Annons:

Ur Publikt nummer 7 2023.
Ur Publikt nummer 7 2023.

Fortfarande trångt på Socialstyrelsen

SÅ GICK DET: SOCIALSTYRELSEN2025-05-07

Tre år efter att Publikt skrev om trängseln i Socialstyrelsens lokaler i Stockholm har de anställda blivit ännu fler på samma yta.

Under hösten 2022 skrev Publikt om att allt fler anställda fick tränga ihop sig på samma yta i Socialstyrelsens lokaler på Rålambsvägen i Stockholm, samtidigt som myndigheten minskade sin kontorsyta i den närliggande DN-skrapan. Lokala förhandlingar om ombyggnaden slutade i oenighet, och ST inom Socialstyrelsen såg stora risker med förtätningen. ”Jag är rädd att vi får kontor där det är ’först till kvarn’ eller där man måste boka kontorsplats”, sade STs vice avdelningsordförande Pablo Canales till Publikt då.

Nu

De anställda på Socialstyrelsens kontor på Rålambsvägen är i dag ännu fler än 2022 – på samma yta.

– Det har blivit trängre, även om vi har möjlighet till distansarbete. Det är svårt att hitta plats och även om man gör det är det svårt att sitta ostört, säger Pablo Canales, som fortfarande är förtroendevald för ST.

När myndigheten ville förtäta kontorsytorna för drygt två år sedan ledde det till en konflikt mellan arbetsgivaren och facket. Just det som Pablo Canales befarade då har nu blivit verklighet för en nybildad avdelning på kontoret. Medarbetarna har inga fasta platser, utan bokar kontorsplats varje dag.

– Det upplevs olika av personalen, man har olika önskemål och behov. Men det är ett problem för dem som har behov av individuella anpassningar, säger Anders Hansson, huvudskyddsombud på Socialstyrelsen.

På andra avdelningar får många anställda som tidigare hade eget rum nu dela med en eller två kollegor. Det har lett till problem med arbetsmiljön, enligt Anders Hansson.

– Behovet av att sitta avskilt har ökat sedan pandemin, eftersom många i dag har möten på distans. Det passar inte särskilt bra att ha videomöte i samma rum som någon annan.

De anställda på Socialstyrelsen får jobba på distans 40 procent av arbetstiden, vilket arbetsgivaren anser gör det möjligt att dela på rum, eftersom de inte behöver vara på plats samtidigt.

Men riktigt så enkelt är det inte, anser Anders Hansson.

– Man vill vara på plats när ens kollegor är på plats. Om några man brukar interagera med är hemma en viss dag så finns ingen anledning för en själv att vara på plats den dagen. Då upplevs det från arbetsgivarens sida som att man använder lokalerna ineffektivt, men andra dagar kan det i stället bli trångt.

Socialstyrelsen hänvisar till att det pågår ett projekt som rör myndighetens lokalsituation och att det projektet även ska se över möjligheterna till alternativ lokalisering. Hyresavtalet för kontoren på Rålambsvägen och i DN-skrapan i Stockholm löper ut i mars 2027.

Inom ramen för projektet har det tillsatts en arbetsgrupp som utreder behoven och de anställdas önskemål vad gäller lokalerna. På den punkten har arbetsgivaren förbättrat sig jämfört med 2022, tycker Pablo Canales.

– Det är mer transparent i dag än det var då. Alla anställda är mer involverade i arbetet, säger han.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA