”Bygdegårdarna är ett nav i samhället”, säger Marie Sandehult, som är engagerad både i den lokala bygdegården i Enånger utanför Hudiksvall och i styrelsen för Bygdegårdarnas riksförbund.
Bild: Per Trané
”Bygdegårdarna är ett nav i samhället”, säger Marie Sandehult, som är engagerad både i den lokala bygdegården i Enånger utanför Hudiksvall och i styrelsen för Bygdegårdarnas riksförbund.

Hon vårdar bygdegårdar

MIN FRITID2020-12-15

ST-medlemmen Marie Sandehult brinner för bygdegårdar. Det engagemanget får hon utlopp för både i sin lokala bygdegård i Enånger och i styrelsen för Bygdegårdarnas riksförbund.

”Det är en livsstil. Bygdegården finns i mitt huvud hela tiden. Jag tror att vi får det samhälle vi förtjänar. Och om vi inte engagerar oss så får vi ingenting.

Tack vare bygdegården har jag varit med om fantastiska saker. I somras när vi höll på med vårt årliga evenemang långloppis, som pågår i fyrtio dagar, upptäckte vi att det läckte in i taket. Jag tog in offerter. Det skulle kosta 90 000 kronor att laga! Men det slutade med att några engagerade sig och vi gjorde det själva för materialkostnaden. En kille, bara 23 år, ringde mig och sade att han hade två veckors semester och ändå inte hade något att göra under coronapandemin. Det är himla häftigt när man ser vilken kraft det är i att göra saker tillsammans.

Förutom att jag är aktiv i min egen bygdegård i En­ånger utanför Hudiksvall är jag också engagerad i Bygdegårdarnas riksförbund, både i Gävleborgsdistriktet och som ledamot i förbundsstyrelsen. Omkring 1 450 bygdegårdar och bystugor i Sverige är anslutna till förbundet.

Jag ser bygdegården som en viktig samlingsplats i lokal­samhället. Där hålls dop, födelsedagskalas och bröllop. Ett av kriterierna för att få vara med i för­bundet är just att man har en lokal öppen för alla med en demokratisk värdegrund, som kan hyras ut till alla medborgare över 18 år som följer reglerna. Vi har också planerade aktiviteter i bygdegårdarna, som barnaktiviteter, vävstuga och julgransplundring. Även under kriser är bygdegårdarna viktiga samlingsplatser. Så var det under skogsbränderna 2018. Och nu har gårdar fått frågan om de kan låna ut sina lokaler för coronavaccinering.”

Berättat för Susanne Eriksson

Marie Sandehult

Ålder: 57 år.

Bor: Enånger, söder om Hudiksvall.

Arbete: Pensionshandläggare på Pensionsmyndigheten i Söderhamn.

Gör på fritiden: Är kassör i Enångers bygdegårdsförening, sekreterare i Gävleborgs bygdegårdsdistrikt och ledamot i förbundsstyrelsen för Bygdegårdarnas riksförbund.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA