Det rätta avståndet mellan sättpotatisen

KRÖNIKA: BÖCKER2005-05-11
Av:  Sanna Töringe

Vi kan vara glada över att vi har vår Torgny Lindgren. Han är ett äkta långskägg som sitter vid elden och berättar för oss om mänskligheten.
Han får oss att skratta och gråta på samma gång. Det är då man känner att det är uthärdligt att leva, även när det är som mest outhärdligt. Läs Dorés bibel, utgiven på Norstedts förlag, så förstår ni vad jag menar.

•l•

I denna krönika vinglar jag lite mellan olika ämnen. Jag har en ambition att skriva om både skönlitteratur och fackböcker, men kan erkänna att jag inte lyckas fylla den senare kvoten.

Vad säger ni om en hundbok? (Jag lovar att välja katt nästa gång.) Därför gör hunden så av Anders Hallgren med foto av Eivor Rasehorn (Albert Bonniers förlag) är både enkel och upplysande.

Jag vet betydligt mer om min hunds språk och signaler sedan jag läst boken. Framför allt vet jag mer om hundens nos. Egentligen består ju hunden bara av nos. Resten är nosskaft och nosskafthållare.

•l•

Hur stort avstånd ska det vara mellan sättpotatisen? Kan man verkligen klippa ner lavendeln så här sent? Det är nu som trädgårdsböckerna blir jordiga, eftersom man läser dem ute i landet.

I år finns flera hyllmeter av nya ganska meningslösa trädgårdsböcker. Satsa istället pengarna på en rejäl handbok. Det finns två nyutkomna att välja mellan. Båda är bra och vilken man tar är en smaksak.

Vår trädgårdsbok (Prisma) har Christel Kvant och Inger Palmstierna som huvudförfattare. Om jag ska vara väldigt generaliserande passar den kanske bättre till något oerfarna trädgårdsägare än Allt om trädgård av Marie och Björn Hansson, som å andra sidan har högre bildkvalitet och lite mer inriktning på trädgårdens planering.

Om jag fick välja skulle jag ta båda. De kompletterar verkligen varandra och håller i många år.

•l•

Jag får inte svar på alla mina trädgårdsfrågor när jag slår i de här stora böckerna men hittar i alla fall fram till potatisen. Åke Truedsson och Philippe Plöninge, som skriver om köksträdgården i var sin av de nämnda handböckerna, har helt olika svar vad gäller potatisens pinnavstånd!

Så där kan det bli i en grundbok, båda skribenterna är oerhört duktiga, men deras spaltutrymme är begränsat, så de hinner inte berätta allt. Truedsson, som föreslår det mindre avståndet, är känd för sin kompaktodling som kan ge rik skörd om man följer hans anvisningar.

Jag satte potatisen efter eget huvud, någonstans mitt emellan
experternas råd.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA