ST mötte utredaren i Kalmar

FÖRDJUPNING2003-07-29
– Viktigast för oss inom ST-FK är att försäkringskassorna får en tydlig och ansvarsfull ledning som kan verksamheten och även tar ett odelat ansvar för de anställda, säger Per-Olof Berg, huvudskyddsombud vid försäkringskassan i Kalmar.
Av:  Ann-Charlotte Viklund

Han tror inte att det finns något direkt motstånd bland de anställda mot att kassorna förstatligas. Efter 25 år på försäkringskassan borde han i så fall ha upptäckt det.

Och med tanke på hur svårt det verkar vara att förhandla fram ett nytt pensionsavtal för försäkringskassorna, som inte är sämre än statens nuvarande avtal, så vore det rent av en fördel att slippa dagens  ansvarsfördelning, säger Per-Olof Berg.

– Personligen har jag inget emot att kassorna förstatligas, förutsatt att man finner   vettiga former för förtroendemannainflytande – och att det finns något att ha inflytande över.
 
I frånvaro av ST-sektionens ordförande Roger Holmberg var det Per-Olof Berg  som fick möta Hans-Eric Holmqvist. Frågorna hade naturligtvis diskuterats på förhand i sektionsstyrelsen.

Det Holmqvist i första hand ville diskutera var dagens organisation och arbetsformer och hur facket ansåg att det skulle vara i framtiden. Andra frågor handlade om verksamhetsstyrning, förtroendemannainflytande och samverkan inom socialförsäkringsadministrationen och med andra samhällsaktörer.

I en del frågor tyckte Per-Olof Berg att det var lätt att ha bestämda åsikter, men att t ex ta ställning till vilka ärenden som ska handläggas nationellt, regionalt eller lokalt är betydligt svårare.

– Ytterst handlar det ju om på vilken nivå vi bestämmer att vi ska ha samhällsservice. Ska de ekonomiska värdena få styra i så hög grad att den lilla människan inte kommer åt viss samhällsservice om hon inte bor i en storstad?

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.