De behöver vår hjälp

KRÖNIKA: PORSERYD2004-10-13

98 782 343 kronor. Så mycket pengar, nära 100 miljoner kronor, samlades förra året in av Världens Barn, läser jag på insamlingens hemsida. Snart är det dags för årets stora kraftsamling – Riksinsamlingsdagen för Världens barn den 13 november.

Av:  Jan-Åke Porseryd

De tretton humanitära hjälporganisationerna bakom Världens Barn hoppas då, att under bara en dag, samla in 75 miljoner kronor för att hjälpa nödlidande barn runtom på jorden.

Med hjälp av direktsända TV-kvällar och tillsammans med årets övriga bidrag till kampanjen, som leds av Radiohjälpen, bör fjolårets siffra kunna slås med råge.

Förra årets ihopsamlade pengar delades ut till olika organisationer för att genomföra behjärtansvärda projekt, bland annat:

  • Diakonia för att driva fyra skolhem för 150 flickor i Thailand.
  • Rädda Barnen för att ta hand om barn i Moldavien som utnyttjats för sexhandel i Rumänien.
  • Svenska Afghanistankommittén för att rehabilitera minskadade och funktionshindrade barn i Afghanistan.
  • Svenska Unicef för sjukvård för att motverka den höga spädbarns- och mödradödligheten i Somalia.
  • Individuell Människohjälp för skolgång för palestinska barn med intellektuella funktionshinder i Jerusalem, Västbanken och Gaza.
  • Svenska Röda Korset för insatser mot mässlingen och polio i Afrika, Mellanöstern och Asien.
  • PMU Interlife för utbildningsinsatser för barn som förlorat sina föräldrar i kriget mellan Eritrea och Etiopien.
  • SOS-Barnbyar för att bygga skollokaler i Tibet.
  • KFUK-KFUM för traumabearbetning av barn i Palestina.
  • Läkare utan gränser för att förebygga att hiv/aids överförs från mor till barn i Zimbabve, där över 60 000 barn lever med hiv/aids.
  • Lutherhjälpen för mathjälp till barnfamiljer i Swaziland.

Ovanstående är bara några exempel på hur barn lider nöd och behöver vår hjälp.

Varje år utsätts barn för övergrepp och kränkningar. Miljontals dör av sjukdomar och av andra umbäranden som fattigdom, krig och katastrofer.

Att få gå i skolan, att få möta en läkare, att få mat för dagen – det är ouppnåeliga drömmar för många.

»Varje barn har lika värde. Barnets bästa ska komma i första rummet. Varje barn har rätt till liv och utveckling.« Det är bärande principer i Barnkonventionen. Stolta ord.

De borde vara självklarheter för alla. Men tyvärr görs alltför litet för att värna barnen.

Så länge som enskilda stater och regeringar smiter från sitt ansvar, så länge behövs också de frivilliga hjälporganisationerna. Behoven är omättliga.

Du och jag, vi alla, kan hjälpa till som bidragsgivare.

Så därför, tänk på att du kan göra en värdefull insats den 13 november för att trygga en värdig framtid för barnen. Det är mitt råd.

Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.
Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA