Nu kan civila leda förundersökningar

FÖRDJUPNING: POLISEN2018-09-18

För två år sedan skedde ytter­ligare en förändring för civilanställda inom Polisen. Då öppnades möjligheten för dem att bli förundersökningsledare.

Kristoffer Sixten är nybliven förundersökningsledare i Falken­berg. Han gick en 14 veckor lång utbildning i våras och jobbar nu med mängdbrott. I höst ska han göra några veckors praktik hos åklagare och tingsrätt.

– Jag har jobbat ganska länge som utredare och varit intresserad av att utvecklas. Jag har velat bli förundersökningsledare ända sedan det började talas om den möjligheten. Det har jag varit tydlig med på medarbetarsamtal till exempel. Jag tror att det är nödvändigt att ta vara på personalens kompetens, annars riskerar man att tappa bra utredare, säger han.

Att det numera är öppet även för civil­anställda att söka sig till förundersökningsledaryrket är en naturlig och nödvändig utveckling, menar Tomas Rosenberg, som är chef för kompetens och medarbetarskap på Polismyndighetens HR-avdelning.

– Jag tror att det kommer att bli fler civila förundersökningsledare framöver. Vi har ju fler civila utredare nu än tidigare. Det här blir ytterligare en karriärväg, utöver att jobba med alltmer avancerade utredningar eller att gå till underrättelsesidan som analytiker till exempel.

Den som söker utbildningen för att bli förundersökningsledare bör ha två års vana av utredningsarbete. Dessutom måste man anses vara lämplig för jobbet. Oavsett om man är polis eller civil.

– Det krävs bland annat att man har lätt att fatta beslut, att man är bra orienterad i lagstiftningen, att man kan driva utredningar framåt och att man kan arbetsleda och coacha medarbetarna, säger Tomas Rosenberg.

Kristoffer Sixten stortrivs som förundersökningsledare, trots att han bara har jobbat några veckor.

– Som förundersökningsledare är man delaktig i ärenden från början till slut. Man tar de beslut som krävs och arbetar fram direktiv till, och tillsammans med, utredarna. Det är väldigt roligt. Man skolas i vardagen av arbets­uppgifterna och det är ett ständigt lärande i ett yrke som det tar tid att bli bra i.

Få av förundersökningsledarna är civila

  • En förundersökningsledare håller i brottsutredningen och kan vara antingen åklagare, polis eller – numera – civil­anställd.
  • Förundersökningsledaren fördelar arbetsuppgifterna och leder utredarnas arbete.
  • 2017 utbildades de första civila förundersöknings­ledarna.
  • Det finns totalt 2 730 för­undersökningsledare i Polismyndigheten. Drygt 20 av dem är civila.
  • För att bli förunder­sök­nings­ledare krävs bland annat två års erfarenhet av utredningsarbete och en särskild utbildning. Utbildningen hålls på de orter där det finns polisutbildning.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA