Viktig kugge bland baggar

FÖRDJUPNING: VAD GÖR DU MELLAN FILMINSTITUTETS GALOR, MARIKA?2003-12-15

Marika Junström har en nyckelroll. Mitt i allt glamoröst vimmel på guldbaggegalan är hon en av dem som i bakgrunden håller i många tåtar. Det ingår i jobbet som informationssekreterare på Filminstitutet.

Vilken är första tanken när allt ståhejet kring prisutdelningen är över?
– ”Det gick den här gången också”. Jag har varit med om det här i tio år. Guldbaggeutdelningen och festen instiftades 1964 av dåvarande chefen för Filminstitutet, Harry Schein. Festen och pressuppbådet har ökat med varje år.

Varför valdes just en skalbagge som pris?
– Schein utlyste på sin tid en tävling bland konstnärer. Karl-Axel Persson vann. Skalbaggar är hans kännetecken och finns bland annat som utsmyckning på Gärdets T-banestation. Ingen Guldbagge är den andra lik. Skillnaden mellan dem ligger i färgskiftningarna i varje bagges skal.

Vilka får vara med på gala och prisutdelning?
– Alla som ingått i ett filmteam bjuds in men de betalar för festen själva – utom de nominerade, förstås. I år var 35 filmer aktuella så det blev stor konkurrens om biljetterna. Det hela är en stor apparat med 1 000 gäster och 118 ackrediterade journalister. I år känns det bra så här efteråt.

Hur många såg årets guldbaggeutdelning?
– Omkring 1,7 miljoner åskådare och den är absolut den del av Filminstitutets verksamhet som syns mest. Priset och festen är Filminstitutets tillställning medan televiseringen är SVTs.

Vilka uppgifter har du i samband med galan?
– Det är inte så glamoröst, mycket består i att släpa papper. Jag skickar inbjudningsbrev, fixar informationsblad om filmerna med mera, beställer vatten, kaffe och mackor åt journalisterna och ser till att de har drägliga, helst väldigt bra, arbetsförhållanden. Och så är jag tillgänglig för frågor om allt möjligt.

När börjar förberedelserna?
– I oktober. Då tar vi in adresser och beställer inbjudningskort. Min chef Jan-Erik Billinger är ”guldbaggegeneral”. Mitt förberedande jobb startar med inbjudan till presskonferens om nomineringarna i mellandagarna. Sen ska baggarna finnas klara. Detta är en väldigt liten del av mina arbetsuppgifter, men det är intensivt medan det pågår.

Vilka problem har du ställts inför under en gala?
– Förra året hade jag exempelvis lovats en kabel och monitor i journalistrummet på Circus i Stockholm. När jag kom dit på eftermiddagen saknades bådadera. Det medförde att ingen därifrån kunde se vad som hände på galan, när SVT spelade in första delen. Under andra delen, som direktsändes i TV, lyckades man få fram en vanlig TV-apparat med inomhusantenn. Runt hela Circus stod sändningsbussar med mängder av monitorer, medan bara en pytteliten TV med dålig bild fanns i journalistrummet. Då kände jag mig inte glad.

Vad gör du mellan galorna?
– Sammanställer verksamhetsberättelse och resultatredovisning till Kulturdepartementet, gör löpande pressmaterial, svarar på frågor från allmänhet och andra och ansvarar för webbsajten som ska göras om i år. Den har 170 sidor, där vi publicerar allt om vår verksamhet, nyheter och ”Filmbullen” med länkar. Filmbullen är en förteckning över filmer som har premiär inom de närmaste 1–1,5 månaderna. Nätadressen är www.sfi.se/filmbullen .

Hur hamnade du på Filminstitutet?
Märkligt nog på grund av det ämne jag valde att plugga på kul, det som jag trodde att jag aldrig skulle få nytta av: filmvetenskap. Jag är passionerat filmintresserad. Egentligen hade jag tänkt bli lärare och tog en fil.mag med ämnena svenska och historia. Hit kom jag på sommarjobb i klipparkivet för 25 år sedan och blev kvar, arbetade på biblioteket och i bildarkivet. Informationssekreterare har jag varit de senaste tio åren, efter utbildning på Journalisthögskolan. Jag gillar att kunna serva folk, lotsa dem rätt och har som mål att berätta om Filminstitutets uppgift på ett begripligt sätt.

ÄMNEN:

Kultur ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA