Specialisering modellen

FÖRDJUPNING: SKTF2003-12-16

– Som assistent måste man ta för sig och specialisera sig, annars får man svårt att klara sig.

Lone Åkesson på Malmös stadsbyggnadskontor lever som hon lär. Hennes nisch är datorns Office-program, arbetsplatsens e-post-system och administration av kontorets datoriserade tidsredovisningssystem.
Men yrkestiteln har inget med data eller teknik att göra. Lone är assistent, en av de 15 790 assistenter som finns med i SKTFs medlemsrullor. Av de över 3 000 yrkeskategorier som är representerade i förbundet är assistent den vanligaste.
Bakom den enhetliga titeln kan emellertid dölja sig en stor variation av arbetsuppgifter.
– Vi har en assistent här som gör näst intill ingenjörsjobb och handlägger enklare bygglovsärenden. Hon är en av dem som tagit för sig, konstaterar Lone Åkesson.

För egen del har Lone ett arbete som kräver stor bredd. Som sekreterare åt en av Malmös två stadsarkitekter – och för en månadslön på 17 000 kronor – hanterar hon chefens almanacka, post, e-post och telefon. Hon sköter diariet, tar fram handlingar till möten i stadsbyggnadsnämnden, kontrollerar fakturor, för minnesansteckningar vid veckomöten då kontoret samordnar sin verksamhet, gör beställningar av möbler och annat, ordnar studieresor, planerar utbildningsdagar och hoppar in i receptionen vid behov.
– Vi har också mycket kundkontakter, berättar Lone Åkesson. Telefonen är ett viktigt arbetsredskap, jag kopplar den till mobilen när jag inte är på plats.
Och så odlar hon dataintresset: hjälper andra när det trasslar, ansvarar för enhetens e-postsystem och layoutar inbjudningar och presentationsmaterial. Ytterligare en syssla är översättningsuppdrag till och från danska.

Kan det inte kännas splittrat? undrar reportern försiktigt. Lone Åkesson lägger upp ett storskratt.
– Ibland när jag kommer hem vet jag inte vem jag är, säger hon. Det kan vara mycket stressigt, och stadsarkitekten är glad i att delegera. Vi är också väldigt tillgängliga för allmänheten, på gott och ont. Ibland behöver man arbetsro…
Hon har reflekterat över vad som kommer att hända med hennes yrkesgrupp framöver.
– Det kommer en generationsväxling inom tio år, och man kan undra om de kommer att anställa så många assistenter. Det kanske i stället blir en pedagog eller ekonom som stöd till chefen?
I det perspektivet kommer också frågan om fackets framtid in. Lone Åkesson är ordförande för de 80 medlemmarna på stadsbyggnadskontoret, men resten av de cirka 200 anställda är med i något Saco-förbund.

– Det är märkbart att vi tappar medlemmar, säger hon. Det anställs många akademiker, och vi i SKTF har kanske inte varit så duktiga på att rekrytera medlemmar bland studenterna på högskolan.
Ett nytt, stort och brett förbund skulle nog ha lättare att locka studenter, tror hon.
– Jag var väldigt negativ till Trio i början. Det var alldeles för många olika yrkeskategorier som skulle representeras, förbundet skulle bli så stort att medlemmarna försvann.
– Men nu har jag tagit del av debatten, till exempel på Trios hemsida, och börjar luta åt att vi ska gå vidare. Medlemsrekryteringen är den absolut viktigaste frågan för framtiden, anser jag. Och samordnar vi förbundens centrala administration kanske vi kan spara lite pengar också.

Fakta/ SKTF

Sveriges Kommunaltjänstemannaförbund: Tillhör TCO och Offentliganställdas Förhandlingsråd.

Organisationsområde: Kommuner, landsting, kommunala bolag och stiftelser, kooperativ, kyrkan, privat vård, skola och omsorg.

Medlemmar: ca 180 000 tjänstemän – 74 procent kvinnor.

Medelålder: 47,5 år.

Vanliga yrken: Kontorsassistent, läkarsekreterare, socialsekreterare, föreståndare inom äldreomsorg, tekniker, även chefer.

Arbetsplatser: 10 000-tals av mycket skiftande storlek.

Lönespridning: Vanligen 14 800–22 000 kronor i månaden (kommuner och landsting).

Förbundsstruktur: 272 avdelningar med ca 500 sektioner och ett 20-tal klubbar.

Medlemsavgift: En procent av lönen (högst 175 kronor i månaden) plus a-kasseavgift.

Förtroendevalda: ca 16 000, varav ca 200 på heltid.

Kansli: Huvudkansli i Stockholm, sju regionala kanslier och telefonservicen SKTF-direkt. Ca 250 anställda

Medlemstidning: SKTF-tidningen.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA