ST mötte utredaren i Kalmar

FÖRDJUPNING2003-07-29

– Viktigast för oss inom ST-FK är att försäkringskassorna får en tydlig och ansvarsfull ledning som kan verksamheten och även tar ett odelat ansvar för de anställda, säger Per-Olof Berg, huvudskyddsombud vid försäkringskassan i Kalmar.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Han tror inte att det finns något direkt motstånd bland de anställda mot att kassorna förstatligas. Efter 25 år på försäkringskassan borde han i så fall ha upptäckt det.

Och med tanke på hur svårt det verkar vara att förhandla fram ett nytt pensionsavtal för försäkringskassorna, som inte är sämre än statens nuvarande avtal, så vore det rent av en fördel att slippa dagens ansvarsfördelning, säger Per-Olof Berg.

– Personligen har jag inget emot att kassorna förstatligas, förutsatt att man finner   vettiga former för förtroendemannainflytande – och att det finns något att ha inflytande över.

I frånvaro av ST-sektionens ordförande Roger Holmberg var det Per-Olof Berg som fick möta Hans-Eric Holmqvist. Frågorna hade naturligtvis diskuterats på förhand i sektionsstyrelsen.

Det Holmqvist i första hand ville diskutera var dagens organisation och arbetsformer och hur facket ansåg att det skulle vara i framtiden. Andra frågor handlade om verksamhetsstyrning, förtroendemannainflytande och samverkan inom socialförsäkringsadministrationen och med andra samhällsaktörer.

I en del frågor tyckte Per-Olof Berg att det var lätt att ha bestämda åsikter, men att t ex ta ställning till vilka ärenden som ska handläggas nationellt, regionalt eller lokalt är betydligt svårare.

– Ytterst handlar det ju om på vilken nivå vi bestämmer att vi ska ha samhällsservice. Ska de ekonomiska värdena få styra i så hög grad att den lilla människan inte kommer åt viss samhällsservice om hon inte bor i en storstad?

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.