Vicen vurmar för visen

FÖRDJUPNING: VARFÖR HAR DU EN SÅ STICKIG BISYSSLA, ANNA-BRITTA?2004-08-18

Anna-Britta Lodmyr, vice ordförande i ST-sektionen vid Försäkringskassan i Östergötland, har varit biodlare sedan 14 års ålder.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Är det bina som fått dig att bosätta dig mitt i skogen?

–Inte direkt, men jag har ju i hela mitt liv tillbringat somrarna här, fem kilometer utanför Finspång, i morfars stuga. Redan för 30 år sedan köpte min pappa och jag våra första bisamhällen och placerade dem här.

–Långt senare, när jag fått jobb på Försäkringskassan i Finspång, bestämde min man och jag att vi skulle bosätta oss här. Så vi byggde ett hus intill det gamla torpet. Här har vi bott med barn, hundar, katter och bin sedan 1990, trots att jag numera arbetar i Norrköping.

Hur många bin har du egentligen?

–Det går inte att räkna dem, men jag har åtta bisamhällen, vilket är vad de flesta biodlare i min lokala biodlarförening har. Under vintern finns det kanske 5000–6000 bin i ett samhälle; på sommaren tre- eller fyrdubblas de.

–Drottningen, som bland oss biodlare kallas vise, kan lägga 2000 ägg eller mer på ett dygn under maj och juni. Dessa utvecklas sedan på 15–21 dygn till drottningar eller arbetsbin. Obefruktade ägg blir drönare.

Blir du rädd när du ser en bisvärm?

–Varför det? De har ju fyllt sina magar med honung innan de gett sig iväg ur ett samhälle som blivit för trångt. Med magen full av honung kan bina inte böja kroppen för att sticka. På bin sitter gadden på undersidan av kroppen, medan getingar har den på ryggsidan.

–Däremot tycker jag att det kan vara besvärligt att ta reda på en bisvärm som satt sig högst upp i ett träd. Då brukar jag kalla på maken, som klättrar upp och sågar ned hela grenen. När man väl identifierat drottningen kan man flytta in henne i en ny kupa; drönare och arbetsbin följer snällt efter.

Är dina bin så snälla att de aldrig sticks?

–Snälla och snälla! Råkar jag klämma åt dem när jag går in i bikupan så sticks de. Då gäller det att ha full skyddsmundering och ingen glipa mellan byxorna och skjortan. Bina är nämligen inte det minsta sällskapliga eller barmhärtiga.

Hur ofta tömmer du kuporna på honung?

–Två gånger om året, strax efter midsommar och i början av september. Ibland ger varje kupa 25 kilo, ibland upp till 40 kilo honung. Men du får jobba rätt hårt innan honungen är slungad, filtrerad och lagd på burk eller i hinkar…

–Regnar det i flera veckor hinner bina äta upp det mesta själva. Mycket går naturligtvis åt till att mata biyngel. Inför vintern förser jag varje kupa med sockerlösning gjord på 12 kilo socker.

Vad gör du med all honung?

–En del säljer jag till honungsförmedlingen i Mantorp utanför Linköping. Resten används i matlagningen och som universalmedicin mot diverse åkommor.

Vad ger denna bisyssla dig annat än honung?

–Det är avkopplande, och så får jag andra sociala kontakter vid sidan om arbetskamraterna och kompisarna i facket. Som biodlare styr jag mig själv – utom när bina börjar svärma. Det hände till exempel när jag var på avtalsråd i Stockholm strax före midsommar. Den gången fick min svärfar rycka ut. . .

Är du vice även i din lokala biodlarförening?

–Nej, endast sekreterare. Vi är 52 medlemmar i Finspång.

Ann-Charlotte Viklund <br>
08-790 52 34
Ann-Charlotte Viklund <br> 08-790 52 34

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA