensionshandläggare på Pensionsmyndigheten i Söderhamn.

Gör på fritiden: Är kassör i Enångers bygdegårdsförening, sekreterare i Gävleborgs bygdegårdsdistrikt och ledamot i förbundsstyrelsen för Bygdegårdarnas riksförbund.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.