Ditt ombud på jobbet

KRÖNIKA: ANNA-LENA PERDAL2003-12-10

Om man med hjälp av ett av de större sökverktygen på Internet söker efter ordet arbetsplatsombud får man upp en lista med 1 780 träffar. En sökning med samma sökord via sökfunktionen på STs startsida med adress http://www.stmf.se ger beskedet ”Antal träffar: 0”. Vad betyder detta? Är det så att det inte finns några arbetsplatsombud inom ST eller är det så att arbetsplatsombud, eller det man vanligtvis menar med det, benämns på annat sätt inom ST?

Troligen beror det på något helt annat eftersom benämningen arbetsplatsombud används inom ST och dessutom finns arbetsplatsombud vid många arbetsplatser. Men ändå är träffarna 0 vid en sökning. Om man däremot undrar över något som gäller avtalsförhandlingarna så behöver man inte söka via söktjänsten. Avtal 2002 har ett eget insteg via STs startsida.

Att vara arbetsplatsombud vid sin arbetsplats är ett av de viktigaste förtroendeuppdrag man kan ha som fackmedlem. Arbetskollegorna ger en ett stort förtroende.

För de enskilda medlemmarna på den egna arbetsplatsen kan man vara ett stort stöd i många av de frågor som gäller det dagliga arbetet, men också i de frågor som gäller mer övergripande delar av arbetssituationen. Dessutom är arbetsplatsombudet en viktig länk mellan den enskilde medlemmen och facket – för många är arbetsplatsombudet facket och för andra är denne den synliga länken till den mer osynliga fackföreningen.

Närheten till medlemmar respektive fack som arbetsplatsombudet främjar är inte något självskrivet. Att vara arbetsplatsombud kräver arbete.

Förtroendeuppdraget innebär förväntningar från olika håll som man måste hantera, för att upprätthålla det förtroende som visats av kollegorna på arbetsplatsen.

Men det finns också förväntningar från facket och från arbetsgivaren.

Arbetsplatsombudet förväntas hålla sig underrättad om ”vad som gäller” men också ”hur man ska göra” i mer eller mindre problematiska situationer. Till det kommer att arbetsplatsombudet i många fall fungerar som en budbärare och ibland medlare mellan medlemmar och fack eller arbetsgivare.

Idag när man mer aktivt inom fackföreningar än tidigare behöver rekrytera medlemmar och vi ser i horisonten en stor utträdesvåg komma närmare, är det viktigt att de som engagerar sig i det lokala fackliga arbetet synliggörs.

Ur rekryteringssynpunkt är det extra viktigt att kunna visa att det lokala fackliga arbetet prioriteras. Ur det arbetskollegiala sammanhanget är det nödvändigt att stötta de förtroendevalda. Ju mer vi engagerar oss desto mer får vi tillbaka genom ökat engagemang från våra arbetsplatsombud. Och det är ju faktiskt vi tillsammans som avgör hur förtroendeuppdraget ska formas i framtiden. Och det är vi tillsammans som avgör hur många ”träffar” som ordet arbetsplatsombud ska få imorgon.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA