Bush mot Kerry

KRÖNIKA: PASCALIDOU2004-08-18

Politiska tal är inte det bästa sättet att upptäcka en politiker. Politiska tal kommer och går. Men några enstaka ord kan göra underverk.

Av:  Alexandra Pascalidou

Nyligen råkade jag höra presidentkandidat John Kerry tala och det sa klick. Krigshjälten Kerry som trots sin priviligierade bakgrund for till Vietnam i motsats till fegisen G W Bush, som utnyttjade sina kontakter och kontanter for att slippa praktisera sin patriotism.

Kriget spelade dock ingen större roll när Bush vann valet 2000 för hans företrädare Bill Clinton hade gjort samma sak.

Men när du har skickat 200000 amerikaner till ett Vietnamliknande stridsfält, när nästan ett tusental amerikaner har dött och cirka 6000 har skadats, då har mamman som förlorade sin 20-åring i Falluja rätt att veta vad du gjorde när du var i samma ålder och ditt land kallade dig.

Ironiskt nog inträdde Kerry i loppet med samma fördel som Bush vid valet 2000. Han var underskattad. Bush anklagades då för att vara intellektuellt handikappad. Inför valet 2000 skämtades det friskt och frenetiskt om Bush kunskapsluckor och vi skrattade åt snubben. Men skrattar bäst som skrattar sist heter det ju. Sen Bush vann valet har världen fått gråta för att vi skrattade då.

Att leda ett land genom att vilseleda ett folk är en ökänd taktik. Bush kampanjade 2000 genom att spela solidarisk konservativ. I praktiken visade han sig vara den mest högervridne president USA har haft i mannaminne.

Det sägs att det amerikanska presidentvalet avgörs av ekonomin men då skulle valet vara över innan det ens har börjat eftersom Bush förbereder fyra förledande år till.

Han har byggt upp en stark goodwill efter 11 september genom att bara vara. Han har spridit sina trupper i cowboystil, han har inlett och beställt en världsomfattande jakt på terrorister och han har invaderat Afghanistan.

Det är bara Irak som kan kosta Bush Vita Huset. För Irak är inte bara ett stridsfält, det är en metafor för en uppsättning värden som amerikaner och alla vi andra som tror på demokrati ställer oss bakom.

Att vilseleda är ett artigt sätt att ljuga. När du anklagar en president för att vilseleda en nation utmanar du hans känsla för värden. Det var ingen slump att Kerry använde ordet ”värden”ett trettiotal gånger i sitt tal enligt dem som hade tid och lust att sitta och räkna. Och Kerry tillade att han till exempel skulle gå ut i krig ”om och när vi var tvungna och inte när vi ville”.

11 september och Irak har skapat en ny retorik. De två gudarnas retorik. Vår och Deras Gud. Den kristna och den muslimska. Men när Kerry beskrev sin tro för ett folk som värderar tro, sa han: ”Min tro har gett mig värden att leva efter, från Vietnam till denna dag, från Söndag till Söndag. Jag vill inte hävda eller göra anspråk på att Gud enbart är på vår sida. Jag vill i all ödmjukhet be att vi är på Guds sida.”

Amen. Jag vet inte vilken fattig talskrivare som knådat ihop dessa ord men jag vet att mitt hjärta denna gång klappade i örat.

Alexandra Pascalidou är journalist, författare och krönikör i ST Press.
Alexandra Pascalidou är journalist, författare och krönikör i ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA