Alexander Armiento: Det verkligt stora språnget

KRÖNIKA2006-04-25

»För att Kina ska lyckas krävs fria val, fri press och en oberoende fackföreningsrörelse.

SKYSKRAPOR RESER SIG mot horisonten i alla väderstreck. Längs vägarna där nya bilar trängs lockar reklamskyltar med nya, lyxiga bostäder. På trottoaren ser jag gott om ungdomar med de senaste mobiltelefonerna. På den amerikanska kaffekedjan Starbucks många kaféer kostar en caffe latte lika mycket som vid Stureplan i Stockholm.

Visst kände jag till att de senaste årens snabba tillväxt gjort Kinas storstäder allt rikare. Men kanske förstod jag inte riktigt vad det innebar förrän jag under en resa till Peking och Shanghai för ett par veckor sedan kunde se det med egna ögon.

Samtidigt är kontrasterna stora. I de låga gammaldags hus som fortfarande finns kvar i stadskärnorna – men som nu hotas av rivning för att ge plats för nya höghus och köpcentrum – lever storfamiljer tätt inpå varandra utan rinnande vatten. Och på landsbygden är livsvillkoren helt annorlunda. Skillnaderna är så stora att det kan vara svårt att tro att det är ett och samma land.

                                       •l•

ÄVEN OM DEN absoluta fattigdomen i Kina minskat så ökar klyftorna, konstaterar till exempel LO-TCO Biståndsnämnd: »Före marknadsreformerna var Kina ett av världens mest jämlika länder, nu är ojämlikheten större än i Indien och på nivå med Latinamerika.« Bland dem som fått betala den positiva ekonomiska utvecklingen finns mängder av arbetare med usla villkor och utan rättigheter. Många företag följer heller inte den arbetarskyddslagstiftning som finns och svåra arbetsplatsolyckor är vanliga. Den enda fackliga organisation som tillåts verka i landet kontrolleras helt av kommunistpartiet och kan knappast sägas stå på de anställdas sida.

Som alla känner till är det heller inte det enda problemet i dagens Kina. Vi talar om en enpartistat utan fria val, där politisk opposition inte är tillåten och pressens frihet är starkt begränsad. Regimkritiker döms inte sällan till långa fängelsestraff.

                                         •l•

KANSKE FINNS ÄNDÅ hopp om en positiv utveckling även vad gäller medborgerliga friheter. Även om regimen försöker styra informationsspridningen genom lagstiftning och censur är det omöjligt att kontrollera alla sms, e-postmeddelanden, internetsajter och satellitkanaler. En ung generation med allt större kunskaper i engelska tycks utan större problem kunna ta del av västliga medier.

»Jag har tittat på CNN sedan jag var 16«, berättar en universitetsstudent jag pratar med, och konstaterar att myndigheterna snarast ger västmedierna högre status genom sina försök att blockera obehagliga nyheter. Han fortsätter: »De borde slappna av och låta folk bilda sig en egen uppfattning. Jag tror inte på allt som sägs på CNN heller.«

Förhoppningsvis kommer kommunistpartiet snart till samma slutsats. Att återgå till isolering borde i varje fall vara omöjligt. Ett Kina som fortsätter att utvecklas snabbt, både ekonomiskt och demokratiskt, skulle innebära ett bättre liv för landets miljardbefolkning, men också ett positivt exempel för andra länder. Men för att Kina ska lyckas också i det långa loppet krävs fria val, fri press och en oberoende fackföreningsrörelse.

AV ALEXANDER ARMIENTO

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA